Plánovanou mámou ve 20

Napsat příspěvek
Velikost písma:
LydiaD
15.1.19 13:35
@warita píše:
ja ale radikalni nazor prave nemam.Ja MAM nazor. To neznamena, ze radikalni. Ona se ptala, jak se na to lidi divaji. Ja ji rikam nazor. A mrkni se vyse, nejsem sama, Ze? Proc te drazdi jenom ten muj a tech 10 predeslych, ktere rikaly to same, tem nic nereknes?

Úplně mě dostalo, jak jí oznamuješ, že její život bude naplněný jenom rozmnožováním.
A že si zkazila život.
A co když vychová dvě děti a přesto dokáže cestovat, bude mít koníčky a bude se vyvíjet a bude šťastná? :think:
Děti samozřejměčasem…proč píšeš samozřejmě?
Nevím, ten tvůj příspěvěk mě úplně bodnul do očí.
Pro někoho je přirozenější, že se bude plně věnovat dětem, rodině a koníčkům a cestování samozřejmě časem :mrgreen:
Nedokázala bych takhle někomu, koho vůbec neznám a kdo bude rodit v 21 letech napsat, že si zkazil život.
Já to asi posuzuju podle toho, že já tak rodila a o nic jsem nepřišla :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2979
15.1.19 13:37

Četla jsem úvodní příspěvek, ostatní letem světem, takže budu reagovat jen na první dotaz zakladatelky. Sama jsem měla první dítě v 31 letech a z hlediska reprodukce to vidím jako pozdě. V hlavě jsem pořád měla nějak zakódovaný věk 28, ale jen proto, že tehdy byla prvorodičkou moje máma. A to na svoji dobu byla hodně stará maminka. Manželova maminka ho měla v 19ti a i když jí zpětně štvalo, že třeba nemohla chodit na zábavy apod. jako její vrstevníci, myslím, že zpětně ničeho nelituje a třeba na rozdíl mých rodičů je to „mladá“ babička. Sama jsem o dítěti pořád uvažovala v teoretické rovině, že až vystuduji, až seženu práci a budu ho schopná ekonomicky zajistit. Jistě, jsou to důležité argumenty, ale ono by se to asi dalo zvládnout i předtím, jen by to bylo složité. Proto si myslím, a to je můj hlavní závěr, že rozhodnutí, kdy mít dítě, je hrozně individuální a pokud to tak někdo cítí, je schopen se o něj postarat, tak coby si ho neudělal klidně po maturitě ;). V době našich rodičů - a v období dlouho předtím - to bylo naprosto běžné a naopak, kdo měl dítě po třicítce, na toho se už divně koukalo. Samozřejmě, tehdy taky lidi měli větší jistotu v tom, že pokud si děcko pořídí, tak dostanou byt, seženou práci apod., což dnes není. A taky nebývalo úplně rozšířené, aby se žena realizovala jinak, než mimo domácnost. Ale to se mi na dnešní době líbí, že tu ty možnosti jsou - pokud chce někdo z jakýchkoli důvodů či vnitřního přesvědčení první dítě v okamžiku, kdy bude mít VŠ a práci, proč ne. Pokud ho někdo chce dřív, je schopen ho zajistit a postarat se o něj, proč by ho mít nemohl v těch dvaceti? A naopak, pokud někdo dítě vůbec nechce, proč by za to měl být pranýřován, že to prostě v sobě necítí?? Napadá mne kupa argumentů, proč je dítě ve 20 lepší, a ze zkušenosti vím, že život narozením děcka nekončí a člověk může dělat kupu věcí s ním, jako je dělal bez něj. A pokud „nezblbne“ a má i normální kamarády, tak nevidím ani důvod, proč by mu mělo ubýt přátel jen proto, že se třeba rozmnožil jako první. Ve 20ti navíc člověk má víc sil (vidím to u sebe), a pokud si i jeho děti pospíší, tak se spíše dožije vnoučat a pravnoučat. Mně třeba hrozně mrzí, že jak nás naši měli pozdě, a i já jsem toho správného chlapa, se kterým jsem fakt děti chtěla mít, našla až kolem té třicítky, tak moje děti už nepoznají moje prarodiče. Navíc čím starší maminka, tím větší riziko, že se to děťátko jen tak nezadaří - mám kolem sebe naprosté minimum párů ve svém věku, kterým se podařilo přirozenou cestou „po nějaké rozumné době“ počít, donosit a porodit zdravé děcko. Takže držím palce! Nebudu lhát, že je to záhul, ani nebudu popírat, že dítě je už nevratný fakt, který ze života nelze vzít zpátky, ale pokud je chtěné, milované, jste na něj připravení, cítíte to tak, tak coby ne a přeji hodně štěstí, ať jste spokojení i s dítětem v „mladém věku“ :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.1.19 13:40
@lucenka píše:
@warita a třeba k tomu cestování … mně by třeba mrzelo, že bych si projela sama svoje vysněné destinace. S dítětem je to o dost zajímavější a hlavně to dá i něco jemu. Kdybych třeba za bezdětna jela do Japonska nebo jiné vzdálené destinace, tak by se mi pak třeba s dítětem takovou dálku znovu nechtělo, navíc nerada jezdím dvakrát na stejná místa. Přitom se mu tam strašně líbilo a vidím, jak ho cestování pozitivně ovlivňuje. O tohle bych ho ochudila.

taky doufam, ze dcerku nekdy nekam vezmu na zajimave destinace. Na Krete se ji moc libilo, Asii jsem jeste nezkousela ani solo, ale je to v pipeline.

@stinga, jo je to narez. My jeli v lete do Polska na navstevu manzelovi rodiny. Male bylo v te dobe 18m. Cestu jsme rozdelili na 2 dny, protoze na jeden zatah by 12h jizdy asi nedala. I tak to bylo fakt narocne, mala chtela stale chodit a nebylo mozne ji udrzet v klidu, Pak nemohla usnout v tom vlaku, vvadili ji mluvici lide a neutuchajici ramus. Pak z unavy dostala hysak, rvala az modrala, pul hodinu jsem se ji snazila uspat nebo alespon uklidnit, lidi na mne koukali. No lahudka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.1.19 13:43
@LydiaD píše: Úplně mě dostalo, jak jí oznamuješ, že její život bude naplněný jenom rozmnožováním.
A že si zkazila život.
A co když vychová dvě děti a přesto dokáže cestovat, bude mít koníčky a bude se vyvíjet a bude šťastná? :think:
Pro někoho je přirozenější, že se bude plně věnovat dětem, rodině a koníčkům a cestování samozřejmě časem :mrgreen:
Nedokázala bych takhle někomu, koho vůbec neznám a kdo bude rodit v 21 letech napsat, že si zkazil život.
Já to asi posuzuju podle toho, že já tak rodila a o nic jsem nepřišla :nevim:

no a co ji mam napsat, kdyz to tak citim? Ptala se na nas nazor, a toto je muj nazor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
15.1.19 13:46
@Anonymní píše:
Jediný co nemám je nějaká slušná kariéra to je tak ale i tak se mám kam do zaměstnání vrátit a poplacat jsem nechtěla .. chápu ze na někoho to je brzo jen jsem chtěla vědět jak společnost pohlíží na mladou mámu .. za mě to je dost individuální ale to mateřství v každém věku.

tohle jsem řešila se svou šéfovou a shodly jsme se, že pro ženskou vlastně „neexistuje“ správný čas, kdy si udělat dítě. Protože když je mladinká, tak jí hrozí, že pak nesežene práci. Když si naopak začne budovat kariéru, hrozí jí, že vyskočí z rozjetého vlaku a nebude se moct vrátit. A když se soustředí hlavně na práci, tak pak může zjistit, že jí zase ujel ten vlak mateřský. Souhlasím s tím, že ekonomické argumenty jsou důležité, dítě a péče kolem něj něco stojí, a mít zajištěné bydlení a nějaký příjem je taky fajn, ale pořád si říkám, že správný čas na dítě je tehdy, když to ta ženská cítí. A proč by to mělo být divné jen proto, že je jí 20? Každý je originál a někdo je ve 20ti ještě sám dítě (soudím podle sebe), jiný už třeba několik let pracuje a má ten hodnotový žebříček srovnaný úplně jinak, je vyzrálý ve smyslu, že je schopen se starat nejen o sebe, ale i o potomka. Já teda ve 20 vůbec netušila, která bije, co je to Úřad práce, jak se platí daně apod., ale taky to bylo tím, že mne rodiče roky vatovali, oba jsme s bráchou byli na VŠ a když jsme z ní vylezli s diplomem, zjistili jsme, že jsme pro reálný svět naprosto nepoužitelní a museli se učit dovednosti, jak se zorientovat v situacích typu „hledám práci, co mám dělat“ nebo „chci si koupit byt, co je k tomu potřeba“. Možná, že kdyby se tahle „gramotnost“ vyučovala na školách, tak by se rodiny taky plánovaly dříve, ale to jen ta teoretizuji, to jsem fakt už odbočila :).
Jinak samozřejmě neodsuzuji nikoho, kdo si děti - z jakýchkoli důvodů - pořídil později. Každý to máme jinak, každý máme jinou motivaci i podmínky. Mám kupříkladu kamarádku, která se od malička starala o tři mladší sourozence, měla vážný vztah s klukem, který šel po maturitě makat, takže kdyby spolu nakonec zůstali, velmi pravděpodobně by po její maturitě do toho praštili a udělali si kupu dětí, protože to tak cítila a přišlo jí to tak správné. Nakonec šla na VŠ a nějakou dobup racovala, ale sen na dítě ji neopouštěl, a když už pak konečně mohla, tak to hrozně dlouho nešlo. Jenže tohle člověk nikdy dopředu nedokáže odhadnout a v tom je život zrádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
15.1.19 13:49
@warita píše:
no a co ji mam napsat, kdyz to tak citim? Ptala se na nas nazor, a toto je muj nazor?

No jo, to je vlastně pravda :think: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak já teda píšu, že mám jiný názor ;)

• Citovat
  • Upravit
21593
15.1.19 13:53
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
15.1.19 14:57

@PenelopaW
Moc hezky jsi to napsala ;)

• Citovat
  • Upravit
30419
15.1.19 16:31
@LydiaD píše: Úplně mě dostalo, jak jí oznamuješ, že její život bude naplněný jenom rozmnožováním.
A že si zkazila život.
Já to asi posuzuju podle toho, že já tak rodila a o nic jsem nepřišla :nevim:

Já se nebojím napsat, že je prostě strašně hloupá a omezená. Nikdo jiný by nedokázal tak omezený názor vyslovit. Zkažený život? Samozřejmě? Pořídit si dítě mladá znamená žít pro rozmnožování? Tak to pardon, ale to je fakt tupost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
15.1.19 16:46

@hanka.br.
Ale pravda je, že je to její názor ;)
I když jak jsem psala, na mě je to příliš radikální, takhle někoho smáznout :nevim:
Proto jsem na to reagovala, přišlo mi to přes čáru.
My máme jiný názor a to se zase může zdát divné jí ;) :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
30419
15.1.19 17:24
@LydiaD píše:
@hanka.br.
Ale pravda je, že je to její názor ;)
I když jak jsem psala, na mě je to příliš radikální, takhle někoho smáznout :nevim:
Proto jsem na to reagovala, přišlo mi to přes čáru.
My máme jiný názor a to se zase může zdát divné jí ;) :mrgreen:

Ona ta kouzelná formulace „Můj názor“ taky nepřikryje všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
15.1.19 18:23

@terien Ježiš pardon vy jste dokonalá? to se moc omlouvám 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
15.1.19 18:27
@Alenkaa99 píše:
@terien Ježiš pardon vy jste dokonalá? to se moc omlouvám 😂

V pohodě, omluva přijata :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
15.1.19 23:15

Zajímalo by mě, proč je tu tolikrát dokola opakováno a vyzdvihováno cestování? Co je na něm tak důležitého? Člověk, který neprocestuje celou planetu a půlku vesmíru k tomu, je méněcenný? A není taky třeba možný, že po tom prostě jen netouží? Každý jsme jiný, každý máme jiné sny, touhy a možnosti. A žádná varianta není horší nebo lepší. Je prostě jen jiná.

Nikdy bych nevyměnila svoje dcery, které jsem porodila jen krátce po mých dvacátých narozeninách, za nic na světě. Ano, vysokou školu jsem musela dvakrát přerušit a promovala jsem tak jako dvojnásobná máma, první práci jsem si našla po dobrání druhého rodičovského příspěvku, dům jsme si koupili až o rok později, můj život není nalajnovaný, jak by si mnohé z vás představovaly, ale díky Bohu za to, že můžeme být každý jiný. Každý dokonalý ve své jinakosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
16.1.19 16:37

Ještě mne včera napadla jedna úvaha… po VŠ jsem šla studovat ještě Bc. obor, kde byly holčiny řádově o pět let mladší než já, čerstvě po maturitě. Jedna z nich v průběhu studia měla zdravotní problémy a po nejrůznějších peripetiích a běháních po doktorech jí bylo řečeno, že do pár let jí budou muset preventivně vzít „spodek“, takže pokud chce děti, tak musí co nejdříve. Tehdy jí bylo kolem těch dvaceti. Z pohledu mladé holky mi tehdy přišlo šílené, že nějaké děti, o kterých si třeba říkala, že někdy teoreticky jo, ale teď asi ne, musela najednou zhmotnit a konkretizovat, protože jinak stála před vyhlídkou, že nikdy žádné nebudou. I takhle se dá naplánovat být ve 20 mámou a skoro bych se vsadila, že v takové situaci by ji nikdo neodsoudil… (což teď nesměruji proti nikomu, spíše mne to napadlo při pročítání těch příspěvků zde, které od založení diskuse narostly na 12 stránek :) ). Obecně už se raději nikoho neptám, proč si pořídil děti brzy / proč je ještě nemám, protože nikdy netuším, co za tím je. Jiná kamarádka, stejně stará jako já, šla do děti až po škole a při práci, prošla si zamlklými těhotenstvími a potraty, takže kdykoli někdo pronášel - byť v dobrém - věty typu „Tobě už je třiatřicet a děti nemáš? Proč?“ neuvěřitelně ji to drásalo. I když si někdy třeba pomyslím, že první dítě po čtyřicítce je fakt pozdě, nikdy nemůžu vědět, proč se ta daná žena rozhodla zrovna takhle, co jí k tomu vedlo, jaké měla důvody, a nemohu automaticky čekat, že to byl jen rozmar. A stejně tak, pokud jí bylo 18náct, si říct, že je to káča naivní a že si třeba nedávala bacha :).

Každopádně si říkám, že @admin by z téhle diskuse mohli sepsat nějaký článek - samotnou mne při čtení úvodního příspěvku nenapadlo, jaké emoce a vášně může vyvolat :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí