Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@kdochcekam Tak to vypadá, že to máme podobně. To budou spíš asi špeky. Já teda ještě diastázu mám, ale „jen“ na jeden prst. Ono to je pořád asi ještě dost, ale už to není tragedie
Mám rychle za sebou šest těhotenství, z toho tři jsem dotáhla až ke klasickému porodu a pokaždé jsem měla mega břicho, takže je jasné, že to břicho dostalo zabrat (obzvlášť opakované potraty ve třetím měsíci jsou blbé, protože břicho se pak nestíhá dostat do normálu). Zas na druhou stranu jsem na tom líp v porovnání třeba s jednou z kamarádek, která má břicho opravdu velké a to má za sebou „jen“ dvě bezproblémová těhotenství a mladšímu dítěti je už šest let. Ale ona se ničí neustálými dietami a jojo efektem. Pokoušela jsem jí vysvětlit, co dělá špatně, ale nenechá si říct
Takže já se po třech dětech nemusím stydět, ale i tak s tím chci něco dělat. Když stojím, nevypadá to tak špatně, ale když si sednu, tak se mi to břicho rozkydne. Obzvlášť při kojení je to dobře vidět, jak sedím trošku v záklonu
Ale až se mi zahojí rány po karambolu, zkusím ještě ten PLANK
Teď už by to mělo být snad v pohodě a ty jsi na tom ještě líp, tak to možná zkus?
@kdochcekam Aha, já jsem po porodu rok a právě břicho pořád taky žádná změna (teda myšleno poslední dobou, od porodu se samozřejmě udála velká změna
), ale je fakt, že u mě ještě probíhají hormonální bouře
Každopádně, teď jsem zkoukla to video na you tube, jak jsem sem dala odkaz a teda, to zrovna na diastázu není vhodné
Zřejmě jsem se překlikla, ale to lepší teď nemůžu najít ![]()
Každopádně díky tomu jsem narazila na tento článek a podle něj už diastázu nemáme ani jedna, tam píše, že na jeden prst už to nevadí
Ale je to článek o diastáze u mužů, no ![]()
@kdochcekam píše:
No tak to je fajn. Nemáme diastázu, jen jsme vyžrané…ach jo. a ochablé. ach jo. Já se tomu mýmu divím, že se se mnou vůbec baví. Mám břicho a boky jako tvaroh.![]()
![]()
![]()
To musí být pro něj pošušňáníčko teda…
To jsi řekla úplně přesně -…jsme jen vyžrané. Tak nějaká, asi dost malá část žen je po porodu ( myšleno v měsících ) tak zdevastovaná, že cvičit nemůže NIC - ale - a denně ve fitku s holkama mluvím - častěji je to jen výmluva proč to ještě nejde. Leckdy to pak trvá celý život.
( Jindy zase slyšíte výmluvy na štítnou žlázu, diagnóza vyčtená z netu, nene, za to nemůžou dortíky, ale štítná žláza. Léčiš se? Nene, ale to vim že jí mám špatnou. Zob tam dortík, šup tam chlebíček )
Troufnu si tvrdit, že 2 měsíce po porodu může 90 % žen vykonávat pohybové aktivity v rozsahu potřebném pro zpevnění těla a redukci váhy, jen to chce opravdu chtít a začít. Kecáním proč to nejde ještě nikdo figuru nevylepšil.
Nejlépe je to fakt vidět ve fitku, kam chodím dlouhá léta. Přijde fakt tlustá holka, samej beďár, začne cvičit, zdravě jíst a za rok za dva vypadá pěkně, otěhotní a mnohdy chodí cvičit i s bříškem…i s břichem
A šup a je tam zpět, nejdčív ukázat miminko a za chvíli na sobě zase maká.
Jedna z největších inspirací pro ty, které mají zájem, je právě členství v nějakém fitku. Tam kole sebe uvidíte ty pozitivní příklady. Na e-miminu zatím ke každé takovéhle diskuzi záhy přispěje nějaká, která to začne shazovat, protože když se do toho nedokopala ona, tak to prostě asi nejde.
( Nedej bože, abych si ještě někdy dovolil zmínit, že moje manželka 5 týdnů po porodu jede plank, dřepy a rotoped až z ní pot crčí a zjevně si to užívá…to ty výpady jsou skutečně až osobní )
Řekněte si JDE TO, CHCI TO a ono to PUJDE! Vzdejte to předem a nedokážete nic.
@Otakar Z. píše:
To jsi řekla úplně přesně -…jsme jen vyžrané. Tak nějaká, asi dost malá část žen je po porodu ( myšleno v měsících ) tak zdevastovaná, že cvičit nemůže NIC - ale - a denně ve fitku s holkama mluvím - častěji je to jen výmluva proč to ještě nejde. Leckdy to pak trvá celý život.( Jindy zase slyšíte výmluvy na štítnou žlázu, diagnóza vyčtená z netu, nene, za to nemůžou dortíky, ale štítná žláza. Léčiš se? Nene, ale to vim že jí mám špatnou. Zob tam dortík, šup tam chlebíček )
Troufnu si tvrdit, že 2 měsíce po porodu může 90 % žen vykonávat pohybové aktivity v rozsahu potřebném pro zpevnění těla a redukci váhy, jen to chce opravdu chtít a začít. Kecáním proč to nejde ještě nikdo figuru nevylepšil.
Nejlépe je to fakt vidět ve fitku, kam chodím dlouhá léta. Přijde fakt tlustá holka, samej beďár, začne cvičit, zdravě jíst a za rok za dva vypadá pěkně, otěhotní a mnohdy chodí cvičit i s bříškem…i s břichem
A šup a je tam zpět, nejdčív ukázat miminko a za chvíli na sobě zase maká.
Jedna z největších inspirací pro ty, které mají zájem, je právě členství v nějakém fitku. Tam kole sebe uvidíte ty pozitivní příklady. Na e-miminu zatím ke každé takovéhle diskuzi záhy přispěje nějaká, která to začne shazovat, protože když se do toho nedokopala ona, tak to prostě asi nejde.
( Nedej bože, abych si ještě někdy dovolil zmínit, že moje manželka 5 týdnů po porodu jede plank, dřepy a rotoped až z ní pot crčí a zjevně si to užívá…to ty výpady jsou skutečně až osobní )
Řekněte si JDE TO, CHCI TO a ono to PUJDE! Vzdejte to předem a nedokážete nic.
jímavé je, že doktoři, kteří tělu rozumí víc než nějaký cvičící laik, doporučují cvičení na přímé břišní svaly (což plank je) nejdříve 3 měsíce po porodu. Čím to asi bude ![]()
Kojí tovje manželka? Protože intenzivní sport během kojení může mít negativní vliv na kvalitu mléka díky vylučované kyselině mléčné.
@kdochcekam píše:
ale tak pokud ty břišní svaly nemá rozestouplé, tak cvičit může. Podle @Otakar Z. je celkově v jiné kondici, než normální ženská ležák, která nic nedělala, otěhotní, porodí a zůstane jí cejcha. Když to tělo trénovala po celou dobu těhotenství a má svaly na břichu ok, tak proč ne.
ano ale on tady píše, že aktivně zpevňovat celé tělo a redukovat váhu 90% žen. COž je blbost. Ano může to člověk, který před tím aktivně sportoval, ideálně po schválení lékařem. Ale ne bežná žena, která chce shodit poporodní kila. Břicho rostlo 9 měsíců, takže tělo má nárok zase na 9 měsíců, aby se vrátilo do normálního stavu.
@kdochcekam píše:
No já teda nevím, ale mě po obou porodech v porodnici řekli, že po dobu trvání šestinedělí mám posilovat jenom pánevní dno a potom začít šikmé břišní a nakonec vše…nebylo to žádnou dobou ohraničené. Prostě začít postupně a dva měsíce po porodu mi nepřijde jako extra brzo teda…
tak 6 týdnů, což je šestinedělí cvičit jenom pánevní dno. Takže jenom 2 týdny na břišní svaly… to si vážně myslíš, že je za tak krátkou dobu zpevníš natolik, abys mohla posilovat přímé? Co třeba trochu používat hlavu ![]()
@kdochcekam píše:
Drahoušku používám hlavu. Nemusíš být zlá jen proto, že se všichni nepokloní tvému úsudku. posiluj si svoje partie dle vlastní libosti ano? @Otakar Z. se stýká s lidma, kteří pravidělně navštěvují fitko, tudíž vychází z toho, že vědí jak na tom jsou a jaké cviky si mohou dovolit. Není potřeba tady pouštět jedy.
Otakar ve svém příspěvku píše, že 90% žen může bez omezení zpevňovat své tělo 2 měsíce po porodu. Což je obecné na všechny ženy, ne na těch pár žen, které do fitka chodí ![]()
A předpokládám, že spolu nemáme intimní poměr, tak mě laskavě nenazývej drahoušku
![]()
@lucenka píše:
ano ale on tady píše, že aktivně zpevňovat celé tělo a redukovat váhu 90% žen. COž je blbost. Ano může to člověk, který před tím aktivně sportoval, ideálně po schválení lékařem. Ale ne bežná žena, která chce shodit poporodní kila. Břicho rostlo 9 měsíců, takže tělo má nárok zase na 9 měsíců, aby se vrátilo do normálního stavu.
Nehrotíš to trochu? Proč by ženský nemohly 2 měsíce po porodu začít s cvičením? Co je špatného na rotopedu, rychlé chůzi, plavání, posilování nohou nebo šikmých břišních svalů? Tomu všemu se totiž říká pohyb a jde s tím dokonce redukovat váha
Není nutný sedět na zadku a bez konzultace s doktory se bát i kýchnout ![]()
@CarolS píše:
Nehrotíš to trochu? Proč by ženský nemohly 2 měsíce po porodu začít s cvičením? Co je špatného na rotopedu, rychlé chůzi, plavání, posilování nohou nebo šikmých břišních svalů? Tomu všemu se totiž říká pohyb a jde s tím dokonce redukovat váhaNení nutný sedět na zadku a bez konzultace s doktory se bát i kýchnout
a proti tomuhle tu něco píšu? Píšu tu, že 2 měsíce po porodu by se neměly cvičit přímé břišní svaly. Stejně tak jako na tom rotopedu by se to nemělo přehánět s intenzitou, pokud žena kojí. A nejlíp se váha redukuje dlouhými procházkami s kočárkem (chůze je totiž nejpřirozenější pohyb)
@kdochcekam píše:
Myslím, že tohle je výzva pro ty, které mají zájem se zúčastnit. Mají teda asi právo se sami rozhodnout, jak se cítí a jestli mohou…k tomu asi používají mozek všichni bez toho abys jim to ty připomínala.
a taky by ženy měly vědět, co jim hrozí, pokud začnou krtáce po porodu s takovouhle výzvou, pokud na cvičení nejsou zvyklé
@lucenka
No, zatím tu reaguješ na nějaké své domněnky. Otakar psal, že většina žen může 2 měsíce po porodu zařadit pohyb v takovém rozsahu potřebném pro zpevnění a redukci váhy. Nic o neomezeném pohybu, jak tu prezentuješ ty.
@CarolS píše:
@lucenka
No, zatím tu reaguješ na nějaké své domněnky. Otakar psal, že většina žen může 2 měsíce po porodu zařadit pohyb v takovém rozsahu potřebném pro zpevnění a redukci váhy. Nic o neomezeném pohybu, jak tu prezentuješ ty.
Ale z toho, že se to týká výzvy na přímé břišní svaly, jeho větám o tom, že 90% žen může 2 měsíce po porodu posilovat, redukovat váhu, si hodně žen vyvodí to, že vlastně tenhle cvik mohou úplně v pohodě cvičit.
@lucenka píše:
Ale z toho, že se to týká výzvy na přímé břišní svaly, jeho větám o tom, že 90% žen může 2 měsíce po porodu posilovat, redukovat váhu, si hodně žen vyvodí to, že vlastně tenhle cvik mohou úplně v pohodě cvičit.
No myslím, že jsi to tu zatím „vyvodila“ ty - doufám, že píšu dost srozumitelně na to, aby to zbytek pochopil.
Na dotaz: Ano, kojí, malej je žroutík.
Kyselina mléčná se vyplavuje až když překročíš tzv. „laktátový práh“, a k tomu při těchto cvičeních pochopitelně nedojde.
Ono jde i o lenost a o výmluvy, ale fakt záleží na tom, co se má a nemá cvičit. Ve správné porodnici chodí rehabilitační sestra a radí, co dělat a nedělat. V některých (kupříkladu podolí) kromě tohoto ještě rozdává instrukce, kde jsou cviky, které se smí cvičit hned a které po určité době, i jakým stylem pak zapojovat další a další cviky a části těla. To, co tu píše Otakar a Lucenka, se vzájemně přece nevylučuje, jen to chce nějaký kompromis. Ty výzvy mají něco do sebe, protože se tím vyhecují i ženy, které by jinak třeba cvičit nezačaly (výmluvy, lenost a tak, jak píše Otakar), ale bohužel pak jsou ženy, které by se určitým cvikům měly vyhnout. Pokud prostě necvičily a najednou se hned po porodu vrhnou na něco takového, zadělávají si na problémy (jak píše pro změnu Lucenka).
Takže to chce prostě s rozumem a něco si nastudovat. Ne za účelem výmluv, ale za účelem neublížit si a o tom to přece je. I žena jeden den po porodu může začít cvičit, ale je cvičit a cvičit. Po porodu je cvičení i ležení na zádech a kroužení špičkama nohou a pak taky zatahování pánevního dna a ležení na břiše na stočeném polštáři kvůli lepšímu stahování dělohy. Ale pořád se tomu dá říkat cvičení. Ale samozřejmě je spousta žen, které se vymluví a nedělají ani tento základ, který je potřeba pro to, aby se člověk dal dohromady. A pak jsou ženy, které přidjou domů a začnou plašit a posilovat břicho. To je taky špatně.
Popravdě u žen po porodu mi přijde lepší, když cvičí pod dohledem někoho, kdo rozumí té fyziologické změně, co se s ním udála. Ale to mluvím už o fitku a o tvrdším tréningu. Já kupříkladu patřím mezi ty, co před fitkem dávají přednost běhání a bruslení s kočárem, práci na zahradě (ono ostříhat všechny stromy, zrýt zahradu, odplevelovat, každý den tahat konve s vodou, to taky stojí nějakou energii), cvičení pilates a pak občas narazím na něco, co mě zaujme, tak to k tomu přidám (třeba tahle PLANK výzva). Po porodu jsem vždycky začínala opatrně a jak jsem si dneska přečetla, tak už nemusím mít strach, že když posílím přímé břišní svaly, že mi zůstane břicho. Špek už dostanu dolů „snadno“. Snadno v tom smyslu, že je to pořád lepší, než bojovat neúspěšně s diastázou
CO se kojení týče, tak už kojím spíše sporadicky jen jako doplněk, takže v tomhle už se moc omezovat taky nemusím. Takže jsem na tom vlastně moc dobře ![]()
Jo a za plank jsem moc ráda, mám téměř nefunkční jedno zápěstí, takže mě potěšil další cvik, kde ho nepotřebuju
TeĎ už jen zahojit rány ahurá na to ![]()
Taková to mohla být fajn hecovací doskuze. Jenže…
Mě tenhle cvik ukázali na rehabilitaci. Kvůli zádům, protože prý všechnu váhu těla držím na páteři, a pak mám samozřejmě potíže a bolesti. Takže já nechci hubnout, možná ani nepotřebuji, ani nikdy do fitka chodit nebudu. Ale psát si takhle, kolik kdo denně dal takových a makových planků, proč ne? ![]()