Porodné 2012

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101642
25.11.11 16:54
Pigi2110 píše:
Ahojky, můžu mít zase prosbičku, on to asi bude stupidní dotaz, ale jen abych to všechno měla v hlavě srovnaný.
Smlouvu mám nakonec prodlouženou do konce roku, takže lhůtu 180 dní nástupu na mateřskou stihnu perfektně.
Od prosince do dubna (začátek mateřské) budu na neschopence. CHápu to dobře, že jakmile mi skončí neschopenka, tak bych od 1 dne mateřské měla valit na pracák zaregistrovat se že?

Ne, registrovat na pracák se při mateřské nemůžeš, z pohledu UP je to stejné jako nemocenská, ono se to taky platí ze stejných peněz. Teoreticky by ses mohla na UP přihlásit při pobírání rodičáku, ale jen v případě, že bys fakt chtěla pracovat, jinak se hlásí až v případě, že po vyčerpání rodičáku začneš hledat práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
26.11.11 10:12

Ahojky pročetla jsem si tyhle příspěvky a docela to fakt nechápu že s tím navrchu dělají takový caviky. Protože to fakt dostanou jen MORGOŠI!!! S přítelem čekáme miminko v unoru 2012,nejsme vzítí a porodný nedostanem, protože přítel je OSVČ a máme vyšší příjem což beru,ale nechápu že si mě nemůže odepsat z daní protože mě v "" živí a chová se stejně jako kdyby byl můj manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
26.11.11 11:17
Michajela píše:
Ahojky pročetla jsem si tyhle příspěvky a docela to fakt nechápu že s tím navrchu dělají takový caviky. Protože to fakt dostanou jen MORGOŠI!!! S přítelem čekáme miminko v unoru 2012,nejsme vzítí a porodný nedostanem, protože přítel je OSVČ a máme vyšší příjem což beru,ale nechápu že si mě nemůže odepsat z daní protože mě v "" živí a chová se stejně jako kdyby byl můj manžel.

A co Vám brání se vzít?
Nehledě na to, že odpis z daní byl vždy pouze na manželku a děti žijící ve společné domácnosti, tam se nic neměnilo.

To mě přijde víc nefér to porodné, to by měli na první dítko dostat všichni a ne jen ti co nic nedělaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
26.11.11 15:25
j.a.n.i1 píše:
Michajela píše:

A co Vám brání se vzít?
Nehledě na to, že odpis z daní byl vždy pouze na manželku a děti žijící ve společné domácnosti, tam se nic neměnilo.

To mě přijde víc nefér to porodné, to by měli na první dítko dostat všichni a ne jen ti co nic nedělaj.

Nechtěli jsme se brát když jsem Těhu. Neměla jsem páru jak to bude probýhat a strávit svatební den na židli netancovat nebo se vzít v polocivilu na radnici protože budu mít rizikáč se nám nechtělo. Oba jsme názoru že si máme tento den užít oba tak se chcem vzít, až bude Prckovi tak rok. S tím porodným máš pravdu,ale zlobí mě, že matka jeho dítětě se kterou žije není ve stejné urovni jako manželka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
26.11.11 15:42

Není, protože tohle je prostě rozhodnutí těch dvou… v manželství je zase veškerý majetek a případné dluhy společný a podobně, takže jsou nějaké výhody a nevýhody, které nesezdaní nemají.
Nehledě na to, že do tvých příjmů se počítá i nemocenská, mateřská a čerpání dovolené, takže je velice pravděpodobné, že by si tě ani za příští rok nemohl partner odečíst z daní, protože pravděpodobně překročíš tu hranici příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pigi2110
28.11.11 08:56

Takže já prostě budu ty 3 roky jako kdyby na neschopence? To znamená, že mě prostě v prosinci skončí smlouva a pak ty tři roky nebudu nikde registrovaná? A z pohledu zdravotního a sociálního jsem osvobozená?

