Poprvé do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
271
7.9.18 16:42
@Bethuska píše: :palec:Bohužel ta mladá zase v pondělí přijde. Nějaká maminka ji našla na FB - je jí 20, má na peďáku pedagogické minimum a je jí 20. Před školkou pracovala jako barmanka :zed:

No tak to by se mi nelíbilo, ona je tam sama na všechny? jako hlavní? nebo hlavní je ta starší a jsou tam vždy obě?

Jako k věku nic, ono i některé starší můžou být na škodu (když to nemaj v krvi a potřebují děti rozené jako slepé, tiché ovce. Těm ja rikam bachařky) :mrgreen: , ale nezkusenou dát k malejm? no nevím nelíbilo by se mi to pokud by to s dětma neuměla a nebyla by k pomoci dětem …rozhodovat v prvních dnech takhle mladá nezkušená o těch dětech, jako neposloucha tak šup zavoláme a pošle se domu? to může udělat u poloviny ve třídě… :zed:
To by asi měla řešit ředitelka, má to nějak blbě nastavený. Jako ano praxi ziskat musí, ale jako pomocnice apod.a postupně…
Když to reknu blbě mladej kuchař začne taky nejdřív u seškrábání brambor, cibule a mytí nádobí, taky ho nenechaj hned vařit delikatesy a děj se vůle boží že..

My tam máme starší jako hlavní učitelku a mladší slečnu, která ale nejvice pomáhá při oblékání, mytí, zachod atd..a pak další taky mladší a ta je na pomoc se vším a navic je víc na utešovani plačících, chování atd..ale všechny 3 to maji v krvi, zkušené, a hlavně je vidět, že s těma dětma to umí navic moc hodné a trpělivé na děti..a autoritu mají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
7.9.18 16:51
@sepru píše:
No tak to by se mi nelíbilo, ona je tam sama na všechny? jako hlavní? nebo hlavní je ta starší a jsou tam vždy obě?Jako k věku nic, ono i některé starší můžou být na škodu (když to nemaj v krvi a potřebují děti rozené jako slepé, tiché ovce. Těm ja rikam bachařky) :mrgreen: , ale nezkusenou dát k malejm? no nevím nelíbilo by se mi to pokud by to s dětma neuměla a nebyla by k pomoci dětem …rozhodovat v prvních dnech takhle mladá nezkušená o těch dětech, jako neposloucha tak šup zavoláme a pošle se domu? to může udělat u poloviny ve třídě… :zed:
To by asi měla řešit ředitelka, má to nějak blbě nastavený. Jako ano praxi ziskat musí, ale jako pomocnice apod.a postupně…
Když to reknu blbě mladej kuchař začne taky nejdřív u seškrábání brambor, cibule a mytí nádobí, taky ho nenechaj hned vařit delikatesy a děj se vůle boží že..

Hlavní je nemocná, přijde za týden. Takže takhle mladá vlastně „povýšila“ na hlavní, za tu nemocnou zaskakuje právě ta starší učitelka.
Taky nechápu, že takhle nezkušenou učitelku dají k těm maličkým. Kdyby ji dali třeba k pětiletým… V podstatě doufáme, že až se brátí ta hlavní, která má výbornou pověst, tak si tuhle trochu usměrní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
7.9.18 17:09
@Bethuska píše:
Hlavní je nemocná, přijde za týden. Takže takhle mladá vlastně „povýšila“ na hlavní, za tu nemocnou zaskakuje právě ta starší učitelka.
Taky nechápu, že takhle nezkušenou učitelku dají k těm maličkým. Kdyby ji dali třeba k pětiletým… V podstatě doufáme, že až se brátí ta hlavní, která má výbornou pověst, tak si tuhle trochu usměrní.

No tý bláho…
A než starší dorazí, tak mladá napáchá škodu a děti začnou školku nesnaset :roll: ..Při prvních dnech, kdy tam maj bejt učitelky co to umějí s dětma…to mi hlava nebere :zed:
Tu měli dát jako asistentku k starším a k mladším na záskok dát z vyšších tříd prostě zkusenou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
7.9.18 17:45
@sepru píše:
No tý bláho…
A než starší dorazí, tak mladá napáchá škodu a děti začnou školku nesnaset :roll: ..Při prvních dnech, kdy tam maj bejt učitelky co to umějí s dětma…to mi hlava nebere :zed:
Tu měli dát jako asistentku k starším a k mladším na záskok dát z vyšších tříd prostě zkusenou…

Naprosto s tebou souhlasím. No jsem zvědvá, jak to bude pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
8.9.18 18:33
@sepru píše:
No tý bláho…

Opravdu je zajímavé, jak by maminky tříletých dětí mohly dělat z fleku ředitelky mateřských škol. A přitom do problémů mateřských škol vůbec nevidí. Vidí pouze svoje uplakané tříleté dítě, které má nárok na adaptaci na nové prostředí. Ale po dítěti se chce, aby bylo zadaptované za 3 dny, anebo ještě dříve. A když to tak není, může za to učitelka. Víte třeba, že je velký nedostatek kvalifikovaných učitelek mateřských škol? Až bude vašim dětem 5 let a budou absolvovat předškolní docházku, tak budete jistě chtít, aby s nimi učitelka pracovala na přípravě do školy a ne aby byla přeřazena na pár dnů k nejmladším dětem, protože kolegyně onemocněla. Není vůbec rozumné tříletým dětem střídat učitelky jak na běžícím pásu. Děti si musí zvyknout na své paní učitelky. A dělat závěry po týdnu docházky do školky je vážně předčasné. Často maminky strašně spěchají, přitom pro děti je postupná adaptace velmi žádoucí. Takže nechávat tříleté nezadaptované dítě ve školce do odpoledne, když je možné ho vyzvednout po obědě, není rozumné a často se to negativně projeví třeba za 2 měsíce, kdy si budete myslet, že dítě už si zvyklo. Přeji všem maminkám tady hlavně hodně trpělivosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.9.18 08:31

@sepru Obe moje deti chodili nejdriv jen jeden-dva dny (ve dvou letech, soukroma skolka) a bylo pro ne mnohem snazsi prijmout, ze uz pujdou jen jednou a pak zase az za tyden. Postupne pridavat. Do statni chodil syn od tri a ctvrt na 3 dopoledne v tydnu, v prosinci uz chtel
Chodit 4× a v lednu uz tam chtel kazdy den spat.Jen se s ditetem musi predem domluvit jasna pravidla.

@Mollify83 kolik myslis, ze toho ucitelka v zari nacvici s bandou ufnukanku? Na besidkach stejne valna cast nejmensich jen stoji a kouka. A kdyz je divadlo, vylet, tak proste dite pujde do skolky i v den akce. :nevim: Obrazek si muze dotvorit individualne (stejne ti mali malokdy delaji aktivitu na delsi dobu).

EDIT: a dite pozadu opravdu nebude, kdyz ucitelka a treba i ostatni deti budou vedet, ze Pepicek chodi jen po-st. Muze podle toho planovat aktivity, pred besidkou treba pozadat, zda dite kvuli nacvicovani muze prijit i dalsi dny (a v tu dobu by melo byt uz davno zadaptovane).
O tvoreni kolektivu to taky moc neni,.Pokud neni dite takove to citlive fixovane jen na jednoho kamarada, tak vetsina jeden tyden kamaradi s jednim, dalsi s jinym a opravdova deletrvajici kamaradstvi se tvori az po nekolika mesicich, kdy uz opet dite muze byt vysmate jak rajce a chtit chodit do skolky kazdy den 7-zaviracka, aby si stihlo dostatecne pohrat. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
9.9.18 16:29

@Svistice
Děkuju moc za zkušenou odpověď. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
10.9.18 08:29

@niiina Nám se postupná adaptace zatím vyplatila. Nechci to tedy zakřiknout. Ale chodil nejdřív hodinku, pak dvě a teď je podruhé do 12. Spát ho tam zatím nenechám. Přeci jen, zatím to není nutné. Dávat ho tam budu ale každý den. Jelikož si později budu hledat práci a musí si zvyknout na takový ten režim, nebo jak to říct. Spinkat tam bude, až nastoupím do práce. Mě to přijde pro tak malé dítě dlouhé, být tam celý den. A docela koukám, kolik dětí tam je na celý den od prvního dne. U nás ve spoustě školkách se ještě tento týden dělá " adaptační", i když dítko nepláče. Že se to může kdykoliv změnit a dítě tam může začít chodit s odporem. Tak snad bude mít to moje dítě školku rád. Dneska už chtěl jít do třídy, ani se nerozloučil. Nám tedy říkala na začátku učitelka, ať počítáme s tím, že první týden bude chodit na dvě hodiny max.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
10.9.18 10:44

