Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem s mamkou hodně v kontaktu, je jí 81, a tak jí i říkám, kam se vypravujeme, dávám jí i plán cesty, když máme poznávačku. Píšu jí smsky, jak tam je. Ji to zajímá, po návratu si sedneme, prohlídneme fotky, něco jí dovezu, posílám jí i pohledy poštou. Mamka mi sice taky občas radí, ale dá se to. Rodiče mohou mít obavy, mohou udílet i nevyžádané rady, ale berme to tak, že nás mají rádi a že chtějí být i užiteční i ve vyšším věku. Mám svou mamku moc ráda a rozumíme si, ale někdy její úzkosti mám taky plné zuby.
No hlavně si nevyčítej, že jsi vybouchla před svátkama…rodiče to přehánějí, snad jim to dojde. Nic jim sdělovat nemusíš přece. Moje rodiče akorát zajímá, jak se nám tam líbilo a rozhodně nemají žádné nevhodné komentáře. Někdy mamka prohlásí, jestli ty děti nejsou přesycené zážitky, ale nikoho z nás se to nedotkne, jen tak kecáme.
Jak jsme dorazili, hlásím jen, když jedeme někam daleko na dovolenou a je tam dlouhá cesta.
Jinak nechápu, proč by měli rodiče vědět o každém vzdálení se z domova (viz celodenní výlety). Nikdy mne to ani nenapadlo, naštěstí ani je, jestli by mi to měli schvalovat a třeba se zajímat, kdy se vrátím.
Jsi dospělá, tak se tak chovej, se mi chce rict. Ale jestli jsi vyrůstala v tomhle prostředí kontroly a přísnosti, tak holt jedes stejnou lajnu dal.
Doporucuju se odpoutat, at pak právě nemusis vyjizdet, když je toho přespříliš.
Ja mam vztahy uz v pohode, ale, predevsim s mámou, jen proto, ze sem se silne vymezila hned po odstěhování.
Výlety neoznamuju, navraty nehlasim, nejsem na střední
![]()
Zavolame si dvakrat do mesice, kdyz je treba něco zrovna v plánu, tak se treba i zmíním, ale radit bych si nenechala, pokud bych si radu vyslovene nevyžádala ![]()
Dopredu hlasim maximálně vyjezd do zahraničí. Tam treba i napíšu sms, ze jsem na místě, ale kafrat si do niceho nenecham uz asi tak od šestnácti (proto sem se taky v 17 stěhovala).
@jkra píše:
A vy s nimi bydlíte nebo jak?
Nebydlíme, asi 10 minut od sebe.
@lilith1 píše:
Mame..kdyz segra cestuje po svete, tak pokazde kdyz doleti, tak pise sms..a jinak kazdy den pozdrav..ja taky, budto si s mamou kazdy den volam nebo pisi sms..
Ale my jezdíme hodinu cesty, max dvě…na den nebo na půl dne, na návštěvu k rodině. Žádné extrémy.
@Melodie91 píše:
Obcas od tchyne neco pristane..ze jedeme moc daleko, nebo ze porad neco vymyslime a deti se maji spis nudit..no co, jednim uchem tam, druhy ven..jsme dospeli, uz nemusim hlasit rodicum kam jdu a kdy prijdu…rozhodne bych si tim nenechala nic zkazit..to je asi trochu v tve hlave, ze te pak dostane, ze nejsi ta hodna holcicka, co rodice posloucha..asi pozustatek prisne vychovy
Tak to je přesné.
Já právě když jim odporují, a jedu po svém, tak jedu- ale se špatným pocitem. A to mě nebaví.
Tak jsem prostě rázně řekla, že toto ne, aby to skončilo jednou pro vždy. Jen jestli na to mám vůbec pravo ![]()
Ano, hlásím, většinou totiž mamku pozvu, ať jede s námi. A když nechce jet, napíšu, že jsme dorazili v pořádku. A mamka to dělá taky tak.
Dávej si pozor, ať tenhle vzorec chování nepřenašíš na své děti. Snaž se vymezit a ignorovat výčitky rodičů a neříkat jim o každém prdu a několikrát denně si volat.
@hospodki píše:
Kvůli kecání do všeho jsem se přestal ozývat Resp ani neoznamovat. Napr když už jsem byla dva dny v Londýně tehotna v 7m tak jsem jen tak zavolala domu. Nestala jsem o kecy o tom jak je létání nebezpečné. Když jsme jezdili do hor, tak jsem rikala lokaci, ale nediskutovala jsem. Proste jedeme, cus. Oznámila jsem to třeba par dnů před odjezdem. Bylo i zbytečný říkat kam, protože jsme třeba týden nebo dva neměli signal, takže věděli, ze podle plánu máme byt napr v úterý za dva týdny na signalu tak se ozvem, ale do te doby nemá smysl psát nebo vysilovat. Zvykli si a už se ani nesnaží komentovat. Já teda neříkám žádné termíny - autoskola, statnice, porody… jen svatbu věděli dopredu a kecali do toho neskutečne až se taky muselo bouchnout do stolu
Děkuji, skvělé to číst i jinde ![]()
Pomohlo to bouchnutí do stolu tehdy? Netrápí se tím?
No, my máme telefony aspoň min. 2× za den.
Což už mi občas přijde patologické.
Mám jen tátu. Nehlásím mu aktuální polohu. Rámcově ví, co děláme o vikendu, kam pojedeme na dovolenou. Zvu ho na kávu o víkendu, kdyby přespal, nevadí. Myslím, že jako spořílkovi mu naše dovolené přijdou hodně rozmařilé, ač nejezdíme na all-in, někdy si vaříme a jezdíme hodně po Čechách. Občas začne hlásat, kde co mají levné, co by za takovou cenu nekoupil, ale to tak nějak přežiju. Sestra kypí daleko dřív. Po zkušenostech, jak mohou mnohdy senioři ve vyšší věku dopadnout, jsem vděčná, že je soběstačný a staví se do života. A když by mi do něčeho chtěl mluvit, stejně si to udělám po svém. Jako malou mě nevychovával, byla jsem klasický příklad dítěte vychovávaného pouze matkou. Jsem ráda, že spolu vyjdeme a že ta mezera, co vznikla vlivem událostí, se zase zaplnila.
@Luckandlove píše:
Proč má někdo potřebu zdůrazňovat, že má děti čistý? To nikdo jen tak nenapíše a naopak to poukazuje na to, že tě na to někdy někdo upozornil a ty to teď automaticky zmiňuješ.
Jinak… ne, nějak nemám potřebu říkat o každém výletu, že např. v pátek pojedu tam a tam. Na návštěvě se zmíním, že v ten a ten den jsme byla tam a tam, bylo to tak takový a makový apod. Když se jedná o impulzivní výlety - např. že se probudím a mám chuť někam vyjet, jinak něco jiného je, když jedu na dovolenou třeba na týden, tak to dopředu vědí.
Jinak snad jste schopni odhadnout podmínky, jestli stojí za to vyjet nebo zůstat doma. Něco jiného je, kdyby jste chtěli na Everest nebo sjíždět nějaké divoké řeky…
Nee, já to měla rozepsané delší a pak jsem to smazala, chtěla jsem to napsat ve stylu že jsou to jendičkáři a bla bla, pak jsem to zkrátila a vyznělo to takhle blbě ![]()
Dřív bylo remcani i na děti - že jsem mít a ve výchově a mám přitvrdit. Ale teď po letech teplrve jedno už ani, že děti máme vychované dobře…a přesídlilo se na řešení jiných našich „nedostatku“.
A jedna se o návštěvy rodiny, většinou. Nejsme blázni ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji, skvělé to číst i jinde
Pomohlo to bouchnutí do stolu tehdy? Netrápí se tím?
No, my máme telefony aspoň min. 2× za den.
Což už mi občas přijde patologické.
Telefon nemusíš zvedat. Lidi žili dokonce bez pevné linky. Neměli ponětí, co jejich dospělý svéprávný potomek dělá.
@Anonymní píše:
Ale my jezdíme hodinu cesty, max dvě…na den nebo na půl dne, na návštěvu k rodině. Žádné extrémy.
No tak ji to fakt nehlaš. ![]()
A na blby řeči, pokud se nechceš hadat, klidne jen řekni „prosím tě, mami“, trochu blahosklonny výraz, úsměv.
Normalnim matkám to vetsinou stačí.
Případně přidávat postupně…
Jsem dospělá, to zvladnu
Mam řidičák už patnáct let
Myslim, ze zvládnu dojet do Horní Dolní…
A ano, obcas prostě nezvedni telefon, když na ni nemáš náladu. To předchází dohadům úplně nejlépe.
Něco podobného zkoušela moje máma. Vždycky když jsem řekla, že někam jeden nebo jsme byli. Měla xy řeči a vlastně nechtěla slyšet náš názor, argumenty a další. Přestala jsem ji to říkat a mám klid. Ono ji to v podstatě nezajimalo, chtěla mít na vrch. Tchýně se zase pořád cpe s náma i neobyčejný nákup. Využíváme to jako hlídání ale ty pohledy když si něco dovolíme koupit.
hned to musí vidět, komentovat. To už přecházíme, potřebuju totiž její občasnou výpomoc se zmiňovaným hlídáním.