Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, přemýšlím nad úkolem:
Jak za sebou jdou osoby správně do dveří?
nadřízený, žena, starší muž žena, starší muž, nadřízený
je to jedno
Dle mě: Pokud jsou muži galantní, tak připadá v úvahu varianta, kdy jde první žena.
Ta ale může být podřízenou a chtít se chovat dle etikety, tak by chtěla variantu, kdy jde první nadřízený.
A třeba oba budou chtít pustit starého muže.
Více společensky významní by měli dle mě být: žena než muž, starší než mladší, nadřízený než podřízený, známá osobnost než neznámá osobnost.
Jak to vidíte?
Záleží kam vstupují. Do restaurace by měl jít první chlap. Z toho důvodu, že nikdo neví, jaká tam bude situace.
Určitě na to je nějaké pravidlo, ale myslím, že ho téměř nikdo nedodržuje… prostě kdo se tam první vetře ten jde, když si představím čtvrtek ráno před kauflandem nebo pondělí ráno před pracákem ![]()
Pokud to o sobě ví… Jdou do firmy, atp. Asi by měl jít první nadřízený.
A mám pocit, že když muž pustí první ženu, tak to nikdy (až na tu restauraci) není chyba. Matně si vzpomínám, že jsem tohle někdy slyšela.. Ale můžu se mýlit.
Do restaurace prvni chlap, aby kdyžtak chytil letící půllitr on a ne žena
jinak beru jako samozřejmost, ze muž podrží dveře ženě, ať je to třebas generální ředitel a ona uklízečka
Podivej se do knihy od Spacka (Business etiketa), tam to urcite bude. Jinak z techto tri aspektu (pohlavi, vek, postaveni), je urcite nejdulezitejsi pohlavi, protoze je nemenne ![]()
Díky, co jsem pochopila, je to obecně budova, třeba úřad, ne restaurace. Tam právě taky vím, že nejde kvůli letícímu půllitru, jak tu píše Tichošlápek a g. sandová.
Tak asi vyberu ženu první a nechám u toho vysvětlivky.
Zlate pravidlo etikety: 1.zena---2.starsi---3.nadrizeny- takhle je spravne posloupnost. A vzdy plati, ze se „dela“ to, co chce spolecensky vyznamnejsi osoba- tedy pokud chce zena pustit nadrizeneho, je to jeji volba a prani a melo by se ji vyhovet. Stejne jako kdyz bude chtit starsi muz pustit do dveri nadrizeneho opet by se mu melo vyhovet. Samozrejme je par vyjimek a taky plati, ze by premysleni o tom, kdo pujde prvni, nemelo byt trapne dlouhe. Pravidlo se nedodrzuje pri vstupu do restaurace (tam vchazi prvni vzdy muz), pri odchodu z restaurace vsak do dveri vchazi prvni zena. Rovnez se to nedodrzuje ve frontach na autobus, u pokladen atd- tam plati, kdo prijde driv ![]()
@kiri píše:
Díky, co jsem pochopila, je to obecně budova, třeba úřad, ne restaurace. Tam právě taky vím, že nejde kvůli letícímu půllitru, jak tu píše Tichošlápek a g. sandová.
Tak asi vyberu ženu první a nechám u toho vysvětlivky.
Určitě první žena. Věk se bere jen v případě velkého rozdílu a dle zkušeností by většinu chlapů urazilo, kdybych je coby 30 letá pustila do dveří. A to narážím i na pány kolem 80 let. Něco jiného je nadřízený, ale i tam většinou pouští prvně ženu.
Žena, by měla jít vždy první! Je jedno v jaké je pozici. Pak starý člověk, pak nadřízený.