Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky od kdy jste zapojili sve děti do pomahani s domacimi pracemi? diky
@baculkaji píše:
Jak zacali chodit. Deti nejradeji pomahaji, dokud jejich pomoc je spis kontraproduktivni
. Podavani nadobi z mycky, neco sebrat a hodit do kose, vytahovani pradla z kose. Deti pak meli i sve uklizeci vozicky, kde byl nejoblibenejsi mop, takze vytirali se mlou. Oba meli obdobi, kdy chteli vytirat. Oblibene vozeni pradla ze susicky na odrazecim auticku
, tak to frci doted. Vareni a peceni, tak to snad od doby, co dokazali stat na zidli u linky(existuje na to i ucici vez). Ted (4a 7) zvladnou kde co. Vysat, parovat ponozky, odnest slozene pradlo na misto, vylestit sklo, utrit stul, pripravit na stul pred jidlem, uklidit nadobi do mycky atd. Utirat, co rozleje, tak to taky dokaze dite velmi male-batolatko. Uklizet hracky taky zvladne batole, co chodi, jakoze treba nahazet kostky do krabice.
@baculkaji píše:
Od té doby co uzvedly hasák a zbijecku
já jim dám chození do jak tomu říkají Joo škola
makat budou až zčernaj ![]()
@baculkaji píše:
V podstatě od okamžiku, kdy zvládly současně chodit a přenést předmět z místa na místo.
Zlá, zlá matka. Takže od mala. Už sklízím ovoce, které bylo zasazeno. Vždycky si práce rozdělíme, spolupracujeme. Každý kousek něčeho a je to.
@Kelsey píše:
Zlá, zlá matka. Takže od mala. Už sklízím ovoce, které bylo zasazeno. Vždycky si práce rozdělíme, spolupracujeme. Každý kousek něčeho a je to.
Kdepak zla, sikovna matka.
Jaky si to udelas, takovy to mas a detem do zivota se to velmi bude hodit.
U nas deti nekolik a praktikuju to stejne ![]()
Já jsem hyenózní matka, takže úplně od mala. Třeba pomoc v kuchyni bylo trochu peklo
ten binec okolo…
Dnes dcera 12 umí žehlit vše, kromě košil a podobných složitostí.
Dát prádlo do pračky a pustit. Umí ho před praním roztřídit. Pak ho vyndat, pokud je pračka určena do sušičky, tak nacpat tam. Pokud ne, umí pověsit na sušák. Od jara do podzimu vešet prádlo na zahradu. Doma umí uklidnit vše. A uvařit bramboračku. Udělat řízky. Když ji připravím maso, udělá sama omáčku na špagety, ty umí dva druhy. Umí řízky. Palačinky. Upéct tři buchty.
Nic z toho nedělá pravidelně, dělám to já, ale ona to vše umí a pěkně a když ji řeknu, tak jde a udělá to. Zatím ji nemusím zapojovat denně.
Syn 9 let, umí strašně moc. Dokonce uvařit taky bramboračku, obalit řízky, to dělá jen on. ![]()
Pravidelně mi dělá v mlýnku mleté maso, nebo miluje strouhat rohlíky na strouhanku v robotu.
@baculkaji Od té doby co samy chtěly. Malé děti pomáhají rádi, velké neradi
U nás to není povinnost, dceři je 8let, ráda mi pomáhá při vaření, někdy uklidí myčku, někdy vysaje, nebo utre prach, jak se jí chce.
@Kelsey píše:
Taky jsem zlá matka. Co začala chodit, tak zapojuji.
Teď jí je 6 a už zvládá takové ty základy. Utře nádobí, umyje nádobí, když to není úplně připečený plech. Vyskládá nákup, uklidí si okolo morčat, nakrmí je. Vodu jim ještě teda nedá, protože neodšroubuje napáječku. V kuchyni taky pomáhá s vařením. I když pak je ještě větší bordel okolo. ![]()
Ale prostě takové ty základy zvládá
A zatím si užívám to, že pomáhá ráda. ![]()
Až budu za 5 let trapná matka, co ji nutí něco dělat, tak ta pohoda skončí. ![]()
Postupně od mala, ono ty děti mají období, kdy chtějí dělat to, co dospělí, tak je ideální toho využít.
Synovi je devět, pomáhá doma fakt se vším, včetně malování, teď si skládal dám stoleček z iKey do pokojíku, kuchyň, úklid, věšení prádla, skočí na menší nákup, žehlí, teď se zase vrátil k vyšívání…
Je to přirozené nikdo doma nedělá nikomu sluhu
Ahoj, určitě hned od mala. Mě to nikdo neučil, ale vždy jsem viděla, jak je babička či mamka unavená po práci, tak jsem než přišly umyla nádobí, pověsila prádlo… postupně s vekem třeba zehlila… a pomáhala jsem ráda, pak už jsem to nebrala jako pomoc, ale jako součást. Sestru jen rozmazlovaly že “je ještě malá” i v 10. Je ji 17 a rodiče po ní uklízí. Ani koš nevynese…
Také od doby co uměly chodit a něco nosit. Začaly si uklízet svoje oblečení, hračky. Zkoušeli tahat vysavač. Postupně přišla myčka - plastové nádobí, časem hrnce až měli komplet myčku atd. Nyní 8 a 10. Mají na starost odpadky, většinou myčku, úklid svých pokojíčku. Pomáhají s běžnými úklidy doma, na zahradě atd. Většinou bych řekla, že jim to ani nepřijde, že pomáhají.
@baculkaji píše:
Přirozeně…uklízení beru jako přirozený pohyb.
Moje děti to berou jako přirozenou součást pobytu doma.
Vidí mě od narození, že se uklid děje vlastně pořád, průběžně. (uklid hraček, třídění šuplíků, krabic, denní vysávání, utírání nábytků, wc, koupelny…Nemaj s tím problém. I ti nejstarší mají sedm let a dělaj vše přirozeně, sami nebo na požádání (pořád bez keců
)
Od roka. Začal tím, že nosil odpadky do koše, to ho moc bavilo, teď jsou mu tři a vynáší malý koš z koupelny, to si sám vzal na starost, já už to vůbec nekontroluju, vždycky ho vezme a vysype do velkého koše. To je asi jediné, co mi reálně pomůže, jinak ho zapojuju do všeho, ale je to pro mě spíš zdržení a musím asistovat. Jinak si uklízí hračky, utírá svůj stoleček, nosí nádobí do kuchyně, vyklízí a zapíná mycku a pračku, „pomáhá“ věšet prádlo, zametá, zkouší vysávat, sudla hadrikem, vybaluje nákup a tak.
@baculkaji píše:
Malý vyklízí myčku a nosí poskládané prádlo do skříně
má 2 roky, ale dělá to už pár měsíců
myčku vyklízí tím stylem, že mi vše podává
mmchdm, když najde flek na podlaze, dojde pro ubrousek a utre. Hlásí různé fleky a neprijstojnosti - např smitka a uklízí je do koše, poslední dobou luxuje pro mě nepřístupná místa
čím dřív zapojis, tím lépe. Dítě to bere jako hru