Pokuta za dopravní přestupek

Anonymní
7.1.12 16:13

Pokuta za dopravní přestupek

Ahoj, zdravím všechny. Mám dotaz, známý dostal v roce 2005 pokutu za dopravní přestupek- blbě odbočil…(asi od státní, ne od městské). No a pokutu nezaplatil. A ted má strach, aby mu za pár let nepřišla třeba exekuce na kolik tisíc..... Nemáte někdo tušení, za jak dlouho je to promlčitelný, jestli vůbec policie takto řeší pokuty..
Díky moc za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5misa6
7.1.12 16:24

Tak to se určitě nepromlčí,ale mě po 2 měsících přišlo upozornění,to mu jako nic nepřišlo?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.1.12 16:25

No nepřišlo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5misa6
7.1.12 16:28

To je divné :nevim: mě přišlo upozornění.Nemohl to být nějaký falešný policista? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3210
7.1.12 16:35

Podle ust. §70 odst. 1 zákona o správě daní a poplatků platí, že:“

Právo vybrat a vymáhat daňový nedoplatek se promlčuje po šesti letech po roce, ve kterém se stal tento nedoplatek splatným.“ A nejen to.

Odst. 2 k běhu této lhůty stanoví:“

Je-li proveden úkon směřující k vybrání, zajištění nebo vymožení nedoplatku, promlčecí lhůta se přerušuje a počíná běžet nová promlčecí lhůta po uplynutí kalendářního roku, ve kterém byl daňový dlužník o tomto úkonu zpraven; daňové nedoplatky lze však vymáhat nejpozději do dvaceti let počítaných od konce roku, ve kterém se stal nedoplatek splatným.“

Vymáhat nedoplatek pokuty tak lze minimálně 6 let, záleží na tom, kdy v roce k přestupku došlo, když to bude v lednu, tak až skoro 7 let. Teoreticky, pokud správce daně provedl nějaký úkon, tak až 20 let.

viz zdroj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8561
7.1.12 16:47

No, mě i manželovi se stalo totéž, to jest že jsme nezávisle na sobě dostali 500kč pokuty od státních a protože jsme to neměli napsali nám to na složenku. A oni to tím berou že ten člověk je s tím srozuměn a neposílají upomínky. Mě po 2 letech, manželovi po 5ti měsících celní správa zablokovala účet natvrdo u banky s tím že to buď ihned zaplatíme, a oni to zase odblokujou nebo zanedlouho proběhne exekuce která bude ale v platebních záznamech.

A to nemluvim o tom že byl dost velkej problém zjistit kdo a proč mi zablokoval účet vůbec a podobně. :evil: Ale zase chtěli jen tu pokutu, nic navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
7.1.12 16:47

§ 160 Lhůta pro placení daně
(1) Nedoplatek nelze vybrat a vymáhat po uplynutí lhůty pro placení daně, která činí 6 let. Lhůta pro placení daně začne běžet dnem splatnosti daně. Jde-li o nedoplatek z částky daně, k jejíž úhradě byla stanovena náhradní lhůta splatnosti, začne lhůta pro placení běžet náhradním dnem splatnosti daně.
(2) Byl-li před uplynutím lhůty pro placení daně správcem daně učiněn úkon podle odstavce 3, běží lhůta pro placení daně znovu ode dne, v němž byl tento úkon učiněn.
(3) Úkonem přerušujícím běh lhůty pro placení daně je
a) zahájení exekučního řízení podle tohoto nebo jiného zákona,
b) zřízení zástavního práva, nebo
c) oznámení rozhodnutí o posečkání.
(4) Lhůta pro placení daně neběží po dobu
a) vymáhání daně soudem nebo soudním exekutorem,
b) přihlášení daňové pohledávky do insolvenčního řízení nebo do veřejné dražby,
c) daňové exekuce srážkami ze mzdy, nebo
d) dožádání mezinárodní pomoci při vymáhání nedoplatku.
(5) Lhůta pro placení daně končí nejpozději uplynutím 20 let od jejího počátku podle odstavce 1, s výjimkou nedoplatku zajištěného podle odstavce 6.
(6) Je-li nedoplatek zajištěn zástavním právem, které se zapisuje do příslušného veřejného registru, zaniká právo vybrat a vymáhat nedoplatek uplynutím 30 let po tomto zápisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pepa z depa
24.4.12 13:12

Lhůta pro vymáhání pokuty

V roce 2005 byl účinný § 88 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, který byl nadřazený ZSDP a ukládal prekluzivní lhůtu pro vymáhání, resp. výkon rozhodnutí 5 let. Pokud tedy dostal pokutu v roce 2005, tak ještě záleží kdy to nabylo právní moci a vykonatelnosti (obvykle 15 dní po uložení pokuty v blokovém řízení i vydání rozhodnutí správním orgánem). Pokud se to vešlo do 31.12.2005, tak to mohli vymáhat pouze do konce roku 2010, takže dnes již může v klidu spát.

§ 88

Výkon rozhodnutí

(1) Rozhodnutí o uložení pokuty za přestupek, o nároku na náhradu škody a o náhradě nákladů řízení lze vykonat do pěti let po uplynutí lhůty určené pro jejich zaplacení.

(2) Správní orgán příslušný k výkonu rozhodnutí o uložení pokuty za přestupek, o nároku na náhradu škody a o náhradě nákladů řízení postupuje při výkonu těchto rozhodnutí podle zákona o správě daní a poplatků

• Citovat
  • Upravit
ahojlol
14.5.12 16:04

Zákon už není :)

@heyday píše:
Podle ust. §70 odst. 1 zákona o správě daní a poplatků platí, že:“

Právo vybrat a vymáhat daňový nedoplatek se promlčuje po šesti letech po roce, ve kterém se stal tento nedoplatek splatným.“ A nejen to.

Odst. 2 k běhu této lhůty stanoví:“

Je-li proveden úkon směřující k vybrání, zajištění nebo vymožení nedoplatku, promlčecí lhůta se přerušuje a počíná běžet nová promlčecí lhůta po uplynutí kalendářního roku, ve kterém byl daňový dlužník o tomto úkonu zpraven; daňové nedoplatky lze však vymáhat nejpozději do dvaceti let počítaných od konce roku, ve kterém se stal nedoplatek splatným.“

Vymáhat nedoplatek pokuty tak lze minimálně 6 let, záleží na tom, kdy v roce k přestupku došlo, když to bude v lednu, tak až skoro 7 let. Teoreticky, pokud správce daně provedl nějaký úkon, tak až 20 let.

viz zdroj

jen ti uteklo, že tehle zákon už dávno neplatí :*

• Citovat
  • Upravit
ttoommaass
25.5.12 11:50

Pokuta chodec

Dobrý den, potřebuji poradit a nikdo mi na to není schopen odpovědět. Pokud jsem dostal pokutu 500Kč za to že jsem na červenou přešel přes železniční přejezd a nezaplatím ji co se stane popkud nemám žádný majetek ani nemovitost a mé bydliště je na městském úřadě? Může mi hrozit odnětí svobody? Podotýkám že i kdybych chtěl tak pokutu zaplatuit nemohu, jsem dlouho bez práce a jsem rád že mám měsíčně 1200Kč na jídlo z brigád, dydlím chvíli u kamarádů, chvíli u babuičky. Děkuji za odpověd

• Citovat
  • Upravit
1438
25.5.12 11:56

No, tak zavřít asi ne, ale časem pravděpodobně bude pokuta předána exekutorovi a tím naroste o další poplatky. Čili pokud seženete práci, můžete dostat exekuci na mzdu nebo můžete způsobit problémy tomu, u koho budete zrovna bydlet (teoreticky exekutor nesmí zabavit cizí věci, ale pokud do domácnosti přijde v době, kdy nikdo nebude doma, tak prostě bude zabavovat a bude pak na majiteli věcí, aby pak podal vylučovací žalobu z exekuce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
31.5.12 05:42

Dobrý den, momentálně řeším stejný rest a našla jsem tento odkaz, podívejte se.
 http://www.novinky.cz/…i-lhuty.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
31.5.12 06:44
@titza píše:
Dobrý den, momentálně řeším stejný rest a našla jsem tento odkaz, podívejte se.
http://www.novinky.cz/…i-lhuty.html

Ano, to jsou lhůty pro vyřešení přestupku, ale ne pro následné vymáhání pokuty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.19 00:43

Dobrý den, přítel dostal před půl rokem pokutu na 1000,– ale jsme ve finanční tísni a přítel jezdí po zahraničí a neměl čas dojet to zaplatit a pak na to zapomněl, bojím se že nám přijde příkaz na exekuci. Byla to bloková pokuta. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová