Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, orientuje se tady někdo v daních? Chtěla bych se poradit za bráchu. Řešíme rodinné trable. Mamča bojuje s rakovinou, v srpnu jí řekli, že jí zbývá max. 1,5-2 roky života. Brácha si na ten popud založil s. r.o., kde si platil zdravotní, firma byla bez příjmu, výdajů, nebyl vedený jako zaměstnanec, jako jednatel nic nepobíral, sociálku si neplatil (neplatí). Důvod byl ten, aby se mohl o mamču starat. Jsme tři sourozenci, střídali jsme se v péči, ale teď se to komplikuje. Dr. nám oznámil, že cestování mamče nepřidá a doporučil, aby byla jen u bráchy, který je 17km od nemo. Já to mám nějakých 230, druhý brácha 90km. Protože péče zatěžovala rozpočet, všichni jsme přispívali a přispíváme, s tím není problém. Teď se situace malinko změnila. Zřekli jsme se menšího bytu ve prospěch bráchy, ten ho začne pronajímat. Aby měl nějakou korunu. Byt vlastní jako fyzická osoba. Dal si už i inzerát, našel nájemníky za 9000 na fakturu (15% daň). Byt by pronajímal asi jako s. r.o., ale chce si začít platit sociálku kvůli důchodu, přihlásit se tam. Orientuje se někdo, jak to udělat? Přesně řečeno, aby byl činný i na sociálce, ale peníze z nájmu mohl použít pro svou potřebu (spořit si je)? Jiný příjem mít nebude. Snad jsem to napsala trošku smysluplně a chápete, co myslím. Nebo to má ze svého s. r.o. přefakturovávat na své OSVČ, kde není aktivní? Chceme, aby si peníze dával stranou, protože nebude mít možnost si přijít k jinýmu příjmu a bude oproti nám znevýhodněný. Jinak přestěhovat se blíž je pro nás problém, máme děti ve škole. Jediný tenhle brácha je sám a omezuje ho situace i v hledání partnerky. Všichni to vidíme. A hodláme to společně řešit. Děkuju za podněty. Rena
To je totalne zmateny. V s. r.o. si jen tak zdravotni platit nemuze, kdyz tam nema projmy ani jako zamestnanec ani jako jednatel.
Pokud byt vlastni jako fyzicka osoba, nemuze ho pronajimat ze s. r.o. Navic jako s. r.o. by platil 19% dan.
Jako fyzicke osobe prijmy z najmu nepodlehaji odvodu zdr. a soc.poj.
Jedine to udelat tak, ze si zalozi nejakou zivnost, z te bude mit sice prijmy 0, ale bude odvadet minimalni vysi zdr. i soc. poj. a dane bude platit jen z toho pronajmu.
Já vůbec nevidím důvod, proč si zakládal s. r.o.?
Socialni poj. si muze platit dobrovolne, zadnou firmu na to nepotrebuje.
Proč má s. r.o.? ZP a SP si může platit i fyzická osoba, která nepracuje. Pak by mohl byt pronajímat jako FO, danit dle par. 9 a s výdělkem si pak může dělat co chce.
@Titty píše:
Já vůbec nevidím důvod, proč si zakládal s. r.o.?Socialni poj. si muze platit dobrovolne, zadnou firmu na to nepotrebuje.
http://www.cssz.cz/…brovolna.htm
právě a nemusí kvůli tomu řešit administrativu okolo s. r.o.
Jeste jedna vec- az si bude delat priznani k dani z prijmu z pronajmu, obvykle je vyhodne uplatnit skutecne naklady za byt, kam se zapocitaji i odpisy nemovitosti. Asi by bylo lepsi nechat si to priznani od nekoho zpracovat.
@Hamouzka Zakládat sro nebo být OSVČ z důvodu péče o maminku? To je nesmysl. Jestli o maminku pečuje, požádejte o příspěvek na péči. Jestliže mamince přiznají II nebo vyšší stupeň závislosti, bude za něj platit zdravotní pojištění stát. Sociální si platit nemusí, ale doba péče se mu započítává do odprac. let pro nárok na důchod.
Zároveň k tomu jako soukr. osoba pronajímatt byt.
@Sojkka to je věc, se kterou mamča nikdy nesvolí. Srazilo jí, když jí řekli, kolik času jí zbývá. I když se sama o sebe nedokáže postarat, nepřizná si to a navíc, aby to bylo písemně. Proto jsme se dohodli, že budeme přispívat. Ať tak či tak, bráchu to znevýhodňuje. Proto jsme se zřekli i toho bytu, aby aspoň něco měl.
Děkuju za rady. Takže by si měl brácha normálně stáhnout formulář a odnést ho na sociálku, kde mu vyměří, kolik platit, číslo účtu? U bytu chce zájemce fakturu s 15% dph, aby si ho dal do nákladů. Nejsem účetní, ale přijde mi, že musí být OSVČ plátce daní, aby tu daň na fakturu mohl dát. Když tak mě opravte. Děkuju.
@Hamouzka píše:
@Sojkka to je věc, se kterou mamča nikdy nesvolí. Srazilo jí, když jí řekli, kolik času jí zbývá. I když se sama o sebe nedokáže postarat, nepřizná si to a navíc, aby to bylo písemně. Proto jsme se dohodli, že budeme přispívat. Ať tak či tak, bráchu to znevýhodňuje. Proto jsme se zřekli i toho bytu, aby aspoň něco měl.Děkuju za rady. Takže by si měl brácha normálně stáhnout formulář a odnést ho na sociálku, kde mu vyměří, kolik platit, číslo účtu? U bytu chce zájemce fakturu s 15% dph, aby si ho dal do nákladů. Nejsem účetní, ale přijde mi, že musí být OSVČ plátce daní, aby tu daň na fakturu mohl dát. Když tak mě opravte. Děkuju.
Zajemce si najem muze dat do nakladu i kdyz tam nebude DPH a i kdyz to nebude na fakturu, proste jen podle najemni smlouvy to da do nakladu. Je nesmysl aby byl bratr platcem DPH a mel s tim spojene papirovani. A bez platcovstvi DPH ho na fakturu opravdu dat nemuze.
Pronajímáme prostory firmě a do nákladů si to davá na základě nájemní smlouvy, jak píše @histep . Fakturu vůbec nevystavujeme.
@Hamouzka Nejdřív je potřeba si uvědomit, proč chcete, aby byl bratr OSVČ? Jde o ZP a SP?
To si muže platit i sám jako samoplátce. Může pronajímat byt jako soukr. osoba, podát DP a zaplatí 15% daň.
@Hamouzka jak už tady píšou, pokud chce vystavovat fakturu za nájem s DPH musí být plátcem. Musel by se dobrovolně k platcovstvi registrovat (ne každý FU to povoli). Zájemce si do nákladů může dát fakturu bez DPH. Pokud jde jen o to aby se mohl bratr starat o matku a měl placené SP a ZP není důvod být OSVC nebo mít s. r.o. Ale pojištění může platit dobrovolně a být pronajímat jako FO.
Děkuju. Nejjednodušší cesta je pronajímat bez DPH, bez faktury, kdy si zájemce dá do nákladů částku na základě nájemní smlouvy? Pak by podával jen daň z příjmu? Rozumím tomu správně? Tam je problém ten, že zájemce požaduje DPH.
@Hamouzka píše:
Děkuju. Nejjednodušší cesta je pronajímat bez DPH, bez faktury, kdy si zájemce dá do nákladů částku na základě nájemní smlouvy? Pak by podával jen daň z příjmu? Rozumím tomu správně? Tam je problém ten, že zájemce požaduje DPH.
Zajemce tomu asi moc nerozumi. Kdyz bude faktura (nebo smlouva) na 15 tis. bez DPH, da si do nakladu 15tis.
Kdyz fakturu vystavi platce DPH, bude faktura na 18.150,–. Z toho si zajemce da 15.000,– Kc do nakladu a 3.150,– Kc bude narokovat po statu zpet. Jediny rozdil pro nej je, ze tech 3.150,– Kc mu bude dva mesice blokovat stat (zaplati fakturu vcetne DPH v kvetnu, do 25.6. poda priznani k DPH a do 25.7. mu stat ty penize vrati).