Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Divné to je. Především není možné, aby kupci schválili v bance úvěr (hypotéku) na koupi vašeho bytu, aniž byste měli podepsanou kupní nebo budoucí kupní smlouvu (rozuměj mezi sebou, kupující-prodávající). Pokud žádal o hypotéku (vzhledem k dělanému odhadu asi ano), tak smlouva mezi vámi je nezbytnou podmínkou ke scvhálení úvěru (tzv. doložení účelovosti). Bez toho to prostě nejde! Jedině, že by si bral spotřebitelský úvěr (neúčelový), kdy se banka neptá na co peníze chce, pak ale nepotřebuje odhad. ![]()
Ad odhadce - běžně se dělají cca 3 fotky interiéru a 2 fotky exteriéru (budova zvenku). Ale vzít si vizitku to chtělo, opatrnosti není nikdy dost. Taky to klidně mohl být někdo z realitky a jednou najdeš svůj byt nabízený na netu…
A vyřizování úvěru 1/2 roku?! Kdybys napsala 2 měsíce, tak snad ještě ok, ale takhle dlouho? ![]()
Tak to s tou realitkou mně napadlo taky, protože když my jsme prodávali byt, tak si odhadce rozhodně nic nefotil, jen si prohlídl byt a chtěl myslím plánek bytu a tím to haslo. Popravdě bych se na ně vykašlala a byt si prodala sama. Nic jste jim nepodepsali, takže na vás nic nemaj.
MarketaJ píše:
Tak to s tou realitkou mně napadlo taky.Popravdě bych se na ně vykašlala a byt si prodala sama. Nic jste jim nepodepsali, takže na vás nic nemaj.
Přesně tak.Vykašlala bych se na to,protože to smrdí-opravdu se mi to nezdá a kdoví jaká je pravda.Takže utéct včas než bude pozdě.
No me se tam nezdaji jine veci.Nam kdyz delali odhad pro banku tak je to i na focene.
Na realitku bych to netipovala - resp. třeba jo, ale nemůže to nabízet, dokud s Vámi nepodpíše zprostředkovatelskou smlouvu - předpokládám, že jste nikomu nic takového nepodepsali.
A pak taky MAXIMÁLNĚ DOPORUČUJI - ať už bude kupec kdokoliv, pokud Vám předloží smlouvu, nepodepisujte ji na místě, ale konzultujte to s advokátem! Sice se Vám může zdát, že jsou to vyhozené peníze, ale lépe dát nějakou menší sumu teď, než třeba přijít o byt a peníze nikdy nedostat. A s advokáty se dá ohledně ceny dohodnout ![]()
Ruce od toho pryč, tady to zavání nějakým podrazem na „sto honů“!
1.Kdyby o ten byt soused tak ukrutně stál, sepsal by s vámi minimálně smlouvu o smlouvě budoucí.(dobrá nemusí být
).
2.Jestliže nemáte podepsané žádné náležitosti ohledně bydlení po prodeji, kde máte záruku, že Vás tam nechá budoucí majitel bydlet?
Jesli je to „bouda“, vystěhuje vás záhy po odkoupení.
3.Hypotéka, úvěr, vše se vyřizuje většinou na počkání.V bance Vám okamžitě řeknou, zda na danou nemovitost finančně dosahuje, popřípadě jaký je váš strop!!!
Všechno ošetřete přes právníka, protože i když mu vyplatíte nějakou tu tisícovku, je vždycky lepší mít jistotu, že podnikané kroky jsou právně ošetřené a v neposlední řadě.
Co je psáno, to je dáno!!!
Nespoléhejte na ústní domluvy, už jsem takových zažila mnoho.Uvěřili třeba i kamarádům a krutě na to doplatili.
domi píše:
Na realitku bych to netipovala - resp. třeba jo, ale nemůže to nabízet, dokud s Vámi nepodpíše zprostředkovatelskou smlouvu - předpokládám, že jste nikomu nic takového nepodepsali.
A pak taky MAXIMÁLNĚ DOPORUČUJI - ať už bude kupec kdokoliv, pokud Vám předloží smlouvu, nepodepisujte ji na místě, ale konzultujte to s advokátem! Sice se Vám může zdát, že jsou to vyhozené peníze, ale lépe dát nějakou menší sumu teď, než třeba přijít o byt a peníze nikdy nedostat. A s advokáty se dá ohledně ceny dohodnout
Haha, to je sice pravda, že bez smlouvy o zprostředkování jej nabízet nemůže, ale realita všedního život je taková, že se to běžně dějě.
Jinak s tím právníkem souhlasím! Lepší než břečet, že nemám peníze ani byt a má situace je mnohem horší, než byla.
Jj podepsanýho nic nemáme,takže seženem jinýho kupce-akorát oni pořád argumentujou,že nemůžem to prodávat nikomu jinýmu,protože oni vtom mají už dost peněz
To nevím za co,odhad se ztrhává z celkový půjčky ne?? ![]()
Ta vizitka mě taky dost mrzí,ale měli jsme dost chaoz ten den.no pozdě něco honit.. ![]()
Mě ale celou dobu hlodá myšlenka,že oni to chtějí prodat dál,nebo nás chtěj nahnat do kouta,a schválně to zdržujou,protože moc dobře věděj jak jsme na tom!!!Takže chtěj,abysme pak museli jít pod cenu,a přistoupit na jejich podmínky ![]()
A to focení je fakt divný,protože když tady byly ti první odhadci tak jasně řikaly,že jim stačí ty metry!!!!!!A teď je to jinak,to semi fakt nezdá ![]()
A stím právníkem taky počítám,páč u tohdle bych si neriskla to jen tak sama podepsat ![]()
Ještě sem se bavila o tom s kamarádkou a napadlo nás,že ve finále vlastně když se ta ženská nijak neprokázala odkud je,tak že mohla bejt vlastně nastrčená naoko,a nemusela bjet z žádný banky,ale to zas nevím jestli nezačínám bejt paranoidní ![]()
Každopádně dííky za názory mám nad čím přemejšlet a snad se nám to podaří rychle prodat někomu jinýmu!!
Anonymní píše:
Jj podepsanýho nic nemáme,takže seženem jinýho kupce-akorát oni pořád argumentujou,že nemůžem to prodávat nikomu jinýmu,protože oni vtom mají už dost penězTo nevím za co,odhad se ztrhává z celkový půjčky ne??
![]()
Ta vizitka mě taky dost mrzí,ale měli jsme dost chaoz ten den.no pozdě něco honit..
Mě ale celou dobu hlodá myšlenka,že oni to chtějí prodat dál,nebo nás chtěj nahnat do kouta,a schválně to zdržujou,protože moc dobře věděj jak jsme na tom!!!Takže chtěj,abysme pak museli jít pod cenu,a přistoupit na jejich podmínky
A to focení je fakt divný,protože když tady byly ti první odhadci tak jasně řikaly,že jim stačí ty metry!!!!!!A teď je to jinak,to semi fakt nezdá
A stím právníkem taky počítám,páč u tohdle bych si neriskla to jen tak sama podepsat
Odhad pro banku je několika stránkový dokument!
Chtějte ho vidět!!!
Lepší odkoupit odhad než se nechat vydírat!
Zdá se mi, že na Vás chtějí ušít boudu
, nenechte se!
Běžte k právníkovi už teď, aby jste byli z obliga.
Nemůžou vás k ničemu nutit, když nemají nic písemně.
Ruce od toho pryč, hledejte si kupce sami, ústní dohody nedodrželi oni ne vy. A že realitky nemůžou prodávat byt bez smlouvy cha cha cha, tchýně by mohla vyprávět.
To je jasný, že si myslí, že vás budou držet pod krkem, abyste šli dolu s cenou.
Anonymní píše:
Ještě sem se bavila o tom s kamarádkou a napadlo nás,že ve finále vlastně když se ta ženská nijak neprokázala odkud je,tak že mohla bejt vlastně nastrčená naoko,a nemusela bjet z žádný banky,ale to zas nevím jestli nezačínám bejt paranoidní
Každopádně dííky za názory mám nad čím přemejšlet a snad se nám to podaří rychle prodat někomu jinýmu!!
To mě napadlo hned, že tam byla jen nastrčená, jako"že už se něco děje!"
Ten, kdo by to tam takto fotil, tak musí sepsat hromadu věcí okolo, stav nemovitosti, případně bytu, má to mnoho náležitostí!
Anonymní - pokud nemáte nic podepsanýho, nic vám nemůžou. Vykašlete se na ně a zkuste si byt prodat sami, nebo i přes realitku. Zkuste se domluvit, že provizi bude platit kupující - většinou se to dá.
Jednání souseda a jeho kupce je neseriózní a opravdu to vypadá, že vás chtějí spíš natlačit do snížení ceny, nebo na vás vymýšlí jinou habaďůru… Jestli neberou telefony, asi bych jim napsala, že pokud do týdne nepředloží doklady z banky o schválené půjčce/úvěru, nehodlám s nimi dál komunikovat. A pokud doklady předloží, určitě si osobně v bance tyto věci prověř a než něco podepíšeš, smlouvu dej přečíst právníkovi…
Co se týká dalšího setrvání v bytě (po prodeji) - současně s kupní smlouvou si to určitě ošetřete smlouvou nájemní, nejlépe na dobu určitou a s opcí!
Holky dííky za rady,určitě budem brát všechno přes právníka,lepší pár tisíc,než přijít o byt úplně!!
Asi to tak bude,že nás chtěj stáhnout na nižší cenu a pak samy za vyšší prodat-ta odhakyně na mě působila divným dojmem,a jen co odešla mě fakt hlodalo jestli je opravdu z nějaký banky,nebo nastrčená.
Snad se nám rychle podaří někoho sehnat jinýho,páč finan.situace je hrozná,a toho oni využívaj,chjo ![]()
to je tak když dá někdo na souseda,kterýho si myslí,že zná dobře několik let
![]()
Ahojky,
tak nevím jestli to téma patří přímo sem,tak se předem omlouvám,a taky za anonym,ale sousedka jsem chodí též,tak bych nerada,aby se to dozvěděli lidé,kterých se to přímo týká..
Ale k věci,zajímal by mě váš názor,protože už jsem docela zoufalá
Loni jsme s přítelem koupily horkotěžko byt,ale díky přítelově nedbalosti jsme se dostaly do hodně špatný finanční situace,exekuce atd…
Soused se nám nabídl,že náš byt odkoupí a nechá nás v něm bydlet,tak se vše rozjelo..Jenže cca za 14dní přišel stím,že na půjčku nedosáhne,protože si platí školu,kterou dálkově studuje,ale že našel za sebe jiného kupce a podmínky zůstanou stejné.
Tak jsme si řekly,že uvidíme..Pokaždé nás ujišťoval,že se to už blíží konci,jenže uběhl měsíc dva a pořád tvrdil,že ten a ten v bance to zdržuje,pak makléř atd…tak utekl další měsíc..

Prostě se pořád na něco vymlouval,a mě už docházela trpělivost a naše situace byla čím dál horší
Tak jsem se vytočila a napsala mu sms,že si prostě najdem jiného kupce,nebo se dostanem do ještě horší situace než už jsme!!
Na to on tvrdil,že je to ve fázi kdy už nemůžem odstoupit(podotýkám,že jsme ještě nic nepodepisovaly)
A najednou se začal ozývat,ten nový kupec-dřív se to řešilo přes toho souseda,a přesně ta samá písnička,že to ten a ten zdržuje,a že se na to ve finále vykašlaly-nechápu proč??
A že teda to popožene,měsíc pryč a zase se nic nedělo
Tak jsem zase napsala sms,a on teda že už příjde odhadkyně z banky,a bude to u konce-do tejdne přišla vyfotila všechno,to mi přišlo divný,protože když tady byly předtím první odhadci,tak jim šlo jen o metry,tak to už se mi nezdá
Pak kupec prohlásil,že už mu půjčku schválily,a že už se domluvíme na podepsání smlouvy atd..Jenže víc jak tejden je pryč nikdo se neozývá kupec tel.nebere
dodatečně mě došlo,že ta odhadkyně mi neukázala ani vizitku odkud je atak-a my měli ten den strašný zmatky,tak mě to vtu chvíli ani nenapadlo se zeptat,tak nevím…ticho po pěšině,co si myslíte o tom vy??
Celý to trvá už skoro půl roku,a najednoho kupce mi přijde divný,hlavně se bojím,že to bude mít na nás katastrofální finanční dopad,že jsme uvěřily někomu komu jsme asi neměly
Omluvám se za román,a dííky za názory