Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka Tříletá si samozřejmě také řekne, co by si přála. Ale znám ji a vím, co ji baví. Takže na vánoce už mám třeba něco doma, i když dopis ještě nepsala. Batole a skoro školák je snad rozdíl. Když jdeme do hračkářství, chce všechno.
Nazor, ze u nas nikdo ozbrojen nechodi, je naivni
Nikdo soudny zbran neukazuje a nemluvi o tom. Manzel je ucitel a nosi ji neustale.
Zajimalo by me, jak to maji ostatni zenske - maminky. Mam zbrojak nejakych 15 let a strilela jsem vzdycky jen pro zabavu, obranu jsem neresila. A vzdycky jsem si rikala, ze s detmi prestanu uplne, ze si coby mama zacnu jeste vic vazit zivota a nebudu schopna zbran pouzit, takze jsem ji ani nenosila.
A ejhle - prisly deti a mne se to preklopilo na docela opacnou stranu. Vazim si zivota fakt vic, ale zivota svych deti a sveho - a jsem pripravena je branit, se vsemi dusledky. Ale k tomu musi asi clovek dozrat.
@majdula1 píše:
Nazor, ze u nas nikdo ozbrojen nechodi, je naivniNikdo soudny zbran neukazuje a nemluvi o tom. Manzel je ucitel a nosi ji neustale.Zajimalo by me, jak to maji ostatni zenske - maminky. Mam zbrojak nejakych 15 let a strilela jsem vzdycky jen pro zabavu, obranu jsem neresila. A vzdycky jsem si rikala, ze s detmi prestanu uplne, ze si coby mama zacnu jeste vic vazit zivota a nebudu schopna zbran pouzit, takze jsem ji ani nenosila.
A ejhle - prisly deti a mne se to preklopilo na docela opacnou stranu. Vazim si zivota fakt vic, ale zivota svych deti a sveho - a jsem pripravena je branit, se vsemi dusledky. Ale k tomu musi asi clovek dozrat.
@jaelisa Když se můj muž zmínil o koupi zbraně, taky jsem z toho nebyla nadšená, ale po čase jsem si na její přítomnost zvykla ![]()
Popravdě, v dnešní době člověk nikdy neví, jestli ji časem nebude potřebovat na vlastní obranu. Je to smutný, ale je to tak.
Bydleli jsem v bytě 2+1 a ve skříni jsme měli do zdi našroubovaný trezor takový ten malý, a v něm zbraň byla. Šuplík, ač zamčený by mi přišel nedostatečný. My ale máme malé dítě 3r. Takhle ten trezor nebyl viděl, byl schovaný v zavřené skříni a zamčený na číselný kód.
Teď už bydlíme v domku za městem a máme u postele speciální trezor přímo na zbraň, který je též na kód.
Ještě bych dodala, že naše dítě nikdy tu zbraň nevidělo a tím pádem ani neví kde je.
Když se muž chystá na střelnici, balí si věci předem v noci, když dítě spí, aby o tom nevědělo a nemohlo ho zahlédnout. To bylo pravidlo na kterém jsme se domluvili.
Muž má zbrojní průkaz a zbraň je legálně koupená. Já zbrojní průkaz nemám, ale byla jsem už s mužem na střelnici, abych věděla jak se zbraň drží a jak se z ní střílí. Mám ke zbraním respekt, ale už se jí nebojím, vím že sama, nevystřelí. Zkus si s manželem také zajít na střelnici a nechat si vše vysvětlit, proškolit se, třeba ti to trochu pomůže…
Anonym M.
@Anonymní píše:
Ještě bych dodala, že naše dítě nikdy tu zbraň nevidělo a tím pádem ani neví kde je.
Když se muž chystá na střelnici, balí si věci předem v noci, když dítě spí, aby o tom nevědělo a nemohlo ho zahlédnout. To bylo pravidlo na kterém jsme se domluvili.
