Podporujete děti ve všem?

Anonymní
18.5.24 08:40

Podporujete děti ve všem?

K této diskuzi mě motivovala jiná místní diskuze.
Podporujete děti ve všech jejich přáních a tužbách, nebo si filtrujete to, co vam vyhovuje?
Například dítě chce třeba na hokej, ale vy víte, že to prostě nedá, protože z mnoha důvodů nezvládá kolektivní sporty. Koupíte vybavu za tisíce a necháte ho nabít pusu, zakážete mu to, nebo ho budete podporovat a následně třeba i nutit dochodit rok.
Druhý příklad dítě chce přestoupit na jinou základní školu, která má už zaměření a vy s tím nesouhlasíte, protože vám přijde na zaměření brzy, nebo prostě nechcete aby dítě dojíždělo, protože škola je v jiném městě.
Budete dítě podporovat, nebo mu to prostě zakážete.
Dá se doplnit cokoliv, ale do jaké míry se necháte ve výchově ovlivnit svými pocity a do jaké míry podporujete děti, i když jste proti tomu.
Jde mi o věci, které jsou reálné a nikomu a ničemu neublíží. Maximálně dítěti, když mu budou spoluhráči nadávat, že mu to nejde.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101766
18.5.24 08:49

Ne, nezakazu, ale zas se nepretrhnu = dítě pro to bude muset delat to co (objektivně) zvládne, samo… Tedy dojíždět busem a nikoliv mamataxi, hlídat si tréninky a zápasy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
18.5.24 08:51

Nezakazujeme. Ale promluvime si o tom. Vyhody, nevyhody, realnost. Dopady na psychiku apod. Vybavu za tisice bych nekupovala. Snazila bych se nejdriv pujcit a kdybych videla, ze to nekam vede (dite to bavi), tak bych koupila vybavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10927
18.5.24 08:55

Nic nezakazuji, podporuji. Koníčky jsem vybrala já s manželem na základě jejich umu a zájmu a naprosto jsme se ve všem trefili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
18.5.24 08:56

Pokud to diteti realne neublizi, nechavam ho o svem zivote rozhodovat samotne, ovsem se vsemi dusledky. Predem mu ale nasledky a svuj nazor sdelim, aby vedelo, do ceho jde. Vyrostla jsem v rodine, kde se na vlastni nazor a prani ditete nebraly ohledy a vim, jak je tohle spatne a jak to muj vztah k rodicum ovlivnilo, nechci u sveho ditete opakovat stejnou chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
18.5.24 09:00

Usměrnuji, ale podporuji. A jo, klidně hokej, kde se výbava půjčuje či koupi/prodá na bazaru. Naše dvě starší děti si vybraly sport, který se mne úplně nelíbí, ale podporuji je, ony jsou spokojene. Se studiem bych byla asi tvrdší, ale v tomto věku ještě děti nemám a me názory a přání se vyvíjí, jak rostou, takže myslím, že bych je nechala rozhodnout samotné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.5.24 09:00

Nedávno jsem tu byla poučení, že hokej tě muže stát pouze roční poplatky. Vše ostatní se dá sehnat přes klub zadarmo ( případně si brát v šatně). Takže ano, tam bych dítě klidně podpořila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.24 09:01
@Bytsamsebou píše: Více

My taky vybrali koníčky, ale chce změnu, protože spolužák chodí tam a tam. Vím, že to nedá, nejpozději po měsíci se začne vymlouvat, proč tam nemůže, budou mu vadit spoluhráči, že jsou na něj zlí, bude mu vadit, že brusle ho tlačí, bude mu vadit, že v neděli musi vstávat v šest, aby byl v sedm na zimaku.

• Citovat
  • Upravit
30975
18.5.24 09:04
@Anonymní píše: Více

Na přání dle spolužáků jsem opatrná. Nejstarší dítě má kamaráda, co každý rok zkouší něco nového, od pololetí brbla, že tam nechce. Začínali s naším dítětem, naštěstí se nenechalo strhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
18.5.24 09:04

Jako rodina máme nějaké fungování a podporujeme jen v tom, co nám naši rovnováhu nenaruší pro nás neakceptovatelným způsobem.
Kdyby např. moje osmiletá třeťačka, která měří asi 120cm a váží 22kg a neumí moc házet, chtěla dělat basketbal a objíždět víkendové turnaje a tam to prosedět na lavičce náhradníků, nedovolíme to, protože jí to nedá tolik, aby se tím vykompenzovalo to, co nám to vezme. Ale když bude chtít chodit na kroužek, který nám přijde zbytečný, ale jí se líbí, stojí to par korun a je to v týdnu odpoledne a dojde si tam i zpět sama, tak jí ho zaplatím.
Jinak u kroužků platí, že co si vyberou a zaplatíme, to si dochodí, ale další rok pokračovat nemusí. V tomto jsem nekompromisní a nějaké „nechce se mi“ netoleruju.
Co se týče jiných přání na hmotné věci, tak razím to, že se děti musí naučit si na něco i počkat a těšit se na to, takže třeba teď chtělo dítě další díl knížky a mělo na výběr, buď si dojde do knihovny, nebo si koupí za své a nebo bude číst něco jiného a dostane ho k svátku za dva měsíce.
U vzdělání zatím nevím, příští rok nás čekají zkoušky na víceletý gympl, tam děti směřuju a snažím se i vysvětlovat, že nechat si utéct vzdělání kvůli např. kamarádce, která nemusí být za rok kamarádka, není nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10927
18.5.24 09:06
@Anonymní píše: Více

Já to znám, kamarád má syna vrcholového hokejistu. Osobně bych do takového hokeje dítě nedala, pokud tam chce jít jen kvůli kamarádovi. Nebo mu půjčte vybavení a ať si zkusí pár tréninků na zkoušku :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.5.24 09:10

2 moje děti dělají sport, který jsme my s manželem nikdy neprovozovali, ale ony věděly, že ho chtějí dělat. Dělají ho už 15 a 13 let. Ten starší k tomu zkoušel různé sporty ( kroužky, týmy), ale vždy když došlo na lámání chleba, který sport zvítězil ten hlavní. A to i v pubertě, což jsem hodně ráda. Takže ano, podporuji dítě.
Ale znám rodiče, kde třeba rodiče odmítali o víkendu jezdit na závody, nechat vyvíjet tlak na dítě, řešit babičky a dovolené dle soustředění, atd…. Z těch xyu dětí se v aktivním sportu udržely přes věk 18 let co vím 4. Zbytek odešel na jiný sport, ukončil to úplně, věnuje se tomu rekreačně.

Příspěvek upraven 18.05.24 v 09:13

• Citovat
  • Upravit
2164
18.5.24 09:11

To záleží na situaci a konkrétním zaměření. Třeba u toho hokeje bych prostě řekla, že to není možné, protože na to nemáme dostatek finančních prostředků.
Zrovna u tohoto bych neřešila zas tak moc talent. Což ale neznamená, že bych to třeba neřešila u sportů, které primárně považuji za škodlivé pro mentalitu a tělo a vnímání sama sebe třeba vzhledem k poruchám příjmů potravy(např. moderní gymnastika).
Pokud jde o školu, tam by opět záleželo na tom, o čem to zaměření je. Jazykové zaměření bych podpořila v jakémkoli věku, i když ne za cenu sebezničení, umělecké ne.
Takže odpověď je asi, ne, nepodporuji ve všem, filtruji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.5.24 09:16

@Mariane.B mě to překvapilo, ale nedávno tu někdo psal, že hokej mají za poplatky. Vše ostatní je zdarma / v šatně klubu. Tak možná ještě alternativa.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.5.24 09:16

@Mariane.B jazykové zaměření s tím, že dítě je na jazyky slabé, vím, že se bude trápit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová