Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@siskaborova Já měla ještě před 2 týdny placentu centralis, to bylo v 33.týdnu. minulý týden jsem velice slabě zašpinila, tak jsem pro jistotu jela do nemocnice. Nechali si mě tam dva dny a při kontrole zjistili, že se placenta vytahuje, už je pouze marginalis, cca 5 mm od branky. Sice žádná sláva, ale sama jsem nevěřila, že se ještě pohne. Zjistili mi to totiž už v cca 15.tt. Neměla jsem žádné komplikace a vše probíhá ok. Porod mi plánují na 38.tt. Držím palce, ať se placenta ještě vytáhne!
@siskaborova … a kolegyne tam lezi od kolikateho tydne? A v Motole ji chteji pichat kortikoidy v 36.tt, a planuji i v 36.tt sekci? To si myslim, ze uz je zbytecne. V 36.tt se uz plice urcite vyvijeji. Presne nevim, ale prevazne se kortikoidy pichaji okamzite jakmile hrozi blizici se predcasny porod a tehotenstvi je mene nez do 31.tt. Ale nevim, nejsem doktor. Byt vami, na vsechno bych se zeptala.
Mne MR prokazala vrustani, ale UZ to neprokazal. Doktori tenkrat tvrdili, ze stejne se uvidi az me „otevrou“. Neprirostla. Pokud uz si po jednom cisari, opravdu se to stava, ze se automicky placka prichyti k jizve. Ale to se asi spis doktori sychruji. Uz jste podepisovaly papiry o odebrani delohy? My v Hradci byly vykuleny kazdej tyden z novych a novych informaci
Ale zaplat panbuh panum doktorum, nemuzu si stezovat ![]()
Drzim palce holky ![]()
@Sarec píše:
@siskaborova Já měla ještě před 2 týdny placentu centralis, to bylo v 33.týdnu. minulý týden jsem velice slabě zašpinila, tak jsem pro jistotu jela do nemocnice. Nechali si mě tam dva dny a při kontrole zjistili, že se placenta vytahuje, už je pouze marginalis, cca 5 mm od branky. Sice žádná sláva, ale sama jsem nevěřila, že se ještě pohne. Zjistili mi to totiž už v cca 15.tt. Neměla jsem žádné komplikace a vše probíhá ok. Porod mi plánují na 38.tt. Držím palce, ať se placenta ještě vytáhne!
@Sarec k tomuhle zazraku moc gratuluju, osobne se touhle predstavou ani moc nezaobiram..prirozene s touhle diagnozou urco rodit nechci a samozrejme by me to mile prekvapilo, ale budu rada, kdyz vydrzim do toho 36tt
@kamo2601 o tech ortikoidech to pises presne..ad ty zobrazovaci metody..vzhledem k tomu, ze uz se zjistilo bohuzel mnohokrat, ze se na ne prave u pozorovani vrustani neda spolehnout, tak doktori celkem spravne radsi uvaxuji, ze vrusta, i kdyz to na UZ ani MR nevidi..za coz jsem vdecna, horsi je varianta, ze to naplanovany neni..treba pritomnost urologa, dostatek krevni plazmy i krve..atd..on to muze byt pak celkem mazec..jj hysterektomii musis u tyhle diagnozy podepisovat vzdy..i tady
Kortikoidy chteji pichnout az ji naplanuji presne toho cisare prej..ze je pichli mne je jasny..dorazila jsem sanitkou v 30tt..tak se celkem lekli..
@Sarec jo a drzim palceee..sice mi nejde do hlavy, ze si lajsnou cejat s CS az do 38tt.(kde ze rodis pls?),ale pro mimi to je urco lepsi, pokud se v poho vyzivuje..by se mi taky zamlouvalo..ale tady takovy hrdinove nejsou.ani u apolinare ani v podoli..
@siskaborova budu rodit ve FN Brno. Kromě te placenty mi ještě k tomu navíc zjistili, že miminko má pod hlavou pupečník, takže CS je Jasný. Já jsem taky ráda, že počkají až do toho 38.tt. Jak píšeš, že s tím vytáhnutím už nepočítáš, měla jsem to stejně, tak jsem fakt byla mile překvapena, ale zase zjistili ten pupečník.
Plánují tě ještě pustit domů?
Hele od stredy jsem bez komplikaci (nikdy zadny tvrdnuti pupiku, zadny stahy, ozvy idealni)bez cerstveho krvaceni, a ted jsem to byla zdimat z mudry, jaky maj plan "pokud by nedoslo k zadnym komplikacim) a, byt se cukala, tak z ni aspon vypadlo, ze min. tyden od prijmu se udela kontrolni UZ. Cili pro porovnani pristupu/postupu muzu zatim jen dat k dobru, ze kdyz zakrvacis s diagnozou placentra praevia centralis s podezrenim na placenta increta (boji se, ze mi muze vrustat do ztencene delozni steny v miste jizvy po predchozim CS),tak okamzite probehnou veskery predoperacni vysetreni, magneticka rezonance, UZ a pak 5 infuzi horciku, na mou zadost zelezo, z jejich iniciativy listovka (krevni obraz ocekavatelne prokazal mirnou chudokrevnost..i presto, ze beru id cca 20tt pravidelne 1×denne zelezo/3×denne 2tbl magnezka a 3×denne ascorutin), denne monitory, a po tydnu kontrolni UZ..dal nevidim;-)
pokud bych uz nezakrvacela a ve stredu UZ opet nepotvrdil jejich strach z vrustani placky do jizvy..tak vim, ze mi bude hodne lito, ze me budou trvat na tom planovanem CS v 36+…protoze je jasny, ze kvuli miminku, pokud bude sledovan rust a vaha pravidelne, tak je kazdy den navic do plusu…na druhou stranu tim, ze placka lezi vazne asi cca 4cm pres hrdlo, tak vim, ze to riziko prekotneho porodu ve chvili, kdy by se zacala odlucovat, je pak tak strasne vysoke..resp. s tou nasi/moji diagnozou muset delat toho CS neplanovane je dost dramo(stihnou svolat multidisciplinarni tym, mit dost krve/plazmy)..takze nakonec asi je clovek rad, ze to je jak to je..no palice je z tech uvah uz zavarena;-) ale clovek mini a zivot meni..tak je mozna zbytecny, ze se v tom tak nimram;-) drzim mooc palce!! Zdravime do Brna!! ![]()
@siskaborova píše:
@kamo2601 o tech ortikoidech to pises presne..ad ty zobrazovaci metody..vzhledem k tomu, ze uz se zjistilo bohuzel mnohokrat, ze se na ne prave u pozorovani vrustani neda spolehnout, tak doktori celkem spravne radsi uvaxuji, ze vrusta, i kdyz to na UZ ani MR nevidi..za coz jsem vdecna, horsi je varianta, ze to naplanovany neni..treba pritomnost urologa, dostatek krevni plazmy i krve..atd..on to muze byt pak celkem mazec..jj hysterektomii musis u tyhle diagnozy podepisovat vzdy..i tady
Kortikoidy chteji pichnout az ji naplanuji presne toho cisare prej..ze je pichli mne je jasny..dorazila jsem sanitkou v 30tt..tak se celkem lekli..
tak to v Hradci byli pripraveni na vse, jak pises… na sale jsem mela i urologa, krevni plazmy i krevni konzervy, opravdu na nas byli nachystany jak se patri, sal jsem mela plnej doktoru ![]()
mne krotikoidy pichli jeste v Pardubicich a druhej den jsem uz frcela v 29.tt sanitkou do Hradce…
ale teda postup u te tve kolegyne fakt nechapu
ale, nejsem doktor z Motola ![]()
@siskaborova píše:
@Sarec jo a drzim palceee..sice mi nejde do hlavy, ze si lajsnou cejat s CS az do 38tt.(kde ze rodis pls?),ale pro mimi to je urco lepsi, pokud se v poho vyzivuje..by se mi taky zamlouvalo..ale tady takovy hrdinove nejsou.ani u apolinare ani v podoli..
me, v Hradci, se taky snazili prekecat at „vydrzim“ do 38.tt, ale po finalnim krvaceni v 36.tt jsem podepsala papiry, ze v 37.tt chci sekci a ani o den vic ![]()
Ahojky já sem přidám, jestli můžu termín porodu mám v únoru. Zatím jsem rodila přirozeně, problém nastal až nyní. Jde zatím o to, že to doposud a to jsem v 30tt vypadá na císařák, protože od 20tt je placenta stále praevia takže překrývá VB.