• Citovat
  • Upravit
101642
28.11.11 09:19
Pigi2110 píše:
Takže já prostě budu ty 3 roky jako kdyby na neschopence? To znamená, že mě prostě v prosinci skončí smlouva a pak ty tři roky nebudu nikde registrovaná? A z pohledu zdravotního a sociálního jsem osvobozená?

Ne 3 roky na neschopence nebudeš. Nejdřív budeš na nemocenské, pak budeš pobírat peněžitou pomoc v mateřství a pak budeš osoba pobírající rodičovský příspěvek. Nevím proč všichni blbnete s nějakou registrací.
A jinak zdravotní za tebe platí z titulu všech 3 kategorií stát, jen je to třeba vždy nahlásit na zdravotní pojišťovnu a sociální neplatí nikdo, ale péče o dítě do 4 let se na důchod počítá jako tzv. náhradní doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
28.11.11 09:34
Pigi2110 píše:

Ahojky mě končí pracovní poměr ted na konci List. jen mi vystavi zápočťák a pak přejdu z neschopenky na mateřskou jen pojištovně to nahlásit a jinak sociálka to bude mít nahlášené od zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pigi2110
28.11.11 13:51

Co budeš hlásit na pojišťovně? ukončení neschopenky a nástup na mateřskou?

• Citovat
  • Upravit
101642
28.11.11 13:55
Pigi2110 píše:
Co budeš hlásit na pojišťovně? ukončení neschopenky a nástup na mateřskou?

Jojo, přesně tak. A pak se hlásí ukončení mateřské a nástup na rodičák. Za zaměstnané to hlásí zaměstnavatel, ale když skončí smlouva, tak to člověk musí hlásit sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pigi2110
28.11.11 15:33

aha takhle, tak to jo, ale nástup na neschopenku od 1. ledna mi na pojišťovně hlásit nemusim ne? nebo taky jo? já abych to měla tak nějak v richtiku, protože vůbec nemám páru co mám dělat, kam všude co musim hlásit.

A ještě jeden dotaz ohledně porodnýho, který se tady celou dobu řeší. Jelikož mám porod v červnu 2012 a v té době nebudu zaměstnaná jen budu na mateřské, tak i příspěvěk na mateřské se počítá do toho příjmu pro posuzování porodného? nebo já z toho v tom případě odpadávám a bude se počítat pouze příjem manžela?

• Citovat
  • Upravit
101642
28.11.11 16:43
Pigi2110 píše:
aha takhle, tak to jo, ale nástup na neschopenku od 1. ledna mi na pojišťovně hlásit nemusim ne? nebo taky jo? já abych to měla tak nějak v richtiku, protože vůbec nemám páru co mám dělat, kam všude co musim hlásit.A ještě jeden dotaz ohledně porodnýho, který se tady celou dobu řeší. Jelikož mám porod v červnu 2012 a v té době nebudu zaměstnaná jen budu na mateřské, tak i příspěvěk na mateřské se počítá do toho příjmu pro posuzování porodného? nebo já z toho v tom případě odpadávám a bude se počítat pouze příjem manžela?

Tobě končí smlouva teď ke konci roku? Tak to bych na ZP po novém roce pro jistotu nahlásila, že si stále na neschopence, tím nic nezkazíš, zkusila bych tam nejdřív jen zavolat a uvidíš. Jinak jak nemocenská, tak mateřská se počítá jako příjem pro nárok na porodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
28.11.11 21:44

Holky nevite zda schvalili uz ten neplatny zakon znova s tim porodnym??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
28.11.11 22:43
nikitanikita píše:
Holky nevite zda schvalili uz ten neplatny zakon znova s tim porodnym??? :think:

Jojo, schválili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
780
28.11.11 23:15
j.a.n.i1 píše:
nikitanikita píše:
Holky nevite zda schvalili uz ten neplatny zakon znova s tim porodnym??? :think:
Jojo, schválili.
:-(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí