Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezke odpoledne,
chci se zeptat jaky je zozdil v porcelánovém nádobí a jiným…
bude to znit asi směšně, ale chtěla bych nadobí na dýl…už mam jedno vybrany, ale nejak se mi prestalo libit… nevim kde najit lepši…
a pak bych měla ještě pár fakt pitomých dotazu…ale nevím jestli to sem můžu vůbec napsat…
Děkuji za rady ![]()
to je jako joke? ![]()
porcelánové nádobí je vyrobeno z porcelánu, ty ostatní nejsou ![]()
a co máš na mysli nádobí nadýl? pokud ho nebudeš rozbíjet, tak ti vydrží dlouho ![]()
Ja to blbe napsala ![]()
myslela jsem to tak ze bych ho za rok nerada menila…
, a aby se na nej dalo koukat i za 5 let ![]()
rozbijet ho zatím neplánuji ![]()
jestli nekdo vi kde se da koupit…co jsem nasla tak se mi libili asi jenom 2 sady… a vic toho najit nemuzu ![]()
a jestli je tam i nejaky rozdil treba v udrzbe…jestli se barva osoupe…nevim porcelan moc nemusim ale nadobi bych chtela hezke…a nejlip celou sadu… to co jsem vybrala ma asi 80 ks
no teď nevím jestli náhodou nekecám, ale porcelán se vypaluje z kaolínu, takový lepší jíl. zatímco další nádobí co se prodává je z normálního vypalovanýho jílu, myslím, že tomu pak říkáme keramické nádobí. Ale jsem ze školy už pěknou řádku let, tak třeba kecám ((-:
nekupuj se zlatýma doplňkama, v mikrovlnce ti to oprýská. jinak si myslím, že správná porcelánová sada by měla mít i hodně kvalitní nátisky, nebo kvalitní malování, aby něco vydrželo.
já jediné co znám za značku z porcelánu je Míšeňský porcelán.
http://bydleni.idnes.cz/…/kuchyne.asp?…
tady jsem našla nějaký povídání ((-:
jinak ahoj a napiš ((-:
jo taky znam porcelan (slaby, bily) a keramiku (silnejsi, ruzne barevny, glazovany, hnedy prostredek)
porcelan je lepsi, pevnejsi ale taky jak ktera znacka, ted jsme koupili levny v mobelixu a uz je to prejskany … asi je to podobne jako se sklem, driv by me taky nenapadlo, ze lze udelat nekvalitni sklo - mycka oddeli zrno od plev:-))))))
znacky neznam, jen cibulak, misen - a to uz je vejvar.
Liv, jestli se ti vybrané nádobí bude líbit i za 5 nebo více let, ti nikdo nezaručí - vkus se může změnit dost rychle ![]()
Jinak já osobně bych do drahého porcelánu neinvestovala,a protože by mi bylo líto ho používat denně - určitě nebude vhodný do myčky nebo mikrovlnky
A vyskládat si ho do skleníku v obýváku - na to nemám ani místo, ani nervy z něj utírat prach ![]()
Jinak jíst a pít z porcelánu miluju - sama mám obrovskou porcelánovou sadu, kterou dostala moje prababička jako svatební dar. Je víc jak 100 let stará (ta sada - prababičku jsem nikdy nepoznala
)a jedlo se z ní u nás jen o posvícení a pak zas putovala do skříně v obýváku.
Tak pokud ti není porcelánu líto, tak ho kup a pečuj o něj, jak nejlíp umíš (žádná mikrovlnka, žádná myčka, žádné házení po manželovi
). Ale jestli se ti bude líbit i po letech, to ti NIKDO nezaručí.
Na takové to běžné denní používání bych koupila něco obyč ![]()
Teď doufám, že jsem tě dobře pochopila a nereaguju blbě, ale co už…
![]()
Jo, a pozor!!!! Ta sada po prababičce je pořád jako nová a navíc!!!!! přestože je zlatá, dá se dát do mikrovlnky!!!!! Už před víc jak 100 lety (cca 113 odhadem
) věděli, jak na to
![]()
Liv, pošli odkaz a my ti to tady zhodnotíme. Když už ne po praktické stránce, tak aspoň po estetické
Potřebuju si spravit oko po všech těch Ikeách apod. ![]()
Nejvíc asi záleží, jestli budeš mýt v myčce, nebo v ruce. Porcelánové nádobí mi nejvíc zničila právě ta myčka, ale měja jsem pár talířů po babičkách styl každý pes jiná ves. Raději jsem si pořídila takové bílé jednoduché nádobí v Makru není to přímo porcelán, přijde mi to jako tvrzené sklo a to je držák, přežívá úspěšně i myčku i nešetrnou manipulaci ![]()
http://www.dumporcelanu.cz/…an_-378.html
tady je spoustu nabídek od renomovaných značek. něco je až nadpozemsky krásné ((-:
Pudloslava píše:
znacky neznam, jen cibulak, misen - a to uz je vejvar.
Jo, jeden takový koupil manžel ve slevě v TESCU. Byl trošku do fialova a celá 24 dílná sada vyšla na 600Kč. No nekup to
![]()
Dneska se tomu už jen směju, ale tenkrát bych ho zabila, když ten hnus „fialovej“ dotáhl domů
(on je vůbec expert na podobné věci - třeba „křišťálový“ lustr za litr z Bauhausu a pod.
)
holky pozor v tom článku jsem se dočetla, že i porcelán se zlatem lze dát do myčky a mikrovlnky, ale cena je vyšší ((-: zlato se zalívá do glazury. a kvalitní porcelán je dneska dělán i do mikrovlnky a myčky, cena je zase vyšší, samozřejmě, že za kvalitu asi sotva dáme 40 korun za talíř.
Švagrová prodávala jeden čas v luxusním porcelánu. Tam třeba polívková mísa Versace vyšla i na 30 000. To už bych fakt musela nevědět, co s penězi, abych to koupila. ![]()
http://shop.thun.cz/…rava-78.html
tohle je odkat na to nadobi…
jinak dekuji za info, prave ze nechci nic co bych musela balit a nebo vykladat do vytriny, chtela bych porcelan na denni uzivani…
jinak po manzelovi zatim hazet nemam v planu, ale kdo vi za 5 let ![]()
zkuste se na to podivat…uz si chci koupit hezkle nadobi asi 2 roky a furt jen koukam a nic…
Hledala jsem neco takoveho jak ma Karolina v Přešlapech ![]()
Aty píše:
i porcelán se zlatem lze dát do myčky a mikrovlnky, ale cena je vyšší ((-: zlato se zalívá do glazury. a kvalitní porcelán je dneska dělán i do mikrovlnky a myčky, cena je zase vyšší, samozřejmě, že za kvalitu asi sotva dáme 40 korun za talíř.
No, tak tady je to potvrzené
Jak říkám - ten po prababičce dám do mikrovlnky a nic nejiskří a nečerná
ALe byl kupován praprababičkou před víc jak 100 lety - ten obchod už asi zavřeli ![]()