Porodné 2011

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23847
4.11.10 17:16

El-Brno - superhrubá mzda = náklad na zaměstnance. To je právě ta chyba, že lidi neznají svou superhrubou mzdu :zed: , já bych to dala za povinnost to psát na výplatní pásky.
Proč myslíš, že je platba za sociální a zdravotní pojištění rozdělena takto do dvou částí? Aby si tupé ovce, pardon zaměstnanci a voliči, nevšimli, že jejich daňové zatížení činí přes 40% a neremcali.
Tady máte jednu daňovou kalkulačku, doporučuji se mrknout, kolik vlastně státu platíte :wink: http://www.euroekonom.cz/…lkulacka.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.11.10 17:19
Gina108 píše:
El-Brno - superhrubá mzda = náklad na zaměstnance. To je právě ta chyba, že lidi neznají svou superhrubou mzdu :zed: , já bych to dala za povinnost to psát na výplatní pásky.
Proč myslíš, že je platba za sociální a zdravotní pojištění rozdělena takto do dvou částí? Aby si tupé ovce, pardon zaměstnanci a voliči, nevšimli, že jejich daňové zatížení činí přes 40% a neremcali.
Tady máte jednu daňovou kalkulačku, doporučuji se mrknout, kolik vlastně státu platíte :wink: http://www.euroekonom.cz/…lkulacka.php

Gino, ale ono se to už nějaký rok do pásky myslím píše…(aspoň já to tam mám). myslím, že jsem reagovala na příspěvek, kolik se platí z hrubé mzdy a ne ze superhrubé… tak proto to vychází na těch 650…teď se dívám, že přesně bylo napsáno kolik odvede do státní kasy…ten zbytek je platba zaměstnavatele za pracovní místo, to by zaměstnavatel platil i kdyby tam byl pan NOvák místo pana Procházky, to není vázáno na tu konkrétní osobu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.11.10 17:28

Gino, stejně, ať to počítáme z jaké částky chceme, pořád je to pár korun nad 3 tisíce, což je prostě částka směšná v porovnání, že nakonec dostaneme za mateřskou a rodičák cca 300.000… a třeba i dvakrát za sebou…a pak z toho ještě platit současné důchodce a myslet si, že z toho budeme mít krásný důchod:-) a nedejbože chtít navíc porodné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9954
4.11.10 17:32

Mějte se tu krásně. Já jdu asi :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.11.10 17:32

ano, ale na konkrétní prac místo. Jinými slovy, nnemůžu být zaměstnána tak, aby za mne zaměstnavatel nemusel platit soc a zdrav. pojištění, tudíž i to, co odvádí zaměstnavatel vlastně platím já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
4.11.10 17:50

El-Brno, trochu nechápu, proč počítáš, kolik ta konkrétní matka odvede státu a pak dostane na rodičáku, to nepočítají ani ti nejpravicovější z pravicových ministrů 8-o . Protože rodičák je „investice“ státu do toho, aby měl novou populaci, čili nejde jen o můj odvod /+ zapomínáš na manželův, děti si nekupuju v sámošce, jsou naše společné :mrgreen: / + odvody těch, co je nemají (neřeším, zda nemůžou či nechtějí), ale na jejich důchod moje děti taky budou vydělávat.
Takže přepočítávat odvod a kolik pak dostanu, to je fakt hooooodně zjednodušené, to by tě na ekonomce hnali. :wink: Z toho důvodu taky pro udržení „systému“ nestačí ta porodnost průměr 2 děti na matku :wink:

• Citovat
  • Upravit
9404
4.11.10 18:01

Tak tak, stát funguje na principu solidarity - prostě někdo platí a nkdo bere a většinou to nejsou ti samí lidé :lol: .

A když jsme u těch poslanců - jejich vysoké platy mají být mimo jiné i zárukou, aby nemohli být snadno zkorumpovatelní…nicméně, co se mě týče, ať je klidně poslanecká funkce čestná bez nároku na odměny, pak půjde dělat politiku ten, kdo má srdci blaho státu a ne ten, dko si chce nahrabat.

