Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Člověk je od přírody nastavený na to, aby šetřil energii. Ale to příroda asi nepočítala s takovým blahobytem, že pohyb nebude potřeba skoro vůbec.
Ono to funguje tak, že endorfiny se začnou produkovat, až když ti ten sport trochu jde, úplně u toho netrpíš a zároveň jsi schopná být v zátěži trochu delší chvíli. Takže u mě je to tak, že když úplně zlenivím, je to utrpení. Když se ale zakousnu a překonám to období, věnuju se nějakému pohybu a zlepším se v něm co se týče fyzičky, začne přicházet radost. Vyzkoušela jsem to teď i na manželovi, celoživotní nesportovec, musel začít něco dělat ze zdravotních důvodů. Začátky bolely, přesně jak píšeš, měl z toho stres a byl nešťastný z toho jak mu to nešlo a všechno ho akorát bolelo a vůbec se mu to nelíbilo, ale řekněme po tři čtvrtě roce si to začal užívat a teď už to dělá pro zábavu a dobrý pocit, už se stal endorfinovým závisláčkem
.
Hodne beham, dost jezdim na kole, 3× tydne plavu, chodim na jogu. Jsem na pohybu zavisla 🙂
Nechápu, jak někdo může být bez pohybu. Pohyb má spoustu prokazatelných benefitů, včetně příznivého vlivu na psychiku, zdraví, kvalitu života, třeba i na kvalitu sexu.
Ano, sport je spojený s trochou nepohodlí, ale stojí to za to překonat. Vůbec nechápu, že někdo třeba sedí celý den v práci, autem se přesune domů a zas tam celý den sedí, nebo maximálně uklízí. Musí to mít hrozně nepříznivý vliv na imunitu, zažívání, duševní pohodu. Já bych se zbláznila.
@Anonymní píše:
Nikdy jsem moc pohyb nemusela. Mám na mysli cvičení, běhání, plavání, jízda na kole…
Všude slyšet a dočíst o tom, že pohyb přináší radost. Co když je naopak? Místo toho, abych se cítila šťastná, jsem naopak moc smutná. Chce se mi brečet. Mlátit do věcí. Ukousat si prsty na rukou. Žádné endorfiny, nic.Za svůj stav se celoživotně stydím. Nenašla jsem ani nic, co by můj stav způsobovalo. Proč můj mozek takhle reaguje. Když ostatní jsou zjevně šťastní jako dva grepy. Přitom se necítím být nějak v depresi. Jakmile mi však někdo řekne: „Běž běhat.“ Začnu šílet. Je to jako, když se zvíře bojí ohně.
pravidelný pohyb (3h týdně) statisticky funguje stejně dobře jako slabá antidepresiva a nebo psychoterapie. Ale slabá antidepresiva každému holt nestačí.
POhyb ale dělej dán, je to nutnost, jako čištění zubů. Jen musíš tu léčbu posílit ještě nějak jinak.