Pětky z tělocviku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
20.2.19 13:46
@hanka.br. píše:
Proč jste všichni tak posedlí těma jedničkama? No tak někdo na tělocvik není, tak má holt dvojku. Nebo trojku. Živit ho to nebude, o život nejde. Naučme děti přijmout samy sebe i s chybami, hodnotit se sebekriticky a nevnucujme jim, že jen jedničkáři za něco stojí. To je fakt mimo tohleto.

Jako učitelka bys měla umět číst a chápat psaný text. Ale opět dokazujes své „kvality“, když nezvladas pochopit, že se tu neřeší dvojka.

• Citovat
  • Upravit
22793
20.2.19 13:46
@hanka.br. píše: Žádný výkon by se neměl shazovat, ale pokud se bavíme o jeho hodnocení, ten systém hodnocení je nějak dán a výkon je nulový, pak ta pětka tomu odpovídá. Taky se mi nelíbí hodnocení pětkou v matematice u dětí, které na ni nemají hlavu, řeším to slovně a taky si vysvětlujeme, že takové hodnocení nebylo považováno za hodnocení osobnosti nebo shazování, ale jen hodnocení daného jevu, který zkrátka dítěti nejde.

Ale on ten výkon vůbec nemusí být nulový, to je to! Dítě, který se vůbec nerozeběhne, dostane 5. Dítě, který běží, jak nejrychleji dovede, ale bohužel z nějakýho důvodu to nejde, neumí, nemá na to - taky pět. A ví, že když se rozkrájí a bude makat jak blázen, tak možná po půl roce se „zlepší“ na 4. To ti přijde v pořádku? A k čemu je to pro to dítě vůbec dobrý??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22793
20.2.19 13:49
@hanka.br. píše:
Hovoříme o hodnocení výkonu, takže můžu.

Zajímalo by mě, jak bys chtěla hodnotit „výkon“ třeba ve výtvarce :think: A to je fakt megadůležitej předmět, protože třeba jedno z třiceti dětí se chce hlásit na uměleckou školu, takže přece učitel musí všechny drilovat, aby třeba… bezchybně nakreslili lidskou postavu! A když ne, tak smůla. Za 4, přece nemůžeš čkeat nci lepšího, když ani nedodržíš poměr hlava : tělo.

Já vim, že přehánim a jsem ironická, ale mě tohle bazírování na těch výchovách děsně točí, podle mě je to jedna z věcí, který našemu školství fakt nedělaj dobrou pověst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 13:53
@krtek93 píše:
Zajímalo by mě, jak bys chtěla hodnotit „výkon“ třeba ve výtvarce :think: A to je fakt megadůležitej předmět, protože třeba jedno z třiceti dětí se chce hlásit na uměleckou školu, takže přece učitel musí všechny drilovat, aby třeba… bezchybně nakreslili lidskou postavu! A když ne, tak smůla. Za 4, přece nemůžeš čkeat nci lepšího, když ani nedodržíš poměr hlava : tělo.Já vim, že přehánim a jsem ironická, ale mě tohle bazírování na těch výchovách děsně točí, podle mě je to jedna z věcí, který našemu školství fakt nedělaj dobrou pověst.

Hlavně tohle těžko někdo posoudí. Stačí se podívat na některé slavné obrazy. Tipuju, že většina českých zapšklých učitelek hodnotících výkon by autorům napařila pětku 😁

• Citovat
  • Upravit
22793
20.2.19 13:53
@j.a.n.i1 píše:
@krtek93 Me zas prijde ujety resit v unoru, kdy dcera prinese 2 petky, ze propadne z telocviku. Stejně tipuju, ze je dostala za to, ze bud nedelala nic nebo jeste bordel v hodine, ze.

To je klidně možný a pak je „bajle“ na místě. Ale stačí si pročíst tady ty ostatní příspěvky a je jasný, že někde prostě stále přežívaj stejný metody jak před 30 lety :? (nebo všechny ty děti na to prděj, dělaj ve škole bordel a ještě doma rodičům lžou - já to nevylučuju, možný to je).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22793
20.2.19 13:55

@lucenka Snad Zrzavý nebo kdo měl ve škole problémy s výtvarkou, že prej neumí kreslit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
20.2.19 13:58
@krtek93 píše:
Ale on ten výkon vůbec nemusí být nulový, to je to! Dítě, který se vůbec nerozeběhne, dostane 5. Dítě, který běží, jak nejrychleji dovede, ale bohužel z nějakýho důvodu to nejde, neumí, nemá na to - taky pět. A ví, že když se rozkrájí a bude makat jak blázen, tak možná po půl roce se „zlepší“ na 4. To ti přijde v pořádku? A k čemu je to pro to dítě vůbec dobrý??

Vůbec ne - ale mám pocit, že se tahle diskuze dostává někam do demagogického překrucování a to mě fakt nebaví. Takže asi takhle - pokud dítě pracuje na maximum, dělá, co umí, pak na základce jednička jasná, na gymplu by mi nepřišlo skandální, kdyby dítě dostalo dvojku, protože se nevešlo do nějaké hodnotící škály, která je dána předem. Horší známku bych při maximální snaze neočekávala a ani bych ji nepovažovala za správnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
20.2.19 14:02

Me prijde v poradku, když dostane horsi znamku i na zakladce, proste mu to nejde, no a co. Kluk mel ted taky ve 2. tride 2 z vytvarky, proste mu to nejde, tak ji ma. A k tomu hrde hlásil, ze ale v matice je druhy nejlepsi… No a nekdo, kdo je na matiku pako, zas muze byt hrdy na to, ze nejlip kresli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15432
20.2.19 14:03
@j.a.n.i1 píše:
@krtek93 Me zas prijde ujety resit v unoru, kdy dcera prinese 2 petky, ze propadne z telocviku. Stejně tipuju, ze je dostala za to, ze bud nedelala nic nebo jeste bordel v hodine, ze.

Přesně! Za co asi holka mohla dostat 5 za aktivitu v hodině TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22793
20.2.19 14:04

@hanka.br. No jako ok, když už známkovat, tak takhle. Ale obávám se, že na škole, kam chodí zakladatelky dcera, je to jinak. Nebo dělá učitel zbytečně bububu (což teda moc nechápu proč - pokud by byl rozhodnut dát stejně na konci 1 nebo 2, nic mu přece nebrání známkovat i jednotlivé výkony 1 - splnil nebo 2 - ani přes snahu nesplnil, případně teda 3 - vybodnul se na to úplně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 14:10
@j.a.n.i1 píše:
Me prijde v poradku, když dostane horsi znamku i na zakladce, proste mu to nejde, no a co. Kluk mel ted taky ve 2. tride 2 z vytvarky, proste mu to nejde, tak ji ma. A k tomu hrde hlásil, ze ale v matice je druhy nejlepsi… No a nekdo, kdo je na matiku pako, zas muze byt hrdy na to, ze nejlip kresli…

Jenže kreslení je strašně individuální. To se hodnotit nedá a učitelka, co to hodnotí dvojkou ve druhé třídě je pro mě rohaté zvíře, stejně jako matka, co takový přístup obhajuje.

• Citovat
  • Upravit
30419
20.2.19 14:12
@krtek93 píše:
Zajímalo by mě, jak bys chtěla hodnotit „výkon“ třeba ve výtvarce :think: A to je fakt megadůležitej předmět, protože třeba jedno z třiceti dětí se chce hlásit na uměleckou školu, takže přece učitel musí všechny drilovat, aby třeba… bezchybně nakreslili lidskou postavu! A když ne, tak smůla. Za 4, přece nemůžeš čkeat nci lepšího, když ani nedodržíš poměr hlava : tělo.Já vim, že přehánim a jsem ironická, ale mě tohle bazírování na těch výchovách děsně točí, podle mě je to jedna z věcí, který našemu školství fakt nedělaj dobrou pověst.

Já neučím na gymplu a výchovy hodnotím jenom jedničkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
20.2.19 14:42
@lucenka píše:
Jenže kreslení je strašně individuální. To se hodnotit nedá a učitelka, co to hodnotí dvojkou ve druhé třídě je pro mě rohaté zvíře, stejně jako matka, co takový přístup obhajuje.

No a ja si to samé myslim o tech, kdo maji pocit, ze z tehle předmětů musi kazdy mit za 1, jinak je ucitel blb co kazi vysvědčení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.2.19 14:44
@j.a.n.i1 píše:
No a ja si to samé myslim o tech, kdo maji pocit, ze z tehle předmětů musi kazdy mit za 1, jinak je ucitel blb co kazi vysvědčení.

jenže výtvarku těžko ohodnotíš … každý má jiné umělecké cítění. Tam se dá hodnotit jedině to, že když se řekne, že má kreslit ovoce, tak nakreslí ovoce a bude mít připravené pomůcky do hodiny. Ale už by učitel neměl hodnotit to, že dítě nakreslí zelený pomeranč a to se neslučuje s představou učitele.

• Citovat
  • Upravit
16464
20.2.19 14:47
@Almatka píše:
Ačkoliv úplně nesouhlasím s tím, co píšeš, tak nakonec když někomu nejde matematika, tak obvykle nedostane za 2 na vysvědčení za snahu, že…ale asi nejsem ten, kdo by měl hodnotit, školám moc nefandím…

Je mi lito deti, ktere se kvuli telocviku trapi, musi to byt frustrujici a pritom tak zbytecne. Na druhou stranu se mi zda pro zivot dulezitejsi, aby se dite naucilo ventilovat sportem, nez aby si pamatovalo rovnici fotosyntezy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin