Porodné 2012

Napsat příspěvek
Velikost písma:
trcinka
22.3.12 10:51

Dobrý den,
nevíte někdo, zda když neuvedu otce do Rodného listu, kvůli tomu, abych dostala porodné, mohu ho tam pak po nějakém čase dopsat? Nebo porodné v případě doplnění jména otce do RL budu muset vrátit? Jde mi o to, že otce dítě samozřejmě má, ale nežijeme spolu, nemluvíme spolu a ani mě finančně nijak nepodporuje.
Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
monca114
22.3.12 11:04

Psala jsem teď na matriku, protože nemohu před porodem ze zdravotních důvodů jít cokoliv vyřizovat a po cca 3 měsících se budu za otce svého dítěte vdávat, takže to vyřídím naráz a odpověď byl kladná. Ovšem nevím, jak je to s porodným, zda bys ho pak musela vracet, to fakt nevím, ale jsem zvědavá na odpověď někoho znalého

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.3.12 12:03

Taky by mě moc zajímalo, jak to s tím porodným je, nechci nějak okrádat stát, ale porodný bych moc potřebovala-když uvedu otce, tak mi uteče o pár stovek, když ho neuvedu, tak nárok mít budu…Za 3 měsíce budu rodit, otec dítěte se na společné domácnosti nepodílí ani desetníkem, pořád doufám v nějakou změnu jeho chování, ale nejraději bych ho vykopala na ulici-vůbec netuším z čeho koupím výbavu, z čeho budem žít :nevim:

• Citovat
  • Upravit
trcinka
22.3.12 15:05

Ahojky holky,
teď jsem si uvědomila ještě jednu věc - že já kdybych nenapsala otce do RL, tak bych pak ale nemohla žádat o Rodičovský příspěvek, protože já nikdy nepracovala, po ukončení školy jsem otěhotněla, takže jsem zkončila na pracovním úřadě a potřebuji proto jeho potvrzení o příjmu, abych alespon dostávala tento příspěvek. Takže s porodným asi utřu nos :-( A já plánovala, že za něj koupím výbavičku… :-( Nebo víte někdo jak to udělat papírově, abych měla nárok na obojí?? Moooc díky

• Citovat
  • Upravit
11502
22.3.12 15:18
trcinka píše:
Ahojky holky,
teď jsem si uvědomila ještě jednu věc - že já kdybych nenapsala otce do RL, tak bych pak ale nemohla žádat o Rodičovský příspěvek, protože já nikdy nepracovala, po ukončení školy jsem otěhotněla, takže jsem zkončila na pracovním úřadě a potřebuji proto jeho potvrzení o příjmu, abych alespon dostávala tento příspěvek. Takže s porodným asi utřu nos :-( A já plánovala, že za něj koupím výbavičku… :-( Nebo víte někdo jak to udělat papírově, abych měla nárok na obojí?? Moooc díky

Nárok na rodičovský příspěvek má každá rodička, nemáš nárok akorát na PPM. Ovšem rodičák budeš dostávat až ode dne porodu a nemůžeš si zvolit výši, takže budeš pobírat do 4 let věku dítěte. Částka je 220 tisíc a bude ti vyplácena měsíc zpětně, k tomu otce nepotřebuješ. Potřebovala bys ho leda k tomu, že by sis chtěla zvolit variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
trcinka
23.3.12 10:46

Aháá, tak to je mi další novinka! Moc děkuji, Pettulle :-) Hezký den všem!

• Citovat
  • Upravit
11502
23.3.12 14:01
@trcinka píše:
Aháá, tak to je mi další novinka! Moc děkuji, Pettulle :-) Hezký den všem!

Nemáš zač. Když budeš mít tu 4. letou variantu, tak budeš dostávat 7600,– do 9m věku dítěte a do 4 let pak 3800,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
27.3.12 07:41

S tím porodným bych to udělala asi tak, že bych normálně vyřídila rodný list dítěte bez otce, s tvým příjmením, pak bych šla žádat o porodné a pak bych otce do RL zapsala. Jde o to, jakou prodlevu by mezi sebou musela mít ta žádost o porodné a dopsání otce do RL. Aby to pak nechtěli zpět a nebyly problémy. Nevíte někdo?

• Citovat
  • Upravit
trcinka
27.3.12 09:29

Mončo, díky za radu, přesně takhle jsem si to taky představovala, že bych to udělala, ale právě se obávám, že by v tom mohl být v praxi nějaký problém, že když bych později dopisovala otce, aby nechtěli porodné vrátit nebo pak nebyl problém s čerpání rodičáku - nerada bych pak řešila ještě větší problém :-( Nemáte někdo s tímto zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
monca114
27.3.12 09:36
@trcinka píše:
Mončo, díky za radu, přesně takhle jsem si to taky představovala, že bych to udělala, ale právě se obávám, že by v tom mohl být v praxi nějaký problém, že když bych později dopisovala otce, aby nechtěli porodné vrátit nebo pak nebyl problém s čerpání rodičáku - nerada bych pak řešila ještě větší problém :-( Nemáte někdo s tímto zkušenost?

No právě. Těžko říct. Chtělo by to někoho znalého

• Citovat
  • Upravit
1433
11.4.12 10:18

Ahoj, babička mi před chvílí skypovala, že odhlasovali znovu porodné i na druhé dítě nebo co…čekáme druhé v červenci 2012. Nevíte někdo jak to s tou změnou je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4028
11.4.12 10:24

@Barush 8o no to opravdu koukám. No já o ničem nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
11.4.12 10:25

No mám takový pocit že spíš chtěli zrušit porodné úplně (i na první dítě) a to zachovali. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5644
11.4.12 10:28

zkopirovano: "Zachování porodného

Porodné bude proti původním plánům ministrů za TOP 09 dál vypláceno. Porodné nyní činí 13 000 korun, u dvojčat či vícerčat je to 19 500 Kč. Nárok na ně má žena při narození pouze prvního potomka a navíc jen tehdy, pokud její příjem či příjem její rodiny nepřesahuje 2,4násobek životního minima."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4028
11.4.12 10:29

@bellezza jo teď jsem to taky četla. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie