Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Já jsem nedávno zabývala výběrem aktovky pro moje prvňačky, ale jaksi jsem si to zapomněla někam zapsat a můžu vybírat znovu
.
Mně osobně se nejvíce líbí aktovky Emipo, Herlitz a Stil.
Já mám holky vcelku velké (bylo jim v srpnu 5 let) a mají 120cm, předpokládám, že do září ještě vyrostou, takže výběr aktovky problém nebude.
Jde především o váhu - všechny z těch nejznámějších značek mají váhu kolem 1kg, popřípadě o něco méně, pak jde tedy o rozměry (pro menší dítko to chce batoh s menšími rozměry) a pak už jde jenom o vzor. Některé jsou více či méně praktické, ale každému vyhovuje něco jiného, chce to ozkoušet, jak to dítěti sedí na zádech a jak s tou aktovkou bude schopné fungovat
.
Já budu kupovat asi až v srpnu, holkám k narozeninám a vezmu je někam, kde jich bude na výběr hodně, aby se mohly rozhodnout samy
. Jde mi z toho už hlava kolem, neboť je toho všude strašně, strašně moc
. Jinak, taky mám v plánu potom (do třetí třídy) koupit topgal, pro mrňata se mi zdá velmi složitý a „chaotický“, ale pro třeťáky už je v pohodě, jsou to velmi kvalitní batohy.
@mischelinka aktovky se dají určitě vyzkoušet. Většinou je mají v papírnictví nebo v obuvi. Nejstarší dceři jsme Emipo kupovali v moravelu (mají obchod i v Olomouci) a mladší tam taky aktovky zkoušela. A do výběru aktovky školy nemluví a je jenom na rodičích a dítěti co vyberou.
Před 2 roky jsem dceři kupovala aktovku před Vánoci, ale nebyla pod stromeček. V lednu byla skoro o 20% dražší
Slevy na aktovky jsou spíš koncem prázdnin a na začátku školního roku.
@mischelinka píše:
Holky ještě mám dotaz… vyplatí se aktovku koupit v lednu, bývají slevněné v rámci pován. výprodejů nebo se to aktovek netýká a je jedno, kdy koupit? Školy do výběru aktovek nekecají? aby mi pak v červnu na nějaké info schůzce neřekli, že mají mít děti tu a tu? Vím, že třeba sešity, desky, pouzdra předem nekupovat, to pak dostaneme seznam, jaké mít, tak ať nejsu aktivní a pak třeba ve výsledku nekupuju 2×
Nám škola řekla jen to, že by bylo fajn, kdyby aktovka měla pevná záda a šla postavit na zem rovně, jinak je jim to jedno. Sešity jsme žádné nekupovali, všechno dostali první den ve škole, k tomu i seznam s dalšíma věcma, který jsem potom dokoupili v září, věci na výtvarku a tak. Jinak jsem předem kupovala jen to, co jsem psala v předchozím příspěvku a měl myslím dopředu od babičky trojboké pastelky a od nás speciální tužku s úchyty od Stabila, tu používal už u grafomotorických cvičení.
Jinak si myslím, že zrovna aktovek se ty povánoční výprodeje týkat moc nebudou. Tak jsem to loni sledovala a žádné velké slevy u Emipa nebyly. Objednávala jsem někde v červnu nebo v červenci, kolem května jim většinou vychází kolekce s novými motivy. Hlavně kvůli záruce, aby mi tu aktovka neležela třičtvrtě roku bez používání s běžící zárukou, to pro nás nemá význam. Objednávala jsme na netu podle heuréky, kde mi to vyšlo nejlevněji - samotná aktovka asi na 950 Kč
@Gituš Děti ve škole mají nejvíce značku Topgal. Výjimečně pak jiné značky.
@mischelinka píše:
@katsha cenově mi to přijde hodně podobné, ale emipo vypadá hezky. jen s tím osobním zkoušením bude problém. zkusím na jejich www vyzjistit, kde v Olomouci osobně vyzkoušet. máte od emipa aktovku, ne batoh, že? podle obrázků taky skoro stejnéhrůza, čím větší výběr, tím těžší vybrat.
My jsme nezkoušeli, nikde v okolí není a nějakou dálku se mi kvůli tomu jet nechtělo. Byli jsme domluvení, že kdyby to nesedělo, tak prostě pošleme zpět, objednávali jsme z netu. U nás ve škole má jeden chlapeček z druhé střídy stejný motiv emipa jako náš malý, jen on má batoh a my aktovku, nevím ty rozdíly přesně, ale co je vidět na první pohled je to, že náš malý má to víko vyztužené, drží tvar, to toho batohu je jen látkové
@tezi díky, už jsem taky našla Moravel a skočím tam se synem raději vyzkoušet ![]()
Koupila jsem Topgal.Asi jí má většina dětí, i když jsou dost drahý. Řídila jsem se funkčností, tašky mají rozdělené i podle tříd-já kupovala z kategotie 1-3 třída. Taky anatomicky tvarovaná záda, je lehká, a spoustu reflexních prvků.
Myslím, že jsme vybrali dobře.
@Moise píše:
My jsme nezkoušeli, nikde v okolí není a nějakou dálku se mi kvůli tomu jet nechtělo. Byli jsme domluvení, že kdyby to nesedělo, tak prostě pošleme zpět, objednávali jsme z netu. U nás ve škole má jeden chlapeček z druhé střídy stejný motiv emipa jako náš malý, jen on má batoh a my aktovku, nevím ty rozdíly přesně, ale co je vidět na první pohled je to, že náš malý má to víko vyztužené, drží tvar, to toho batohu je jen látkové
konečně nějaký rozdíl. díky. Já pořád koukám na batoh a aktovku a krom malé změny ve tvaru jsem na nic nepřišla. Vyztužené víko je pro menší děti určitě lepší.
@mischelinka píše:
konečně nějaký rozdíl. díky. Já pořád koukám na batoh a aktovku a krom malé změny ve tvaru jsem na nic nepřišla. Vyztužené víko je pro menší děti určitě lepší.
Já jsem tam myslím i psala a tohle mi odpověděli. Zkus to taky, možná u nových modelů to je jinak, nevím
JJ vyztužené určitě je lepší, tomu druhému chlapečkovi to tak divně plandá, ani to není hezké ![]()
@Gituš Koukala jsem jen tak ze zvědavosti už letos v létě - měli už aktovky často ve slevách a jen zbylé vzory. Výběr mizerný. Aspoň mi to tak přišlo. Tak pozor.