A ještě jedna poznámka - když chci něco kritizovat, měla bych nejdřív zjistit, jak to doopravdy funguje. Tohle házení sprostých slov, nadávání atd. mě teda dost vytáčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.11.10 18:07

Proč to počítám? Protože to tady někdo podle mého správně uvedl a hned se do něj kdosi (omlouvám se, nechci to hledat) navezl, že nemá pravdu. Tak jsem se jen zastala názoru, který mě přišel správnější. Nemá to nic dočinění s tím, že bych někomu něco vyčítala. Jen jsem chtěla reagovat na to, že si tady většina lidí nejspíš myslí, jaký tisíce odvádí a jak z toho ten stát kyne a oni mají prd…přitom to zas taková sláva není. A že jsem to spojila s rodičákem, je jen kvůli tomu, že jsme na fóru pro maminky. Tak můžeme počítat náklady s vlastním vystudováním, případnou nezaměnstnaností, důchodem, dálnicema, veřejným osvětlením… na toto všechno musí prostě člověk státu vydělat (ať teda vynecháme ty děti…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
4.11.10 19:24

Jako pokud tím chceš apelovat na to, že si máme vážit, co nám stát dává - dobrý. Ale počítat to a považovat to za přímo úměru je nesmysl, je tam mnoho faktorů a jak píšu, stát ty děti potřebuje, čili to je vlastně i investice do budoucnosti. Rozhodně smysluplnější, než když před cca 5 lety soc.demáci navrhovali stotisícové porodné - což je samozřejmě hnusný populismus, ale ukazuje to něco - i na této blbosti musela být nějaká minimální obhájitelná věc, proč to vůbec pustili z huby - a tou je, že všichni politici i demografové se snaží najít motivaci k populačnímu růstu. Čili tvářit se, že matka na mateřské by měla to, co dostala od státu „odplatit“, tj. sama odvézt na odvodech je nesmysl. 1) jak jsem již uvedla, dítě není jen její, minimálně manžela je nutné brát v potaz.
A je tu dalších tisíc proměnných, čili je to nesmyslné počítání. Prostě hrušky jablka, a nemyslím, že tato diskuse je určená k složité ekonomické analýze přínosu jednoho narozeného dítěte do ekon. systému státu. To je téma tak na diplomku. :wink:
A při vědomí toho mě silně irituje takové „lidové“ zjednodušování, že sečtu nějaký odvod a odečtu příjem. :roll:

• Citovat
  • Upravit
3950
4.11.10 19:28
Tomikate píše:
Mějte se tu krásně. Já jdu asi :poblion:

taky tak to nemá cenu manža už se čertí jak si to tu pročetl marnéé :pocitac: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.11.10 19:51
Betty03 píše:
Jako pokud tím chceš apelovat na to, že si máme vážit, co nám stát dává - dobrý. Ale počítat to a považovat to za přímo úměru je nesmysl, je tam mnoho faktorů a jak píšu, stát ty děti potřebuje, čili to je vlastně i investice do budoucnosti. Rozhodně smysluplnější, než když před cca 5 lety soc.demáci navrhovali stotisícové porodné - což je samozřejmě hnusný populismus, ale ukazuje to něco - i na této blbosti musela být nějaká minimální obhájitelná věc, proč to vůbec pustili z huby - a tou je, že všichni politici i demografové se snaží najít motivaci k populačnímu růstu. Čili tvářit se, že matka na mateřské by měla to, co dostala od státu „odplatit“, tj. sama odvézt na odvodech je nesmysl. 1) jak jsem již uvedla, dítě není jen její, minimálně manžela je nutné brát v potaz.
A je tu dalších tisíc proměnných, čili je to nesmyslné počítání. Prostě hrušky jablka, a nemyslím, že tato diskuse je určená k složité ekonomické analýze přínosu jednoho narozeného dítěte do ekon. systému státu. To je téma tak na diplomku. :wink:
A při vědomí toho mě silně irituje takové „lidové“ zjednodušování, že sečtu nějaký odvod a odečtu příjem. :roll:

Betty, to jsme se nepochopily. Nikde jsem nenapsla, že je povinností to vrátit, je mě jasné, že je spousta lidí, kteří to systému nikdy nevrátí a já s tím souhlasím, solidarita v nějaké míře být musí. Ale s přepočítáváním začínají lidé, kteří mají většinou co nejmíň mluvit a být rádi, že jsou vůbec rádi… viz bylo by zajímavý se dopátrat, zda byla prvně poznámka: já platím daně jak blázen, nebo prvně poznámka: nevrátíte peníze státu… a bohužel, zjednodušovat se při této diskuzi musí, samozřejmě nemůžu vypočítat všechno, co je třeba z rozpočtu platit, v jedné větě… když už vychází tahkle zejdnodušení při pár položkách, jak asi vychází výsledek, když se vypočte všechno… tak je třeba k tomuto zjednodušení přistupovat, ne jako k dogmatu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
4.11.10 19:58

Myslím, že diskuze se zvrtla trošku jiným směrem, navrhuju začít znovu, páč ekonomii tady rozumí každá druhá jako koza petrželi :wink: ....... ......na co jsem vlastně původně reagovala, že neberu porodné jako podporu porodnosti :nevim:
Takže mám otázku, co vás přimělo mít dítě?
Je tu snad někdo, kdo uvažoval stylem „schválili vyšší porodné, no tak na to hupnem“? Asi ne, co? :wink:

Příspěvek upraven 04.11.10 v 20:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
4.11.10 20:06
Ifca1 píše:
Myslím, že diskuze se zvrtla trošku jiným směrem, navrhuju začít znovu, páč ekonomii tady rozumí každá druhá jako koza petrželi :wink: ....... ......na co jsem vlastně původně reagovala, že neberu porodné jako podporu porodnosti :nevim:
Takže mám otázku, co vás přimělo mít dítě?
Je tu snad někdo, kdo uvažoval stylem „schválili vyšší porodné, no tak hupnem“? Asi ne, co? :wink:

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) Noo-taky důvod :mrgreen: :lol: :lol: (si dělám p…l) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
4.11.10 20:06

Ifčo, máš pravdu, že kolik budeme mít dětí ani kdy výkyvy s porodným a spol. naprosto neovlivnily. Ale myslím, že je fakt, že docela často zaznívá, že někdo prohlásí, že by třeba další dítě chtěl, ale nemůže si to dovolit a tady je trochu dilema /které řeší i evr. státy/, jak tomu pomoci, protože společnost to potřebuje.
Jen pozn. k té diskusi, zda „vrátím, co jsem dostala“. No, asi těžko, protože - pracuju jako státem velmi špatně placený vědecký pracovník. Další důkaz, že to o těch odvodech nelze brát jako měřítko - stát mně blbě platí, tudíž mám malé odvody, které mu dám. Já bych ráda dala víc, ale to on by mi musel jaksi víc dát :lol: . A že mu odvádím vysoce kvalifikovanou práci, na kterou jsem x let studovala a stále se budu v oboru vzdělávat, žádný úředník s razítkem. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
699
4.11.10 21:05

chcete se nasrat ještě víc? žije tady na vsi jeden chlápek,v životě nepracoval,každou chvíli byl zavřenej,dostává sociální dávky,no prostě nemakačenko
nedávno mu počítali důchod,nemaj z čeho,tak mu to spočítali z celostátního průměru a bude dostávat cca 12000,– :pocitac: aznámej kterej celej život makal jak barevnej dostane tak 9000-10000,– a bude rád
a proč to píšu?byly tu ohlasy na zbůsob kolik matka dostane od státu na rodičáku a kolik státu odvede na daních,takhle se tu šetří,tak tady máte řešení,neděljte nic a dostanete hodně,chlastu zdar :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat