Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@koleso píše:
Délka cykluJe důležité vědět, že předovulační (folikulární) fáze může být různě dlouhá (od 11 dnů do 25 a více), zatímco postovulační (luteální) fáze je většinou 12 až 16 dnů. Je to dáno tím, že termín ovulace může být díky různým faktorům oddálen.
cHÁPU TEDY DOBŘE, ŽE TŘEBA OD 1 V MĚSÍCI JSOU 4 DNY MĚSÍČKY, DO 12 DNE PAUZA A PAK OVULACE? aSI NE, CO? jA JSEM TŘEBA POSLEDNÍ MĚSÍČKY MĚLA 7 DNÍ OD 11.6. TAK JAK TO JE? mAM JE PO 28 DNECH A TAK 7 DNÍ TRVAJÍ
Je úplně jedno, jak dlouho menstruuješ, to už je jiný „problém“. Jde ti o první den krvácení, pak o ovulaci a pak opět o první den krvácení. Mezi prvními je libovolný počet dnů, který se může měnit i měsíc od měsíce. Takže někdy máš ovulaci 16. den, někdy může přijít až 25. Ovšem pokud ji máš již 16., pak přijde dříve také další menstruace, protože délka od ovulace k další menstruaci bývá mezi cykly srovnatelná.
To, jestli máš 7 dní nebo jen 4 dny dlouhou menstruaci, to v tomto počítání nehraje roli, bere se vždy její první den.
11. 6. byl tvůj 1. den cyklu, od kterého se všechno počítá.
@koleso píše:
TAKŽE JSEM JI MĚLA TŘEBA 28?tRVÁ JAK DLOUHO?
Vůbec nerozumím tvé otázce. ![]()
Mohu jen odhadovat: tvůj cyklus trvá 28 dní. Víc informací z něj zatím vyčíst nelze.
No, asi 28 dní od menstruace k menstruaci. Když počítám ovulace v polovině cyklu, vycházimi to nahodou taky na 28 minulého měsíce. Jde mi o to, jak dlouho trvá TA OVULACE A VUBEC, JESTLITO MUŽU TAKHLE POČÍTAT..
@koleso píše:
No, asi 28 dní od menstruace k menstruaci. Když počítám ovulace v polovině cyklu, vycházimi to nahodou taky na 28 minulého měsíce. Jde mi o to, jak dlouho trvá TA OVULACE A VUBEC, JESTLITO MUŽU TAKHLE POČÍTAT..
Celou dobu se ti tu snažím vysvětlit, že počítat to nelze.
A ovulace je okamžik uvolnění vajíčka z vaječníku. Opravdu si o tom něco přečti. Pokud nebudeš sledovat ovulaci ultrazvukem, měřením teploty, děláním testů nebo aspoň ji necítíš jako píchání (nebo nezkusíš nějakou jinou metodu), vypočítat ovulaci skutečně nemůžeš, protože každá žena má cyklus trochu jiný. Můžeš ji mít 12. den, nebo taky 18. den a to je, myslím, hodně velký rozdíl.
@koleso Od začátku: první den nového cyklu = první den menstruace. Délka menstruace není vůbec podstatná. Ovulace nastává 12 až 16 dnů před další menstruací. Hodně přesně se dá stanovit měřením bazální teploty. Stačí měřit v puse pod jazykem, digitálním teploměrem na 2 des. místa, ráno po probuzení, v podobnou dobu (např. mezi půl 7 a 7).
Dobře, ja jen proto, že mi kamaradka pořad chce počítat plodné dny
@koleso píše:
Tak to je snad vtip.
Kamarádce pošli odkazy na web, klidně na tuhle diskusi a řiď se vlastním rozumem. ![]()
@koleso píše:
Určitě nepočítej, to se nedá, správně to vychází u minima žen.
A neplodné se vypočítat dájí? Menstruace, kousek po ní a pak někde jsou plodné?
@koleso píše:
A neplodné se vypočítat dájí? Menstruace, kousek po ní a pak někde jsou plodné?
Máš internet, dej do vyhledávače menstruační cyklus, nebo něco podobného. A pročti ty odkazy, co jsem ti posílala. Plodné dny jsou dny kolem ovulace (až 8 před a tak 2-3 po), protože bez dozrálého vajíčka není co oplodnit. Ale někdo může mít ovulaci hodně blízko menstruace, takže pak se to může dost krýt a neplatí vždy, že po menstruaci jsou dlouho neplodné dny. Stejně jako může výjimečně dojít k uvolnění druhého vajíčka, což je ale dost ojedinělé.
Myslím, že jsi na dobré cestě otěhotnět přes tuto metodu. Pochop, že tělo nefunguje nikdy přesně podle kalendáře. Zde je jediným způsobem sledovat ty symptomy, co jsem posílala v odkazech. Pak je metoda stejně spolehlivá jako kdejaká jiná antikoncepce. A stejně jako ony není ani tato 100% vždy a všude.
Já jsem s ní ale spokojená; raději budu riskovat neplánované dítě než problémy spojené s braním HA. ![]()
@Litta píše:
raději budu riskovat neplánované dítě než problémy spojené s braním HA.
Problémy jsem měla já, pořád na prášky zapomínala a pak jsem měla bordel i v menstruaci
Ahoj holky
nevím jestli píšu správně
potřebovala bych poradit . Vůbec nevím jak mám spočítat kdy mám plodné dny jelikož jsem tento měsíc měla menstruaci tak nějak divně
dostala jsem to 5.1 skončilo mi to 8.1 tři dny nic ani jsem nešpinila a 12.1 jsem to opět dostala a skončilo mi to 15.1
vůbec se v tom nevyznám ![]()
děkuji za jakoukoliv odpověď