Pětky z tělocviku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
20.2.19 13:25
@hanka.br. píše:
Na základce možná, tam je to jasné. Ale na gymnáziu - ze kterého studenti přecházejí na vysoké školy i tělovýchovného charakteru, tak tam je požadavek na výkon na místě.

ale není nutné ten výkon hodnotit pětkou a shazovat ty, kterým to nejde.

• Citovat
  • Upravit
30408
20.2.19 13:27
@terien píše:
Jedničku určitě ne, ale je nutná 3,4 nebo 5?

No tak jestli je to nutné nebo není nutné - je nutné dávat dětem pětky z diktátů? Asi taky není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 13:28
@hanka.br. píše:
No tak jestli je to nutné nebo není nutné - je nutné dávat dětem pětky z diktátů? Asi taky není.

tak ale nemůžeš srovnávat tělocvik a češtinu. A tedy na střední už jsme diktáty nepsali.

• Citovat
  • Upravit
30408
20.2.19 13:30
@lucenka píše:
ale není nutné ten výkon hodnotit pětkou a shazovat ty, kterým to nejde.
Žádný výkon by se neměl shazovat, ale pokud se bavíme o jeho hodnocení, ten systém hodnocení je nějak dán a výkon je nulový, pak ta pětka tomu odpovídá. Taky se mi nelíbí hodnocení pětkou v matematice u dětí, které na ni nemají hlavu, řeším to slovně a taky si vysvětlujeme, že takové hodnocení nebylo považováno za hodnocení osobnosti nebo shazování, ale jen hodnocení daného jevu, který zkrátka dítěti nejde.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
20.2.19 13:31
@lucenka píše:
tak ale nemůžeš srovnávat tělocvik a češtinu. A tedy na střední už jsme diktáty nepsali.

Hovoříme o hodnocení výkonu, takže můžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22785
20.2.19 13:31

@hanka.br. Jasně, a na výtvarce všichni povinně nakreslej koně nebo lidskou postavu a kdo nezvládne, nemůže přece čekat jedničku (i když by třeba exceloval v počítačový grafice - ale to jaksi ve škole většinou nemá jak ani zjistit, natož dokázat). Podobně v hudebce.

Nevim no, nasolit premiantovi jedinou blbou známku z jakýkoliv výchovy (třeba jedinou trojku na vysvědčení nebo dvojku mezi samýma jedničkama) podle mě víc vypovídá o učiteli než o žákovi ;) Jediná výjimka - že by dotyčnej na ten předmět totálně kašlal a dělal třeba bordel, držkoval (ale to by pak stejně chtělo řešit spíš v rámci chování). Jasně, takovýmu bych jedničku „ze setrvačnosti“ taky nedala.

Já se snad schválně kouknu na svoje starý vysvědčení :mrgreen: Mám totiž takovej pocit, že na gymplu jsem taky ty dvojky schytávala spíš v nižších ročnících, pak už to byly jedničky. A nemyslim si, že bych se tak zlepšila v tom „nebýt dřevo“, spíš nám učitelka nechtěla kazit průměr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
20.2.19 13:32
@lucenka píše:
ale není nutné ten výkon hodnotit pětkou a shazovat ty, kterým to nejde.

A proc ne, pokud nekdo nic nevypocita v matice, tak ji taky dostane… Shazovat by se nemel nikdo a v nicem, ale nevidim duvod, proc kdyz uz jsme se rozhodli znamky pouzivat, proc by se na ne nekde melo koukat tak a jinde onak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 13:35
@j.a.n.i1 píše:
A proc ne, pokud nekdo nic nevypocita v matice, tak ji taky dostane… Shazovat by se nemel nikdo a v nicem, ale nevidim duvod, proc kdyz uz jsme se rozhodli znamky pouzivat, proc by se na ne nekde melo koukat tak a jinde onak.

třeba proto, že tělocvik není nějak důležitý předmět a rozumný učitel to dokáže pochopit a spíš ocení snahu. Bude se snažit děti nějak zaujmout a ne se je snažit nacpat do tabulek bez nějaké předchozí přípravy. U matiky ti přeci taky nedají test hned z nové látky. Zato u tělocviku je běžné, že učitel na začátku hodiny řekne, tak dneska budu známkovat běh, který jsme vůbec netrénovali.

