Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, řekla bych, že je to normální, z mého okolí jsme si tím prošly všechny
. Je pravda, že nástup do školky je tak trochu „malá škola“, už tím, že je potřeba ráno vstávat a dělat vše tak, aby jste stíhaly a navíc to školkové nadšení ještě dcerku může po dvou týdnech přejít a budeš ji muset přesvědčovat, že je to ve školce fajn
. Já osobně jsem si párkrát říkala, jestli jsem to měla zapotřebí, hnát se do ranních soubojů s časem, protože moje dcera vstávat moc nechce, ale musím říct, že je ve školce skutečně spokojená, hodně se tam toho naučila a baví jí to tam. Je pravdou, že se ve školce hodně osamostatnila, ale rozhodně to není odcizení. Nadšeně mi líčí s kým si hrála, co dělali a co už umí, takže si uvědomuji, že ten dětský kolektiv ji moc baví a kdyby do školky nechodila, nenabízela bych jí doma tolik různorodých činností, co má ve školce
. Taky mi připadá, že ten čas uběhl jako voda, ale s tím nic dělat nejde, takže hlavu vzhůru a těš se na další - úplně jiné - zážitky - besídky, slavnosti a překvapení, která budete společně zažívat
.
Ahoj, je to úplně normální, já dokonce měla výčitky, že se jí tím zbavuju, pak mi po ní bylo hrozně smutno, byla jsem zvyklá mít ji pořád u sebe, první dva týdny byla těžká zvykačka pro ni i pro mě, nastupovala ve třech a 3/4 a viděno zpětně to byl dobrý tah ji tam dát, už jí moc chyběli děti, ve školce je pořád nějaký program, naučila se tam větší samostatnosti… prostě spousta plusů. Teď jí školka moc chybí, už aby bylo září, protože se doma někdy nudí, chybí jí kamarádky, dětský kolektiv matka nenahradí a jeden mladší sourozenec taky ne.
Hlavně vydrž ty první dva týdny, člověk má chuť dítě ze školky „zachraňovat“, to ranní odevzdávání učitelce je někdy děs běs. Chce to provést rychle a pokud to jde, tak pak nenápadně nahlédnout, co dítě dělá, když už u toho rodič není. Možná se budeš divit. ![]()
Ahoj. Naše Anežka teď chodila necelý rok do jesliček. Nejdřív jsme ji tam zkusili dát na dopoledne, to vždycky ořvala, že nechce domů. Jak tam pak zůstávala i přes spaní, tak to bylo horší, jednu dobu až tak, že jsem toho litovala. Ale vydrželi jsme a teď jsme rádi, že tam chodí(ila). Je samostatnější, zbavila se relativně bez problémů plín rovnou přes den i na noc, umí spoustu říkanek a písniček, dělali tam věci, které by se mnou doma asi nedělala a o kolektivu ani nemluvím. V září nastupuje do školky a i přesto, že zkušenost s jeslemi beru jako výhodu, začínám mít z toho taky strach. Vím, že umí všechno, co by umět měla, že na spoustu věcí je zvyklá z těch jeslí, ale na druhou stranu mám strach hlavně z toho, aby nenabyla dojmu, že jesličky byly lepší a že do školky nechce. Zatím to vypadá, že se tam moc těší a půjde tam radši než do jesliček, ale na druhou stranu můj brácha se taky strašně těšil do školy a po třech dnech mamce oznámil, že už by tam radši nechodil
(mch pak do školy chodil ještě víc jak 20 let a většinu toho dobrovolně
)
Jsi normální, neboj. Hodně se zaměstnej, ať na to nemusíš myslet. Těš se na školku společně s holčičkou, a taky na to, že budeš mít více volného času pro mladší. Dopoledne bude jen vaše a odpoledne se budete těšit na vyzvednutí velké ségry ze školky.
Martina
Holky, díky, už jsem o sobě vážně začala pochybovat, páč ve svým okolí jsem snad jediná, kdo si to takhle připouští. Samozřejmě, že jsem ráda, že jde do školky, jak kvůli ní, tak i kvůli mladší dceři. Jen je mi líto, že se tak rychle blíží „dospělosti“ a brzo z ní bude samostatně myslící a rozhodující bytost.
Mějte se fajn
Radka, nepřihlášená jjelena
Ahoj mamky,
kdo zítra vedete poprvé dítko do školky? Já už jsem lehce nervózní a syn taky usnul až teď
Syn se těší, ale zároveň už i poplakával, že prý už mamku nikdy neuvidí… Tak jsem moc zvědavá, jak se zvládneme ráno rozloučit bez slziček a jak zvládne svůj první velký den ![]()
@Sněženka25 píše:
Ahoj mamky,kdo zítra vedete poprvé dítko do školky? Já už jsem lehce nervózní a syn taky usnul až teďSyn se těší, ale zároveň už i poplakával, že prý už mamku nikdy neuvidí… Tak jsem moc zvědavá, jak se zvládneme ráno rozloučit bez slziček a jak zvládne svůj první velký den
My jdeme s malou poprvé do školky až v úterý. Máme tu speciální adaptační program. Ale stejně jsem nervózní. Držím palečky na zítra ![]()
@Sněženka25 já nechci strašit ale mi holka brečela celý první rok a to šla až ve 4 letech…zítra začíná chodit poslední rok školky a dneska šla pomalu a brekem spát
ráno bude určitě brečet a já pak doma taky…no musime vydržet a doufat že si zvykne…u vás to samozřejmě může být naprosto v pohodě ![]()
@Megane 123 píše:
@Sněženka25 já nechci strašit ale mi holka brečela celý první rok a to šla až ve 4 letech…zítra začíná chodit poslední rok školky a dneska šla pomalu a brekem spátráno bude určitě brečet a já pak doma taky…no musime vydržet a doufat že si zvykne…u vás to samozřejmě může být naprosto v pohodě
Proč ty budeš doma brečet? Ve školce ji trápí?
@Sněženka25 píše:
Ahoj mamky,kdo zítra vedete poprvé dítko do školky? Já už jsem lehce nervózní a syn taky usnul až teďSyn se těší, ale zároveň už i poplakával, že prý už mamku nikdy neuvidí… Tak jsem moc zvědavá, jak se zvládneme ráno rozloučit bez slziček a jak zvládne svůj první velký den
Můj malý 3,5letý se tak moc už rok těšil! :/ Ale zrovna ve středu ho chytl průjem, postupně se přidali horečky až 39, potom, zvracel, pořád strašné hysteráky že ho bolí břich..
No chápej .. Takže budu muset odložit, doku mu nebude líp.. Ale jak mu to vysvětlím, to nevím..
![]()
@Megane 123 Synovi jsou dneska přesně 4 roky…takže taky už je velký…ale stejně.....má hodně rád děti, na hřištích se hned skamarádí (ale to mamka byla pořád v dohledu)…je i zvyklý na hlídání u babiček, třeba i celý víkend, ale prostě u příbuzných…takhle odložit dítě na několik hodin k cizí paní učitelce, to zažije poprvé…tak jsem zvědavá ![]()
No já to zítra ořvu určitě, ale doufám, že se udržím před ním aspoň ![]()
Taky se se synem chystáme. Zatím se těšil, ale uvidíme realitu
pevné nervy vsem ![]()
Ahoj. Náš jde zítra poprvé taky 3roky..no a usnul až teď… zatím se těší, ale nebyl nikdy dlouho beze mě tak snad se to zvládne.
Možná to on zvládne lépe než já
@Megane 123 píše:
@Sněženka25 já nechci strašit ale mi holka brečela celý první rok a to šla až ve 4 letech…zítra začíná chodit poslední rok školky a dneska šla pomalu a brekem spátráno bude určitě brečet a já pak doma taky…no musime vydržet a doufat že si zvykne…u vás to samozřejmě může být naprosto v pohodě
Je cas, aby si zvykala bez tebe. Nezhorsuj to dceri, ze budes doma stresovat. Ona to citi a tim vse kazis ty.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj všem zkušeným maminám,
Jinak jsem naprosto normální a odjezdy dcer na víkend nebo i na týden s babičkou mi nevadí.
holky, jak jste zvládaly ten začátek školkové docházky? Já se strašně těšila a byla jsem štastná, že dceru vzali, ale ted jak už se to blíží, tak jsem z toho strašně smutná, přitom dcera se strašně těší, pořád si prohlíží nové věci, zkouší bačkůrky. Je normální, že mě mrzí, že to tak rychle uteklo nebo jsem přecitlivělá?
Díky za vaše zkušenosti.