Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@kdochcekam píše:
Drahoušku používám hlavu. Nemusíš být zlá jen proto, že se všichni nepokloní tvému úsudku. posiluj si svoje partie dle vlastní libosti ano? @Otakar Z. se stýká s lidma, kteří pravidělně navštěvují fitko, tudíž vychází z toho, že vědí jak na tom jsou a jaké cviky si mohou dovolit. Není potřeba tady pouštět jedy.
Otakar ve svém příspěvku píše, že 90% žen může bez omezení zpevňovat své tělo 2 měsíce po porodu. Což je obecné na všechny ženy, ne na těch pár žen, které do fitka chodí ![]()
A předpokládám, že spolu nemáme intimní poměr, tak mě laskavě nenazývej drahoušku
![]()
@lucenka píše:
ano ale on tady píše, že aktivně zpevňovat celé tělo a redukovat váhu 90% žen. COž je blbost. Ano může to člověk, který před tím aktivně sportoval, ideálně po schválení lékařem. Ale ne bežná žena, která chce shodit poporodní kila. Břicho rostlo 9 měsíců, takže tělo má nárok zase na 9 měsíců, aby se vrátilo do normálního stavu.
Nehrotíš to trochu? Proč by ženský nemohly 2 měsíce po porodu začít s cvičením? Co je špatného na rotopedu, rychlé chůzi, plavání, posilování nohou nebo šikmých břišních svalů? Tomu všemu se totiž říká pohyb a jde s tím dokonce redukovat váha
Není nutný sedět na zadku a bez konzultace s doktory se bát i kýchnout ![]()
@CarolS píše:
Nehrotíš to trochu? Proč by ženský nemohly 2 měsíce po porodu začít s cvičením? Co je špatného na rotopedu, rychlé chůzi, plavání, posilování nohou nebo šikmých břišních svalů? Tomu všemu se totiž říká pohyb a jde s tím dokonce redukovat váhaNení nutný sedět na zadku a bez konzultace s doktory se bát i kýchnout
a proti tomuhle tu něco píšu? Píšu tu, že 2 měsíce po porodu by se neměly cvičit přímé břišní svaly. Stejně tak jako na tom rotopedu by se to nemělo přehánět s intenzitou, pokud žena kojí. A nejlíp se váha redukuje dlouhými procházkami s kočárkem (chůze je totiž nejpřirozenější pohyb)
@kdochcekam píše:
Myslím, že tohle je výzva pro ty, které mají zájem se zúčastnit. Mají teda asi právo se sami rozhodnout, jak se cítí a jestli mohou…k tomu asi používají mozek všichni bez toho abys jim to ty připomínala.
a taky by ženy měly vědět, co jim hrozí, pokud začnou krtáce po porodu s takovouhle výzvou, pokud na cvičení nejsou zvyklé
@lucenka
No, zatím tu reaguješ na nějaké své domněnky. Otakar psal, že většina žen může 2 měsíce po porodu zařadit pohyb v takovém rozsahu potřebném pro zpevnění a redukci váhy. Nic o neomezeném pohybu, jak tu prezentuješ ty.
@CarolS píše:
@lucenka
No, zatím tu reaguješ na nějaké své domněnky. Otakar psal, že většina žen může 2 měsíce po porodu zařadit pohyb v takovém rozsahu potřebném pro zpevnění a redukci váhy. Nic o neomezeném pohybu, jak tu prezentuješ ty.
Ale z toho, že se to týká výzvy na přímé břišní svaly, jeho větám o tom, že 90% žen může 2 měsíce po porodu posilovat, redukovat váhu, si hodně žen vyvodí to, že vlastně tenhle cvik mohou úplně v pohodě cvičit.
@lucenka píše:
Ale z toho, že se to týká výzvy na přímé břišní svaly, jeho větám o tom, že 90% žen může 2 měsíce po porodu posilovat, redukovat váhu, si hodně žen vyvodí to, že vlastně tenhle cvik mohou úplně v pohodě cvičit.
No myslím, že jsi to tu zatím „vyvodila“ ty - doufám, že píšu dost srozumitelně na to, aby to zbytek pochopil.
Na dotaz: Ano, kojí, malej je žroutík.
Kyselina mléčná se vyplavuje až když překročíš tzv. „laktátový práh“, a k tomu při těchto cvičeních pochopitelně nedojde.
Ono jde i o lenost a o výmluvy, ale fakt záleží na tom, co se má a nemá cvičit. Ve správné porodnici chodí rehabilitační sestra a radí, co dělat a nedělat. V některých (kupříkladu podolí) kromě tohoto ještě rozdává instrukce, kde jsou cviky, které se smí cvičit hned a které po určité době, i jakým stylem pak zapojovat další a další cviky a části těla. To, co tu píše Otakar a Lucenka, se vzájemně přece nevylučuje, jen to chce nějaký kompromis. Ty výzvy mají něco do sebe, protože se tím vyhecují i ženy, které by jinak třeba cvičit nezačaly (výmluvy, lenost a tak, jak píše Otakar), ale bohužel pak jsou ženy, které by se určitým cvikům měly vyhnout. Pokud prostě necvičily a najednou se hned po porodu vrhnou na něco takového, zadělávají si na problémy (jak píše pro změnu Lucenka).
Takže to chce prostě s rozumem a něco si nastudovat. Ne za účelem výmluv, ale za účelem neublížit si a o tom to přece je. I žena jeden den po porodu může začít cvičit, ale je cvičit a cvičit. Po porodu je cvičení i ležení na zádech a kroužení špičkama nohou a pak taky zatahování pánevního dna a ležení na břiše na stočeném polštáři kvůli lepšímu stahování dělohy. Ale pořád se tomu dá říkat cvičení. Ale samozřejmě je spousta žen, které se vymluví a nedělají ani tento základ, který je potřeba pro to, aby se člověk dal dohromady. A pak jsou ženy, které přidjou domů a začnou plašit a posilovat břicho. To je taky špatně.
Popravdě u žen po porodu mi přijde lepší, když cvičí pod dohledem někoho, kdo rozumí té fyziologické změně, co se s ním udála. Ale to mluvím už o fitku a o tvrdším tréningu. Já kupříkladu patřím mezi ty, co před fitkem dávají přednost běhání a bruslení s kočárem, práci na zahradě (ono ostříhat všechny stromy, zrýt zahradu, odplevelovat, každý den tahat konve s vodou, to taky stojí nějakou energii), cvičení pilates a pak občas narazím na něco, co mě zaujme, tak to k tomu přidám (třeba tahle PLANK výzva). Po porodu jsem vždycky začínala opatrně a jak jsem si dneska přečetla, tak už nemusím mít strach, že když posílím přímé břišní svaly, že mi zůstane břicho. Špek už dostanu dolů „snadno“. Snadno v tom smyslu, že je to pořád lepší, než bojovat neúspěšně s diastázou
CO se kojení týče, tak už kojím spíše sporadicky jen jako doplněk, takže v tomhle už se moc omezovat taky nemusím. Takže jsem na tom vlastně moc dobře ![]()
Jo a za plank jsem moc ráda, mám téměř nefunkční jedno zápěstí, takže mě potěšil další cvik, kde ho nepotřebuju
TeĎ už jen zahojit rány ahurá na to ![]()
Taková to mohla být fajn hecovací doskuze. Jenže…
Mě tenhle cvik ukázali na rehabilitaci. Kvůli zádům, protože prý všechnu váhu těla držím na páteři, a pak mám samozřejmě potíže a bolesti. Takže já nechci hubnout, možná ani nepotřebuji, ani nikdy do fitka chodit nebudu. Ale psát si takhle, kolik kdo denně dal takových a makových planků, proč ne? ![]()
Amys O. K…je to Otakar ne Oskar ![]()
K tématu: Dnes zatím Ota + Pavla Plank 5 * 1 min a 15 sekund…šlo by i víc ale ať je co zlepšovat žejo
@Otakar Z. píše:
Amys O. K…je to Otakar ne OskarK tématu: Dnes zatím Ota + Pavla Plank 5 * 1 min a 15 sekund…šlo by i víc ale ať je co zlepšovat žejo
Už jsem si to opravila
Mně to došlo hned, jak jsem to sem hodila
Ale koukám, žes to stihnul přečíst, no ![]()
@Amys píše:
Už jsem si to opravilaMně to došlo hned, jak jsem to sem hodila
Ale koukám, žes to stihnul přečíst, no
@kdochcekam ahoj. Napíšu sem, co se mi stalo, jak jsem měla velké břicho, tak jsem chodila několikrát denně za synem na jednotku intenzívní péče, kde je oddělení i pro těhotné a každý den se našel někdo, kdo se mě ptal, kdy mám termín porodu, tak jsem měla velké břicho po porodu. Můj muž dokonce říkal, že mám stejné břicho jako v těhotenství.
@kdochcekam Ale tak to může být i nějaký zdravotní problém. Špek v noci nezmizí a zázračně se neukáže až odpoledne. Špek je tam víceméně pořád. Samozřejmě je víc vidět, když je břicho nafouklé, ale pokud jíš normální jídlo a nafukuješ se po všem, tak můžeš mít nějaký trávicí problém a na to ti cvičení nepomůže. Pomůže ti odbourat ten špek, ale s nafouklým břichem nic neudělá ![]()
tak 6 týdnů, což je šestinedělí cvičit jenom pánevní dno. Takže jenom 2 týdny na břišní svaly… to si vážně myslíš, že je za tak krátkou dobu zpevníš natolik, abys mohla posilovat přímé? Co třeba trochu používat hlavu