Anonym M.
Pokud mohu doporučit, jak jsem již psal dříve, až bude větší, nedělejte z pistole tabu. Bude ho to lákat. Naopak běžná věc, na kterou se nesahá, ale když budeš chctít stačí říct a může s nami si to na strelnici do sytosti vyzkoušet. Nejhorší je zakázané ovoce a pak táta jednou jedinkrát zapomene zamknout trezor a… ![]()
Příspěvek upraven 27.09.16 v 04:24
Anonymně - popravdě se trochu divím, když tu někdo veřejně (pod vlastní fotkou) píše, že jeho muž chodí denně se zbraní pod bundou
Ale to je asi zase moje „přehnaná“ opatrnost.
Takže, my máme doma dvě plynové pistole, v blízké budoucnosti máme v plánu si udělat zbrojní průkaz a ostrou zbraň pořídit, oba. Nevidím na tom nic špatného, ba naopak. Jak můj chlap říká, brokovnice je nejlepší nářadí pro dům a zahradu ![]()
Jinak co se týče bezpečnosti dětí, tak to samozřejmě řešíme horem dolem, vlezlé děti vs. rychlost použití v krizové situaci…
Trezor (ocelová skříň) bude určitě, ale chtělo by to mít něco „po ruce“ a to pořádně nevíme, jak vyřešit k všestranné spokojenosti.
Jinak co se týče synka, ač jsme ho nikdy k lásce ke zbraním nevedli, je ještě ve věku, kdy o tom, co doma máme, nemá ponětí a plastové pistolky mu nekupujeme, tak přesto běhá po lese s kamarády a střílí z klacků, šišek nebo z toho, co má zrovna po ruce. Prostě buď to v sobě člověk má nebo nemá, a na tom, zda máma koupí plastikovou bambitku to nevisí.
A když jsme se byli podívat na „skautském dni“, tak byl malej naprosto nadšenej, že si mohl vystřelit z luku i ze vzduchovky. Takže je asi nejvyšší čas naší vzduchovku vytáhnout z „úkrytu“. Také totiž zastávám názor, že jakmile dítě projeví trochu více inteligence než strčit lžíci do pusy, je potřeba ho s (doma se vyskytujícími nejen střelnými) zbraněmi v rozumné míře obeznámit - jeden příklad za všechny. Náš syn už cca od tří let nosí příležitostně (např. na houby) vlastní zavírací nůž. Umí s ním zacházet, ví, jak ho nosit, jak ho zavřít, jak ho držet. Kamarádky jsou ze mě hysterické, nicméně, mé dítě (narozdíl od jejich) se někde v dosahu zapomenutým nožem nebude mít potřebu podřezat
![]()
anonymní FŇ
@PetrVesely píše:
Pokud mohu doporučit, jak jsem již dříve, až bude větší, nedělejte z pistole tabu. Bude ho to lákat. Naopak běžná věc, na kterou se nesahá, ale když budeš chctít stačí říct a může s nami si to na strelnici do sytosti vyzkoušet. Nejhorší je zakázané ovoce a pak táta jednou jedinkrát zapomene zamknout trezor a…
souhlasím, hlavně s tím zapomenutím, a jak jsou děti zvídavé při hledání, víme všichni (viz dárky od Ježíška). Jen mi vrtá hlavou, kdy ten správný věk nastane… ![]()
Jedna věc je ho naučit s nožem nebo s klasickou vzduchovkou, jiná věc je mu dát do ruky glock ![]()
@PetrVesely píše:
On je rozhodnutý odvrátit zbraní útok, né primárně někomu ublížit.
To sem taky nikde nepsala, pro mě je těžké se s mířit s tím, že někomu ublížím, proto sem dospěla k rozhodnutí, že zbroják/zbraň ne, to je tak těžké pochopit? Pro mě prostě člověk který je rozhodnutý zbraň použít, je rozhodnutý ublížit a nést to že ublížil. Já sama sebe nedokážu omluvit, že ve své sebeobraně.
@Anonymní píše:
Také totiž zastávám názor, že jakmile dítě projeví trochu více inteligence než strčit lžíci do pusy, je potřeba ho s (doma se vyskytujícími nejen střelnými) zbraněmi v rozumné míře obeznámit - jeden příklad za všechny. Náš syn už cca od tří let nosí příležitostně (např. na houby) vlastní zavírací nůž. Umí s ním zacházet, ví, jak ho nosit, jak ho zavřít, jak ho držet. Kamarádky jsou ze mě hysterické, nicméně, mé dítě (narozdíl od jejich) se někde v dosahu zapomenutým nožem nebude mít potřebu podřezat![]()
anonymní FŇ
zakladatelce bych doporučil, aby si zbraň vyzkoušela na střelnici, aby se ujistila, že sama ze šuplíku nevyskočí a nikoho nezastřelí.
Doba se mění ať chceme, nebo ne. Sám nosím prakticky pořád, tzn. i na místa, kde by to leckomu mohlo přijít divné. Ale já mám zbraň na ochranu sebe a mojí rodiny a tak si myslím, že zanedlouho přijde doba, kdy absence zbraně bude nezodpovědností.
Jinak já taky žádnej extra vztah ke zbraním nemám, nijak mě nevzrušujou, ale máloco je tak efektivní a vhodný na odvrácení nebezpečí mých blízkých jako právě střelná zbraň.
A že nikdo nenosí? Kdepak, stačí se pozorně dívat a třeba v létě je vidět, že lidi pod trikama nosí různé věci:-) Z mých známých asi 80% nosí.
@Duckula píše:
To sem taky nikde nepsala, pro mě je těžké se s mířit s tím, že někomu ublížím, proto sem dospěla k rozhodnutí, že zbroják/zbraň ne, to je tak těžké pochopit? Pro mě prostě člověk který je rozhodnutý zbraň použít, je rozhodnutý ublížit a nést to že ublížil. Já sama sebe nedokážu omluvit, že ve své sebeobraně.
Doufam, ze aspon k obrane vlastnich deti ano, nechtela bych byt ditetem, ktere chlapek tahne do krovi a matka se zmuze jen na vytaceni policie, protoze prece nechce ublizit ![]()
@Duckula možná je to proto, že jsi nikdy na vlastní kůži nežažila opravdové ohrožení. Ono když se ti po domě procházejí zloději jak po obchoďáku, a když pak jednoho dne objevíš jednoho takového tváří v tvář a přitom víš, že ve vedlejší místnosti ti spí mimino, tak se ti priority trochu přehodnotí… ![]()
@Mar__tanka1983 nezažila a možná nastane situace kdy to přehodnotím, teď to mám tak jak to mám. Manžel by byl taky rád, kdybych zbroják měla, ae ví že tohle nejde nutit, možná i třeba na základě téhle diskuze o tom budu přemýšlet, ptž se mi otevřelo téma, které jsem odsunula, zatím se toho ae spíš bojím.
Proč se tady tolikrát opakovalo „musela jsem si zvyknout na její přítomnost“? Fakt to pro vás není předmět jako každý jiný?
Mně se tedy spí o dost líp a klidněji, když má přítel položenou zbraň u postele. Sama střílím často.
@Whiskin píše:
Proč se tady tolikrát opakovalo „musela jsem si zvyknout na její přítomnost“? Fakt to pro vás není předmět jako každý jiný?Mně se tedy spí o dost líp a klidněji, když má přítel položenou zbraň u postele. Sama střílím často.
Lidi si obcas myslej, ze je strelna zbran kousne jen co se na ni podivaji.
ale pistolka nestojí x tisíc. A tedy můj pětiletý si už za peníze od prarodičů může vybírat hračky sám. Jsou tot totiž peníze pro něj, ne pro maminku