No u nás to je nastaveno, nejpozději do 7:50 být ve školce pak mají nějaké aktivity typu logopedie, cvičení, tvoření, zpívání, jdou ven atd.. a vyzvedávání po obědě nebo pak po spaní atd.
Já vyzvedávám po obědě, protože spát tam první dny chtěl, ale nebyl zvyklý a bylo to už moc dlouhé.
Kdyby to bylo školkou umožněno, taky bych dávala ze začátku radši na 2h a postupně navyšovat.. :palec:

No teď jsme po týdnu ve školce, nemocný :? takže paráda, jsme zas na začátku už se těším až se bude vracet :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
10.9.18 11:07

@vejilka Já to mám podobně jako @sepru …můžeme dovézt dítě od 6 do 8 hodin a pak si ho vyzvednout buď od 12-12:30 nebo až od 14:30…v jiných časech ne, aby se nenarušoval jejich program a i je areál školky zamknutý… A dala jsem ho rovnou na celý den, protože ho znám a věřila jsem, že to zvládne a byla jsem (a i teď jsem) stále u telefonu, případně bych pro něj byla do 10 minut..ale on je taky už čtyřletý, hodně samostatný, kamarádský, přizpůsobivý novému prostředí… kdyby mu byly tři roky nebo ještě třeba méně, tak pro něj taky běžím rovnou po obědě… NO a tím, že začal rovnou i se spaním, tak já můžu příští týden v klidu nastoupit do nové práce…a nebudu se ještě během toho zaučování děsit, jak zvládne ve školce celý den i spinkáním, protože do teď chodil jen na 4 hodinky :-D
Horší bude, že bych v rámci nové práce, se měla zúčastnit 4denního školení v dalekém městě, takže tam budu nejspíš i spát..a to teda nevím, jak zvládnu bez něj… ale on beze mě v pohodě, toho se nebojím :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.18 21:07

U nás je vyzvedávání oficiálně také 12-12:30 a pak až nejdřív po 14:30.
Nicméně první týden dva to nikdy nějak extra nehrotili a rodiče si mohli děti vyzvednout po svačině nebo ještě před obědem. Stejně tak u dětí, které nastupovali v průběhu roku.
Také pokud se vyskytlo nějaké „problematičtější dítě“, tak se učitelka dohodla s maminkou na individuálnějším přístupu. U syna ve třídě se za ty 2 roky několikrát vyskytlo dítě, které chodilo domů ještě během dopoledne i po dobu několika týdnů. U jedné holčičky dokonce mohla být maminka s dítětem ve třídě, protože tam to byl fakt extrém (nakonec ji maminka stáhla, protože plakala a nezapojovala se i po téměř třech měsícíh ve školce, kdy měla skutečně velmi individuální adaptační program).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
11.9.18 08:27

@Svistice Moje dítě 3roky, tedy už chodí po obědě a dávám ho každý den. On se tam tedy těší, musím říct, oproti prvním dnům, kdy hodinu probrečel. ( dávala jsem na hodinu), je to luxus. Ze začátku neměl ani nikoho, s kým by si hrál. Seděl sám u stolečku, říkal, že si s ním nikdo nehraje, bylo mi to líto. Teď přijde do třídy a seběhnou se k němu děti a jde vidět, že ho k sobě " vzaly". I o dětech mluví, předtím mluvil jen o učitelkách a o tom, co tam dělali. Takže třeba u nás bude taky lepší, když bude chodit denně. Pořád ho i ty děti budou mezi sebe brát víc, než že ho budou znát jen 2× do týdne. U nás je ale dobré, že je stále možnost chodit si pro něj po dvou hodinkách. Takže kdyby pořád plakal, dávala bych jen do svačiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
18.9.18 10:23

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin