Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem naštvaná, jak si někdo může dovolit něco takového poslat a taky přístupem policie.
No jo no. Já vím, že je to podvod, na druhé straně to přeci všichni víme, že je tady spousta vykuků, kteří dokážou využít slabosti jak předpisů a zákonů, ale hlavně lidí samotných. Na mail z banky bych nereagovala, takovéhle upozornění přeci musí přijít buď poštou nebo do datovky, ale prostě nějak ofiko. Netvrdím nechat být a vystavit se tak případnému prodlení… ale použít hlavu a oddělit, co je podvod a co by fakt mohla být výzva. A zvláště by jeden měl mít představu, zda to vůbec může být pravda.
A policie? To si taky nedělám iluze. Mám kamarády policajty, takže vím, že to nejsou špatní lidé. Ale taky se zlobí, že ikdyby chtěli - prostě leccos a mnoho taky nemohou. ![]()
@LenkaN26 píše:
Dnes mi přišlo toto:
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste vyuziváli produktu z naší banky.
Dovolujéme Vás upozornit, že k 25.04.2014 dlužné částky na osobní účet ve vysi #5230683084623264 9090.36 Kč. Nabízíme vám dobrovolně uhradit pohledávku v plné výši do 18.05.2014.Dobrovolné uhrazeni pohledávky a dodrženi smlouvy #E7551DC78209959D6 umožňuje Vám:
- Dodržet pozitivní úvěrovou historii
- Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.
V případě prodlení uhrady pohledávky 9090.36 Kč v souladu s platnými právními předpisy, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základe pohledávky.
Kopie smlouvy a platební údaje jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor „smlouva_E7551DC78209959D6.zip“
S pozdravem,
Soubor tam opravdu je a je to zazipovaný nějaký soubor s příponou. exe
Vedoucí odboru vymahani pohledávek
Alena Olejnikova +420 603 766 719
Volala jsem paní Olejníkové, ale zvedl to dosti nešťastný pán, že už mu volalo asi 200 lidí zavolala jsem tudíž na policii a tam mi v duchu pomáhat a chránit řekli ať se tím nezabývám a smažu to a pokud chci mohu to přijít nahlásit jako pokus o podvod takže bych seděla minimálně hodinu nad protokolem a oni by to založili.
Jsem naštvaná, jak si někdo může dovolit něco takového poslat a taky přístupem policie.
Mně chodí podvodných mailů typu phishing průměrně jeden, dva týdně. Takže se musím zastat policajtů: Kdyby se měli zabývat každým takovým mailem, tak nedělají nic jiného. Nemohli by se tudíž věnovat takovým podvodům, kde podvedený nemá obranu ani při vynaložení běžné (a někdy ani sebevětší, až paranoidní) obezřetnosti.
Zde je průměrně obeznámenému člověku jasné, že je to phishing. A to průhledný. Je to celkem stará káva.
@ynax píše:
@LenkaN26 A pak taky e-mail, z kterého to přijde dost vypovídá o tom, jestli to je podvod nebo ne.
E-mailová adresa uvedená jako odesílatel (Sender) nevypovídá vůbec o ničem - resp. má stejnou vypovídací hodnotu, jako to telefonní číslo. Může to být e-mailová adresa někoho, kdo s tím nemá nic společného, může to být taky neexistující e-mailová adresa.
@lleennttiillkkaa píše:
@LenkaN26 je to blbý a chudák pán, spíš bych poradila jemu, ať jde podat oznámení…
Jo, tak ten pán, to je jiné kafe: To je jistý způsob obtěžování a může jít taky o stalking. Toho by policajti odbýt neměli (jako poškozeného).
Jenže: Ten e-mail je nejspíš poslaný z nějakého hodně exotického ostrova nebo z Afriky.