• Citovat
  • Upravit
30408
20.2.19 13:37
@krtek93 píše:
@hanka.br. Jasně, a na výtvarce všichni povinně nakreslej koně nebo lidskou postavu a kdo nezvládne, nemůže přece čekat jedničku (i když by třeba exceloval v počítačový grafice - ale to jaksi ve škole většinou nemá jak ani zjistit, natož dokázat). Podobně v hudebce.

Nevim no, nasolit premiantovi jedinou blbou známku z jakýkoliv výchovy (třeba jedinou trojku na vysvědčení nebo dvojku mezi samýma jedničkama) podle mě víc vypovídá o učiteli než o žákovi ;) Jediná výjimka - že by dotyčnej na ten předmět totálně kašlal a dělal třeba bordel, držkoval (ale to by pak stejně chtělo řešit spíš v rámci chování). Jasně, takovýmu bych jedničku „ze setrvačnosti“ taky nedala.

Já se snad schválně kouknu na svoje starý vysvědčení :mrgreen: Mám totiž takovej pocit, že na gymplu jsem taky ty dvojky schytávala spíš v nižších ročnících, pak už to byly jedničky. A nemyslim si, že bych se tak zlepšila v tom „nebýt dřevo“, spíš nám učitelka nechtěla kazit průměr.

Na gymnáziu jsme se učili o osobnostech, pracovali na projektech, rozhodně to nebylo o perfektním zvládnutí nějaké techniky. Já zas nesouhlasím s tím, že by student na výběrové škole neměl přijmout dvojku a měl by očekávat jedničku jen za to, že se v hodině objeví. To se pak nesmíme divit, že úroveň vzdělanosti jde tam, kam jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 13:39

a třeba u kluka nehodnotí to, kolik při basketbalu nahází košů, ve fotbalu nastřílí branek. Ale mají školní rok rozdělený do bloků … míčové sporty/gymnastika/plavání/teĎ měli skateboard,… a sledují vývoj dítěte v průběhu bloku. Jak se v hodinách zapojoval, jak mu jde technika, v čem se zlepšil, na čem by měl zapracovat. To mi přijde pro děti přínosnější.

• Citovat
  • Upravit
22785
20.2.19 13:39

@hanka.br. No já vim moc dobře, o čem je výtvarka a hudebka na gymplu :) Ve vyšších ročnících jsme měli jen jedno z toho - volitelně. A ve finále dějiny umění coby volitelnej předmět. Stejně tak jsme myslím v tom posledním ročníku neměli povinně zeměpis nebo fyziku, možná chemii (teď si nejsem jistá, ale od některých předmětů jsme si prostě oddechli, aspoň většina z nás :) ). Tělocvik byl povinnej až do úplnýho konce, dokonce i va VŠ (nesportovní) :mrgreen: A podle mě je to správně - ale má to vést k pohybu, ne k nervům. Na VŠ jsme si vybírali z několika sportů a měli zápočet čistě za účast, fakt nás tam nikdo nebuzeroval a neměřil čas, spíš se nám snažili zlepšit techniku (chodila jsem plavat), naučit nás styly, který jsme doteď nezkusili (opět podle možností toho danýho studenta). To má podle mě smysl. Narozdíl od těch debilních tabulek.

Za mě je známkování výchov „dle výkonu“ zlo a nikdo mě nepřesvědčí o opaku.

Jo,a mimochodem, zakladatelka řeší opravdu špatný známky, ne „jedničku nebo dvojku“. Bojí se, že její dítě z tělosviku propadne. To ti přijde jako normální? Takovej tlak a stres kvůli tělocviku??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
20.2.19 13:41
@lucenka píše:
třeba proto, že tělocvik není nějak důležitý předmět a rozumný učitel to dokáže pochopit a spíš ocení snahu. Bude se snažit děti nějak zaujmout a ne se je snažit nacpat do tabulek bez nějaké předchozí přípravy. U matiky ti přeci taky nedají test hned z nové látky. Zato u tělocviku je běžné, že učitel na začátku hodiny řekne, tak dneska budu známkovat běh, který jsme vůbec netrénovali.

Proč jste všichni tak posedlí těma jedničkama? No tak někdo na tělocvik není, tak má holt dvojku. Nebo trojku. Živit ho to nebude, o život nejde. Naučme děti přijmout samy sebe i s chybami, hodnotit se sebekriticky a nevnucujme jim, že jen jedničkáři za něco stojí. To je fakt mimo tohleto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
20.2.19 13:41

@krtek93 Me zas prijde ujety resit v unoru, kdy dcera prinese 2 petky, ze propadne z telocviku. Stejně tipuju, ze je dostala za to, ze bud nedelala nic nebo jeste bordel v hodine, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
20.2.19 13:42
@krtek93 píše:
@hanka.br. No já vim moc dobře, o čem je výtvarka a hudebka na gymplu :) Ve vyšších ročnících jsme měli jen jedno z toho - volitelně. A ve finále dějiny umění coby volitelnej předmět. Stejně tak jsme myslím v tom posledním ročníku neměli povinně zeměpis nebo fyziku, možná chemii (teď si nejsem jistá, ale od některých předmětů jsme si prostě oddechli, aspoň většina z nás :) ). Tělocvik byl povinnej až do úplnýho konce, dokonce i va VŠ (nesportovní) :mrgreen: A podle mě je to správně - ale má to vést k pohybu, ne k nervům. Na VŠ jsme si vybírali z několika sportů a měli zápočet čistě za účast, fakt nás tam nikdo nebuzeroval a neměřil čas, spíš se nám snažili zlepšit techniku (chodila jsem plavat), naučit nás styly, který jsme doteď nezkusili (opět podle možností toho danýho studenta). To má podle mě smysl. Narozdíl od těch debilních tabulek.

Za mě je známkování výchov „dle výkonu“ zlo a nikdo mě nepřesvědčí o opaku.

Jo,a mimochodem, zakladatelka řeší opravdu špatný známky, ne „jedničku nebo dvojku“. Bojí se, že její dítě z tělosviku propadne. To ti přijde jako normální? Takovej tlak a stres kvůli tělocviku??

Ne, to mi normální nepřijde. Ale tady to zakladatelka nevyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22785
20.2.19 13:43
@hanka.br. píše:
Na gymnáziu jsme se učili o osobnostech, pracovali na projektech, rozhodně to nebylo o perfektním zvládnutí nějaké techniky. Já zas nesouhlasím s tím, že by student na výběrové škole neměl přijmout dvojku a měl by očekávat jedničku jen za to, že se v hodině objeví. To se pak nesmíme divit, že úroveň vzdělanostijde tam, kam jde.

Tělocvik ani hudebka ani výtvarka nejsou o vzdělanosti… A o osobnostech jsme se teda my učili až v těch vyšších ročnících v rámci dějin výtvarnýho umění (a něco snad bylo i hudebně zaměřený - nevim, nechodila jsem). V HV se zpívalo, případně hrálo na flétnu, sem tam něco poslouchalo a jo, učili jsme se noty. Ve VV se tvořilo (malovalo, kreslilo, lepilo, modelovalo…). Jasně, pokud pojmeš jakoukoliv „výchovu“ jako napůl „dějepis“ (a já proti tomu nic nemám), pak ano, projekty, osobnosti, dávej klidně i písemky a známkuj. Ale deptat člověka tím, že neuběhne stovku „podle tabulek“ nebo že nepřeskočí kozu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin