Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kriss Tina píše:
Tak tak kamarádka mi připadá už dost líná, jako aby mi hlídali dítě babičky, kamarádi, sousedi a eště si k tomu chlap bral očr, když jsem doma, jenom abych se mohla vyspat..Jinak mě hlídaj občas babičky, ale nic velkýho, sem tam si ho vzmou na 2 hodinovou procházku, a párkrát do roka si ho vezmou přes víkend, což ale nevyužívam k odpočinku spíš naopak, snažim se poklidit co se dá, co nestíham běžně s malym za zády, a nebo se sejdu s kamarádkama, za kterejma se taky běžně moc nedostanu
čteš to dobře? Ten manžel měl očr kvůli tomu, že měla císaře
Ne proto, aby se mohla vyspat
@Mango_Lassi píše:
Především a hlavně máš děti velmi blízko od sebe. Takže je úplně logické, že jsi víc unavená oproti někomu, kdo má větší věkový rozestup mezi dětmi. A navíc jsi těhotná potřetí bez ohledu na to, že nemáš žádnou pomoc. Musela jsi vědět, do čeho jdeš. Takže bych řekla, že je to tvá volba a závist není úplně na místě.
Za sebe říkám, že sem tam pomoc mám, ale té pomoci s ditetem není nikdy dost. A protože se z toho nechci zhroutit a chci mít víc času pro sebe, aniž bych musela někomu něco závidět, udělám mezi dětmi větší věkový rozdíl.
Naprosto souhlasím. Já mám syna 8,5 a dcerku 9 měsíců a nemůžu si vynachválit. Syn je naprosto samostatný, když potřebuju pochová, pohlídá. Všechno má své výhody i nevýhody, ale mít 3 děti takhle blízko u sebe je prostě maraton. Když potřebuju pohlídat, mám tchýňku, ségru, ale je to pouze v případě, že si potřebuju něco zařídit, jen tak na odpočinek ne. Tedy ony by pohlídaly i tak, ale nějak to nepotřebuju, je mi takhle dobře.
@Gerberka Vidíš, mně přijde, že nás to s manželem stmeluje, já vidím, že je to bezva chlap na kterýho je spoleh a on asi vidí, že jsem dobrá, že to všechno tak zvládám, jelikož jiné maminky se z toho hroutí a nemají to zdaleka tak náročné, jako my. Taky si toho času s nima doma vážím, oni jsou zlatí, jen někdy by to chtělo oddych, pak bych měla zase víc elánu na blbnutí s nimi.
@Therushka, vicemene nepomaha a nezavidim tem, co pomoc maji. Beru to jako fakt. Je pravda, ze kdyz uz je toho moc, tak me prepadne splin, ale co nadelam.
Kdyz je potreba byt nekde jen s jednim ditetem, bere si dovolenou manzel. Kdyz pracuji o vikendu, obcas si kluky vezme tchyne nebo mamka. Treba jednou za mesic.
Ze bych ale mela hlidani, abych si zasla na kafe, po nakupech nebo do divadla, to ne. S muzem se dostaneme do spolecnosti jednou za rok, a to jeste po sahodlouhych planovanich. A protoze obe babicky pracuji, tak je nechci extra casto zamestnavat hlidanim, jen kdyz si reknou.
Blby je, kdyz se manzelovi zkomplikuje prace a vyskytne se neco mimoradnyho. To bych potrebovala hlidace jako sul, casto to neklapne, a to pak radsi nejdu do prace ![]()
Takový luxus jako tvoje kamarádka nemám, ale jinak ano, když potřebuji, většinou někoho seženu na hlídání (ne tedy z důvodu mé únavy, ale když potřebuji něco zařídit nebo když si s manželem chceme vyrazit nebo když jsme se stěhovali)… ale kromě babičky mi nikdo pomoc sám od sebe nenabízí. Prostě zvednu telefon, zavolám, že bych potřebovala a jestli by se to druhé straně hodilo a buď to klapne nebo ne. Kdybych čekala, až se mi někdo bude sám nabízet, tak bych se nedočkala ![]()
Ale mám jedno dítě, to se také udává lépe ![]()
takže být tebou, tak zkusím si sama o pomoc říct a nečekat, že to někoho napadne samotného (třeba bezdětné švagrové určitě ne) a uvidíš…
@nenapadna píše:
No bohuzel asi opravdu jak pise @Moucharda
Nasazet si 3 deti za sebou s minimalnimi rozestupy je docela odvaha, ale bohuzel to je opravdu tak, ze deti jste si poridili vy s muzem a pomoc ostatnich muze byt fajn bonus, ale pokud neni, neda se to nikomu vycitat
U nas mame pro prcka hlidani obcas na jeden den o vikendu i s prespanim u prarodicu, ale takovy luxus co ma tvoje kamoska to tedy neznam a ani nikdo z mych kamaradek.
nerada rýpu,,ale s tímhle musím nic jiného než souhlasit. Když si pořizuju děti, tak koukám na to, abych se o ně dokázala postarat sama… to že mi někdo pohlídá, to je jen hezký bonus navíc, ale nemůžu s tím počítat.
@Kriss Tina @hofka Zensky, proc lina nebo hrabenka?
V tom pripade se dobrovolne hlasim mezi lemry line. A spokojene a neurvane z decek.
@Moise no dobře, ale stejně, to jako po císaři nemůže ani vstát v noci na kojení? a Kterej další chlap bude doma 6 tejdnů kůli tomu že má ženská císaře? většina to musí zvládnout sama ![]()
Deti mam dve. Skoro 8 let a 4 mesice. Starsi mi tak jednou za 2 mesice preapi u mamky, mladsiho mela mamka nekolikrat v kocaru. Jinak hlidani nemam a ani od manzela. Je velmi pracovne vytizeny a moc ho doma nemame. Zvladam domacnost i obe deti sama. Ani si neumim predstavit, ze bych je nemela u sebe. Co bych delala? To by byla nuda. Tve kamaradce nezavidim. Mne by to nevyhovovalo. Jsou to moje, nase deti, tak my se s muzem postarame
Pokud jsou vaši příbuzní zvyklí, že si to zařídíte sama, tak čekat, že se ozvou a nabídnou se sami je vcelku zbytečné.
Pokud chcete od někoho pomoci, tak ho o tu pomoc poproste. Pokud o tom, co potřebujete a co si přejete nemluvíte, je vcelku nesmysl čekat, že to ostatní vyčuchají. Nikdo vaše myšlenky číst neumí, nemůžete čekat že to je přeci jasné a každý to musí vědět. Předpoklad je matka průseru.
Ostatně - je vám líto, že vám nevolají, jak se máte. A voláte vy jim, jen tak s dotazem jak se mají?
Příspěvek upraven 22.12.16 v 10:29
@Moucharda píše:
Sama sis pořídila, sama se postarej…
Tohle mi přijde jako strašný nešvar dnešní doby. NIKDY v historii lidstva se o děti nestarali jen rodiče, natož jen samotná matka. Není to tak evolučně zamýšleno a není to v silách jednotlivce, nemá-li se zcela zničit. Od pravěku až do druhé světové války byla péče o malé děti a jejich výchova vždycky záležitostí celé širší rodiny včetně starších dětí a komunity. Dokonce existují teorie, že proto je u lidí (a ostatních primátů), narozdíl od ostatních savců omezený reprodukční věk ženy - aby potom mohla zastávat roli babičky a pomáhat s výchovou svých vnoučat.
@Therushka: Já tě chápu, být na děti pořád sama bez pomoci a bez možnosti oddechu, je náročné, hlavně psychicky. Já nějakou pomoc mám, starší dcera chodí do školky, muž se zapojuje hodně a aktivně (u něj tomu teda neříkám „pomoc“, však jsou to i jeho děti), babičky podle možností (obě jsou daleko a ještě pracují). Ale i tak je toho na mě často hodně a mám pocit, že vůbec nežiju svůj život, že jsem pořád jen k dispozici někomu jinému. Strašně bych si přála zařídit dvougenerační bydlení s mými rodiči, ale brání tomu vzdálenost a finance ![]()
Tobě bych radila si o pomoc říct. Nečekat, že se někdo ozve a nabídne sám. Nemusí to být rovnou hlídání, ono i když k tobě někdo přijde na návštěvu, v rámci které si s dětmi pohraje a s tebou dospěle popovídá, tak je to vzpruha. Jenom si tím na sebe nesmíš naopak uplést další bič a nesnažit se hrát na vzornou hostitelku. Nebo se s někým z rodiny nebo z kamarádů domluv na nějakou společnou akci mimo domov - výlet, návštěvu herny a podobně. Nevím, kolik je tvým dětem, ale já mám zkušenost, že od roku, roku a půl věku výš mám nejvíc klidu, když je dětí celá smečka a zabaví se spolu, já jen občas dodám jídlo a pití a zkouknu, co provádějí.
Jo a na úklid se dá najmout placená výpomoc, aspoň jednou za čas na ten hloubkový, abys pak mohla jen zlehka udržovat
Není to zas tak drahé a ten čas a klid, který tím získáš, za to stojí.
Proč pořád koukáte, jak to má sousedka nebo kamarádka? Jsou lidé, kteří si pořídí několik chův pro jedno dítě. No a co jako? Každý si to zařídí, jak umí. Když to nezvládáte, neznamená to chybu jiných
@Kriss Tina píše:
@Moise no dobře, ale stejně, to jako po císaři nemůže ani vstát v noci na kojení? a Kterej další chlap bude doma 6 tejdnů kůli tomu že má ženská císaře? většina to musí zvládnout sama
Nekdo mozna musi, ale ona nemusi, chapes? Ma tu moznost a manzel si to zaridil, tak proc se stresovat?
@zuzouš píše:
Nenapadlo by me vlitnout do toho po treti tak brzo, pokud padam na hubu se dvema detmi, co k tomu vic rictNarky slycham celkem casto, babicky byvaji pracujici, skolky berou kolikrat az od 4 let. Kdyz navrhnu placene hlidani, ze inzeratu je spousta, tak hned, ze neee, ze cizimu nee a kdesi cosi. Tak budte radsi ustvane, to prospeje vsem, ze.
Ty máš v poslední době nějakou špatnou náladu, ne? Nejsi utahaná? Píšeš jenom zlé komentáře… Teď budou Vánoce, odpočiň si trochu…
@Moise píše: čteš to dobře? Ten manžel měl očr kvůli tomu, že měla císařeNe proto, aby se mohla vyspat
Manžel už je prý na OČR 6 týdnů. To tedy skutečně není třeba, mám za sebou 3 sekce, první dvě po dvojčatech, to byl manžel doma vždy 2 týdny, potřetí byl doma jen těch 5 dní, co jsem byla v porodnici. Pokud kamarádka nemá pooperační komplikace (např. špatné hojení jizvy, kvůli kterému se nesmí fyzicky namáhat), tak je těch 6 týdnů na OČR fakt luxus. Pokud ale vím, tak OČR se platí 9 dní, takže manžel je doma zadarmo. Tak mě spíš překvapuje, že si to můžou dovolit finančně.