Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky mam zlatacka alergika a menila jsem veterinární granule za yoggies dnes dostala prvni denni dávku 10kg 3 mesice 300 gramu granuli a ma po nich hrozne nafoukle brisko a plynatost. Stolice je, ale tuha nema prujem jen ma velkou plynatost je to u zmeny granuli normální nebo je neco v nepořádku? A jaky mate nazor na granule od yoggies? Dekuji vam a preji krásný večer
@Mamazlatehoretrivra píše:
Ahoj maminky mam zlatacka alergika a menila jsem veterinární granule za yoggies dnes dostala prvni denni dávku 10kg 3 mesice 300 gramu granuli a ma po nich hrozne nafoukle brisko a plynatost. Stolice je, ale tuha nema prujem jen ma velkou plynatost je to u zmeny granuli normální nebo je neco v nepořádku? A jaky mate nazor na granule od yoggies? Dekuji vam a preji krásný večer
Přecházeli jste postupně mícháním starých a nových granulí? Pokud dostal rovnou plnou dávku nových granulí, plynatosti se nedivím. Je to pro organismus velká změna. Přecházet se má minimálně sedm dní. Možná vás ještě čeká i průjem, až střevo granule zpracuje.
S Yoggies mám osobně špatnou zkušenost. Všichni psy na něm hubnuli a byli hladoví i přes velké dávkování, stolice taková nic moc a zhoršila se srst. Podobné názory slýchám i v okolí. Dlouhodobě jimi nekrmí nikdo.
@Mamazlatehoretrivra proč yoggies? jsou to hladové granule, málo tuku takže pro štěně nic moc. Psi po nich hodně pijí. Mám vypozorováno že po pár týdnech prostě nesedí. Moc velká změna, to se musí přecházet min 14 dní. Zase jestli nemá průjem tak fajn. jen štěně bude mít vše rozházená, přecházet takhle rychle ![]()
Škoda, že jste vzala rovnou velké balení. Když kupujeme nové granule, tak vždy beru malej pytel a podle toho pak buď kupuji velké balení nebo jiné.
@np10021 nene vzala jsem jen 1,2 kg 10 kg váží štěně
a proč yoggies teta ma chovku a krmi jenom yoggies a pejsci prospivaj ma teda chovku na maltezacky
@Mamazlatehoretrivra Aha, tak to jsem blbě pochopila. Já s touhle značkou zkušenosti nemám. Kupuji jiné, ale mám malé plemeno. Radila bych se buď přímo s chovatelem od kterého štěně máš, nebo jestli je na FB skupina Zlatých retrívrů, tak mrknou tam, jaké granule používají ostatní ![]()
Krmit štěně maltezaka a retrívra je sakra rozdíl. Retrívr patří do skupiny rychlerostoucích plemen, tam se ta výživa zezačátku nesmí zanedbat.
Koupila bych holistické, aby měl vše potřebné. Já dávala Taste Of The Wild, jsou hypoalergení. Je veliká pravděpodobnost, že pejsek z alergie ještě vyroste. Je ale potřeba dávat velice kvalitní stravu. Náš ovčák se po čase srovnal alergie přešla
Ano pokud mu žaludek „bublá“ a je plynatý a dodržela jsi postupné namíchávání, nesedi mu…ale je potřeba pak zajet jednu značku a neměnit. Ale yoggies no nevím teda. Ty holistické TOTW co jsem psala jsou uznáváné světovou kynologickou asociací, že splňují živiny.
@Mamazlatehoretrivra jak se projevuje ta alergie? Jsou mu tři měsíce, jak dlouho byl na té veterinární dietě a která to byla?
Kolik už měl druhů granulek, včetně granulí od chovatele?
@Murka stale prujem uz od chovatelu hodne vodovej a hlenovitej u chovatelky mela kureci granule ja jsem krmila doma ontariem kurecimi granulemi 14 dni pak se preslo na veterinarni s lososem a bylo vse ok prujem nebyl
My měli arergii brutální, průjmy a hnisavá vyrážka. Ja psa přivezla z šílených podmínek z jiné země teda. Ale alergie snad na vše, bol to docela očistec. Byla jsem s ním u největších vet kapacit v čr a nakonec se to prostě srovnalo, dávala jsem tyhle granule plus docela drahý lék od veta (hned si nevzpomenu, ale můžu najít), který jsem pak zkusila vysadit a pes byl ok. Už 5 let a nic, pes je zcela bez alergií
Ale v zásadě ty léky jen mírnily projevy, nic víc. Základ jsou fakt živiny. Ty štěňata z toho často vyrostou, když se to nezanedbá
Pokud měl průjem už u chovatelky, neměla jste si ho brát. Tedy dobrý chovatel by ho ani neměl vydat. Ale to už nezměníte.
Já bych teď vrátila dietní granule, nechala klidně měsíc, ať se vše usadí. A pak velmi pomalu přecházet na vybrané štěněcí granule.
Protože máte psa s citlivým zažíváním, tak přidat do původního krmiva třeba pět nových granulek. Za tři dny přidat deset granulek. Co přidáte nových to uberete starých. Vždy bych nechala tři dny a pak opět malinko přidat. Stolice se při přechodu na nové krmivo může měnit, je to přirozené, střevo si zvyká na nové krmení. Ale nesmí to být čistý průjem, zvracení atd., tam by byl opět nějaký problém. Vhodnost nových granulek uvidíte tak za měsíc po krmení plnou dávkou. To už by měla být stolice přiměřené konzistence a množství, srst ok, pes přiměřeně přibírat atd.
Podávejte probiotika. Čtěte složení granulí. U většiny alergiků nevadí kuřecí tuk. Ten neobsahuje bílkovinu, na kterou psy reagují. Ale pokud v granulích nebude, tím lépe. Při přechodu omezte i pamlsky (také zkontrolujte složení, pokud není jasné dané, co obsahují, nedávejte).
Z těchto granulí bych vybírala já.
Brit Care Dog Grain-free Puppy Salmon & Potato
Arden Grange Puppy/Junior Sensitive Ocean White Fish & Potato
Best Breeder Grain Free Puppy Salmon with Haddock & Blue Whiting, Sweet Potato and Asparagus
N&D GF Pumpkin DOG Puppy M/L Lamb & Blueberry
N&D OCEAN DOG Puppy M/L Codfish & Pumpkin & Melon
@Jazmine on je spíš problém že si vzali průjmující štěně od chovatele, takže tam bude zásadnější problém a měnit často granule u malého štěněte je většinou problém ![]()