Nevím kde mám tedy rodit PCe či Chrudim.
Protože v Pardubicích chodím na gyndu, příští týden pokud na ultrazvuku bude takto stále placenta, dr. mě chce poslat do rizikové poradny
a já nevím zda si musím už vybrat jstli Chrudim či Pce, aby už v té poradně se se mnou nedomlouvali na případnou termínu císařáku…A kdy je ten císařák plánovaný a zda se vám placenta vytáhla? Nemáte s tím zkušenosti?
@k.vystavelova23 Ahoj, tak termín Máme podobny, jsem Teda ve 31 tt, ale ve 22tt me zjistili vcestne luzko, a začala se me vytahovat az ve 28 tt, už sice mužů rodit normalne, ale říkal Můj dr. Ze tam je ještě riziko krvácení. Ale že mám ještě čas na úplne vytažení říkal, že se vytahuje do 35 tt. Ale je to asi u každé individuální… me nikdy neprekryvala VB mela jsem placentu marginalis… ale taky mne pěkně potrápila krvacela jsem 2× a za 14dni potom ještě týden špinila protoze se me vylučoval hematom, ted mam nastěstí klid a snad ho už budu mit porad a konecne si začnu trochu uživat to tehotenstvi, i když už času moc není ![]()
@k.vystavelova23 píše:
Ahojky já sem přidám, jestli můžu termín porodu mám v únoru. Zatím jsem rodila přirozeně, problém nastal až nyní. Jde zatím o to, že to doposud a to jsem v 30tt vypadá na císařák, protože od 20tt je placenta stále praevia takže překrývá VB.
Nevím kde mám tedy rodit PCe či Chrudim.
Protože v Pardubicích chodím na gyndu, příští týden pokud na ultrazvuku bude takto stále placenta, dr. mě chce poslat do rizikové poradnya já nevím zda si musím už vybrat jstli Chrudim či Pce, aby už v té poradně se se mnou nedomlouvali na případnou termínu císařáku…A kdy je ten císařák plánovaný a zda se vám placenta vytáhla? Nemáte s tím zkušenosti?
V Pardubicich jsem lezela do 29.tt s centralni placentou. Uz tam bylo jasne, ze se nevytahne. Po tydenni hospitalizaci jsem krvacela a supem jsem jela sanitkou do Hradce. A zaplat panbuh za to. Na Chrudim bych nespolehala vubec, podle me nejsou na tyto pripady pripraveny. Kdyby doslo ke krvaceni a neslo zastavit a byl tu predcasnej porod, musis byt v rukach odborniku a to za me nejsou ani Pardubice a uz vubec ne Chrudim. Urcite Hradec!!!
Jinak, hospitalizuji od 34.tt, pokud jsi bez problemu. A sekce se planuje v rozmezi 36.tt - 38.tt. Ale myslim, ze vsechno se dozvis v poradne. Ja tam dochazela od 25.tt. A doporucuji, na vsechno se ptat!!!
Pred dvema lety se v Pardubicich rodilo az od 34.tt, ted uz myslim ze maji ty lepsi inkubatory pro mimina a da se tady rodit od 31.tt. Ja, ac rodilej Pardubak, se krajske pardubicke nemocnici vyhybam obloukem ![]()
K jakemu dr chodis?
Dnes jsem byla v porodnici v rizikové poradně a nález pořád stejný. Takže v pondělí dopoledne nastupuji k hospitalizaci a do konce týdne mi chtějí naplánovat císařský řez! Prý už nechtějí na nic čekat, mají strach, aby se porod sám nerozběhl. To by totož pak byl boj o minuty. Takže na Vánoce už bude ve čtyřech. No docela jsem to obrečela, tak brzy jsem to nečekala. Z dnešního měření váha 2600g, tak snad to doho příštího týdne přibere aspoň k těch 3kg..
@Sarec Néééé, nepač, miminko už je dost velké, takže to oba určitě zvládnete v pohodě
Ta váha je krásná a určitě do příštího týdne ještě poskočí. Moc budu držet palce a myslet na vás
To bude ten nejkrásnější vánoční dáreček ![]()