Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den dámy,
podala jsem trestní oznámení za neplacení výživného na mého bývalého manžela. Soustavičně neplatí od roku 2007.Dluh už je 136 000 Kč. Už se to snad bude pomalu uzavírat a dávat k soudu.Dala jsem mu i exekuci na plat už po 4.Samozřejmě zase zbytečně, jelikož než tam dorazila, tak se na tu práci zase vykašlal. Už nevím, jak ho dohnat a dostat z něj ty peníze. Doufám, že soud s tím konečně něco udělá. Máte s tím někdo zkušenosti? Jen doplňuji, že je netrestaný, takže ho budou brát asi s polehčením.
Muj byvaly mi dal tisic korun a maly ma pet mesicu… Taky nevim, jak to resit… Kdyby nekdo vedel…
@chatwenna Tak já vím, jak to řešit. Pokud nezaplatí 4 měsíce ani korunu, tak na něj můžeš taky podat trestní oznámení. Jen ho malej musí mít v rodném listě a ještě je otázka, jestli máte něják stanovené výživné, nevím, jak to je pokud máte jen třeba ústní dohodu. Já jsem rozvedená a holka mi byla svěřena do péče, tak to mám dané rozsudkem.Nebo je i možnost nád k soudu návrh na srážky ze mzdy, ale zase je asi potřeba rozsudek, nebo tak něco bych řekla.
@horkam píše:
@chatwenna Tak já vím, jak to řešit. Pokud nezaplatí 4 měsíce ani korunu, tak na něj můžeš taky podat trestní oznámení. Jen ho malej musí mít v rodném listě a ještě je otázka, jestli máte něják stanovené výživné, nevím, jak to je pokud máte jen třeba ústní dohodu. Já jsem rozvedená a holka mi byla svěřena do péče, tak to mám dané rozsudkem.Nebo je i možnost nád k soudu návrh na srážky ze mzdy, ale zase je asi potřeba rozsudek, nebo tak něco bych řekla.
On ma soudne dane dva tisice mesice, kluk je v me peci… Jenze on si na zimu pozastavil zivnost, takze oficialne nema zadny prijem… Jako zivnostnikovi mu ani nemuzu nechat nic strhnout exekucne, bydli kdovi kde a ma houby… Takze nevim, jestli mi to papirovani k necemu bude..
@chatwenna Tak to ti můžu říct stoprocentně, že ať práci má či ne, tak zákon to nezajímá. on má vyživovací povinost a je jeho problém, kde ty peníze veme. Malej musí jíst a do něčeho se oblékat ať má či nemá peníze. Já byla (promiň mi ten výraz),taky tak hloupá a říkala si nemá práci atd.Sama jsem byla bez práce a nebýt rodičů a sociálních dávek, tak nemáme co jíst. Na policii, jak jsem to podávala mi ten nadporučík řekl, že jsem to měla podat dávno. Zákon zní jasně má vyživovací povinost za každých okolností a můžeš to podat jakmile nic nedá 4 měsíce. Hlavně, jestli máš výpisy z účtu, aby jsi měla jak doložit, že ti nic neposlal, nebo jak co poslal.To chtějí vidět plus ten pravomocný rozsudek.
Něco podobného řeší kamarádka, taky chtěla aby jejímu bývalému to strhávali ze mzdy, protože ať nasliboval hory doly, nikdy nebyl schopnej sám přinést peníze… jenže to jí zamítli, že on nemá žádnou mzdu, tak mu není z čeho strhávat… a když od pracáku pobírá živ. minimum, tak jí soud vypočítal alimenty na 250Kč měsíčně…což je fakt směšné (nebo spíš k pláči). Takže také podává trestní oznámení. Nevím, bohužel já vám neporadím, já naštěstí nemám bývalého (toho agresivního blba) v synově rodném listě a radši jsem se 2 roky tím vším protloukala sama, abych tohle nemusela řešit, protože vím, že by to dopadlo úplně stejně a ještě by si na něj dělal nároky. Teď mám už 2 roky přítele a syn má pořádného tátu.
Vám držím palečky, ať se to co nejlépe vyřeší ![]()
@horkam píše:
@chatwenna Tak to ti můžu říct stoprocentně, že ať práci má či ne, tak zákon to nezajímá. on má vyživovací povinost a je jeho problém, kde ty peníze veme. Malej musí jíst a do něčeho se oblékat ať má či nemá peníze. Já byla (promiň mi ten výraz),taky tak hloupá a říkala si nemá práci atd.Sama jsem byla bez práce a nebýt rodičů a sociálních dávek, tak nemáme co jíst. Na policii, jak jsem to podávala mi ten nadporučík řekl, že jsem to měla podat dávno. Zákon zní jasně má vyživovací povinost za každých okolností a můžeš to podat jakmile nic nedá 4 měsíce. Hlavně, jestli máš výpisy z účtu, aby jsi měla jak doložit, že ti nic neposlal, nebo jak co poslal.To chtějí vidět plus ten pravomocný rozsudek.
On mi dal ten litr na ruku a to bylo jeste pred tim nez probehl soud, soud byl sesteho listopadu a od te doby nic… Takze jak mam dokazat, ze mi nic nedal, kdyz nemam ani jak dokazat (nebyt rozsudku, kde to je napsane), ze mi neco dal???
@TerryAndRuddy Jojo já si už taky prošla pěknejma sr… a druhá dcera otce také raději nemá v rodném listě. Také mám teď konečně přítele, co je k nám hodnej a máme konečně rodinu po tom všem. Ale ty alimenty řeším, jelikož on si myslí, že když založil novou rodinu, že starší dcera je zajištěná, tak co by se staral, ale to fakt ne. Má taky povinost, jako já. Zatím bylo pořád vše jen na mě a na úkor všeho. Jsem neměla kolikrát na jídlo, ani pro malou boty na zimu a bylo mu to fuk, ani jednou se na ní nezeptal a on jednou ten pohár prostě přeteče. Proto říkám NIC NIKDY NEPROMÍJET A JÍT PO NICH TVRDĚ! Nic jiné si nezaslouží.
@chatwenna Dával ti to před nějákým svědkem nebo dal ti něco podepsat, že ti to dává ty peníze? A teda dal v listopadu? Pokud jo tak už teď v únoru můžeš jít na jakoukoli služebnu policie to jít podat. Pokud ti to dal bez svědků a podpisu, tak můžeš tvrdit, že ti nedal nic a on to nemá jak dokázat, až ho policie vyzve k podání vysvětlení.
@chatwenna podala bych to, je to pro malého. Do té doby bych využila na sociálce co jen jde:přídavky na děti, na bydlení…
@horkam píše:
ale musím souhlasit, mělo by soudu být jedno kde ty peníze vezme, dítě musí mít co jíst a jednou si to dítě pořídil, tak by se měl starat a nenechávat to jen na ženách… je to tak nespravedlivé ![]()
Joo, je to bordel… Ale ja na to nejak nemam, proste… Ja porad verim tomu, ze se treba chytne za hlavu…
@TerryAndRuddy Naštěstí je to tak v zákoně, že pokud se soustavičně výhýbá a záměrně, tak může dostat až 3 roky. Pokud ale není trestaný, tak dostane podmínku a bude to mít v rejstříku. Musí platit stanovené běžné výživné plus kus dluhu a jak jednou nezaplatí, tak jdeš na policii to nahlásit a to už jde bez milosti za katr, kde bude muset pracovat a ty peníze mu seberou a pošlou tobě. Toto mi řekli na policii.
@chatwenna já čekala 7 let a nedočkala jsem se.Ber tak, že o ty peníze připravuješ malého. Nedá se nic jinak dělat. Bude to jen horší, jak poroste, věř mi já tím prošla. Bude jen hůř. Lepší to řešit hned.Buch mu dala poslední varování, že jestli nezačne okamžitě platit co má, že to prostě podám a že na to má měsíc a že mě nezajímá, kde na to vemě a pak bych to prostě podala.
Ja jsem podala na ex tr oznameni policajti ho dali k soudu a soud mu dal rok na zaplaceni 12tis a to me dluzi uz pomale 90tis a nezaplatil ani to co mu udal ten soud a nic se mu nestalo, jo mel za to jit sedet ale amnestie ho osvobodila. pokud tvuj ex nedostane rozum penize od nej neuvidis