Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
s přítelem se snažíme o mimi už 5 měsíců. První tři měsíce sem nic neřešila, ale měla sem stavy, že sem byla přesvědčená, že musím být těhotná. MS mi ovšem přicházela dosti rozdílně (20. den nebo až 36.). Tak sem šla na gyndu, kde mi doktorka řekla, že ty stavy způsobuje vysazení antikoncepce a na srovnání MS mi napsala Duphaston na tři měsíce. MS se mi srovnala, ale měla sem strach, že se netrefíme do plodných dnů, tak sem si začala měřit teplotu a dělat ovulační testy. Teplotu teda moc nechápu, protože mně určitě nevylítne ze dne na den třeba o 0,5 stupně. Mám nejdřív tak 36,6 a pak se to postupně krade nahoru až ke 37, ale výš to nikdy nevyjde. Tak ani nevim, kdy mám brát začátek ovulace. Ovulační testy taky nevim. Můžu mít ovulaci při cyklu trvajícím 29 dnů až někdy kolem 18. a 19. dne? Každopádně mi tenhle měsí přišlo, že celý náš intimní život spočíval v hlídání plodných a neplodných dnů a řekla bych, že sem vystresovala jak sebe, tak přítele.
Tak by mě zajímalo, jestli to po několikaměsíčním snažení řešíte nebo ne. Jsme přes týden docela dost pracovně vytížení a pravdou je, že v pracovní týden není náš intimní život zrovna nejaktivnější. Takže když zase nebudu řešit, bojim se, že promarníme plodné dny, když řešit budu, je to zas nedočkavé čekání na plodné dny.
Díky za názory. Musela sem se někde vykecat, jelikož mi v hlavě pořád lítají myšlenky, že to nepůjde a je někde problém, a z toho už člověku trochu hrabe ![]()
@Barunka.F Barunko, jestli Ti lítají myšlenky, jestli není náhodou někde problém, tak bys podle mě měřit měla, vše si důkladně zapisovat a až budeš mít např. grafy ze 3 cyklů, budeš vědět, jak a kdy ovulace přichází či nepřichází. Já jsem začala po vysazení HA měřit hned první cyklus, i když jsme se nesnažili, ale prostě jsem potřebovala vědět, jestli k ovulaci vůbec dochází atd… ![]()
Nastuduj si návod, jak správně měřit a zapisovat a taky jak poznat z hodnot ovulaci a příp. těhotenství, na netu je takových návodů fůra. Ono snažení může trvat klidně i rok, než se miminko opravdu podaří a alespoň budeš vědět, že máš cykly v pořádku a kdyby ne, tak to třeba může pomoci pak i gynekologovi, kdyby např. k ovulaci nedocházelo nebo byl jiný problém…
Uvidíme, co poradí ještě ostatní
.
Hlavně se nestresuj, však ono miminko jednou přijde a jak tak čtu některé příběhy, tak kolikrát zrovna v době, kdy to člověk ani nečeká
.
@Barunka.F Tak pokud tě to měření a snažení stresuje, tak to určitě není dobře. My se snažíme o druhé teď 12. měsíc. Ze začátku jsem to neřešila a neměřila, nesledovala (ale já na sobě plodné dny poznám podle jiných příznaků, takže jsem tak zhruba věděla). Potom jsem začala bláznit, měřít, testovat ovu testy, sexík byl na povel a dost jsem se i nervovala, když to nevyšlo úplně optimálně… Teď už jsem zase ve fázi, že neřeším vůbec nic, ale zase jsme už začali chodit do car, kde si nás pohlídají. Každopádně je mi lépe, když nemusím nic sledovat.
Těch 5 měsíců je opravdu krátká doba na to, abys dělala nějaké závěry, že něco není v pořádku. Doporučovala bych zkusit spíše ovu testy a třeba je zkombinovat s tím měření, když si nejsi jistá, zda je teplota přesná. Nicméně postupný vzestup nevadí, někdo to tak má, ovulace by měla být poslední den nízkých teplot. Mně po ovu stoupá teplota jen o 0,2 - 0,3, až další den leze nahoru, nad 37 jsem neměla snad nikdy (kromě prvního těhu).
Je pravda, že když se s manželem tolik nevidíte, tak je asi lepší plodné dny hlídat. Jinak bych ti doporučila neřešit nic a sexík obden.
Sleduješ i jiné příznaky - čípek, hlen, bolesti?
Po peti mesicich bych se na nejake pocitani vykaslala. Nejdriv bylo telo zmateno antikoncepci, ted Duphastonem, dej mu cas na srovnani. Uzivejte si sexu bez ochrany (ono v tom je cosi animalniho) a dite prijde.
Souhlasím s @MaDoRaBe Navíc Duphaston zvyšuje teplotu (progesteron), takže nějaké měření je zbytečné. Z vlastní zkušenosti doporučuju styk ob den a neřešit plodné dny - pokud bude styk ob den, tak ovulace neuteče. Na Duphaston bych se vykašlala, pokud je nasazován dřív, tak ovulaci naopak blkuje (což při 36 dením cyklu může být ovu klidně 22den). Já otěhotněla 35.DC. Jednu dobu po vysazení HA jsem MS neměla vůbec, tak bylo občas nutné MS vyvolat (pokud byla déle jak za 60dní), pak většinou začala chodit sama 40-55dní a to jsem byla ráda, že sama dojde. Takže zatím být tebou si užívám sexu, nestresuju se a ideálně mít styk pravidelně (žádné jen sexování v možné dny ovulace). ![]()
Mám dotaz,
je možné, že na mě ovulační testy nefungují? Vycházejí mi negativně, ale podle čípku a hlenu se mi zdá, že ovulace proběhla. Je to možné?
Testuji druhý cyklus.
Holky já jsem se chtěla zeptat jak to je s měřením BT? když poklesne je mi jasné že ovulace proběhla, ale co to vlastně znamená? že už je pozdě na oplodnění vajíčka nebo právě je ten čas? v ovu testech se nějak nevyznám už 3 dny mi ukazují stejné silné čárky ![]()
Anonymní, doporučuju pročíst tyto stránky http://merenibt.xf.cz/index2.html je to tam pěkně popsáno. Saméné snížení nic neznamená (i když často ovulaci předchází), ale je důležité pak zvýšení, které se drží ve vyšších hodnotách - tzv. bifázická křivka. jaká ta čárka na ovu testu je? měla by být silnější nebo stejná jak ta kontrolní, pokud je slabší, tak ovulace nebyla (neplatí zde duch jako u těhotenských testů).
Byla právě slabší, tedy je slabší pořád. Takže negativní ![]()
čípek mám ale otevřený a hlen jak bílek od vajíčka. Jsem po potratu a tak jsem před 3 měsíci otěhotněla - otevřený čípek, vodnatý hlen (ovu testy jsem tu dobu nedělala)
No ale v pondělí (21 den cyklu) jdu na náběry krve, prý z nich poznají, zda proběhla ovulace či ne. Tak jsem zvědavá.
Ale zajímalo mě, zda někomu test ukazuje negativně a přitom ovu byla.
@Barunka.F My se snažíme o druhé už něco přes 5měsíců, zezačátku jsem to měla podobně jako ty - byla jsem přesvědčená, že jsem těhotná. Asi 4.cyklus jsem začala měřit BT, zjistila jsem, že ovu mám kolem 25.dne, takže jsme se snažili úplně blbě
Ted mi koncí MS, chystám se zase měřit. Hodnoty BT zadávám do grafu na fertilityfriend.com . Ovulačním testů moc nevěřím, ale zkušenost nemám ![]()
Díky za názory. Asi zruším ovu testy, ale tu BT spíš měřit budu. Aspoň budu mít něco v ruce, až půjdu na gyndu. Třeba tam z toho něco poznají. Jinak se holt pokusim neřešit a třeba se někdy dočkám
Ale z hlavy to asi úplně nevyženu, to snad ani nejde. Hlen ani čípek nesleduju, to už bych se z toho zblánila. Je to teda docela věda ![]()
Atominnko, jak dlouhý máš cyklus, že ovulaci máš až 25. den? Je ovulace pořád stejně nebo to může být každý měsíc jindy?
@Barunka.F pokud ale budeš brát Duphaston (progesteron), tak BT ti je k ničemu - automaticky se ti po jeho užívání teplota zvedne. http://webcache.googleusercontent.com/search?…
Tak tomu ale nerozumim, beru Duphaston od 16. dne a teplota mi stoupla až 20. den na 37. To teda ovulace proběhla nebo to mám brát, že je to jen Duphastonem? No doktorka mi řekla, že mám měřit BT a to mi napsala Duphaston, o tomhle nic neříkala. Abych prý vychytala, kdy a jestli mám ovulaci.