Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Schváleno poslaneckou sněmovnou, teď to bude projednávat senát.
Mě by jen zajímalo jak hodně pomůže našemu zadluženýmu státu, to že skoro nikdo z poctivě pracujících lidí porodné nedostane ani na první dítě, protože ten limit pro dva poctivě pracující lidi je směšný..oni si zase naši státníci přidají na platech, my ostrouháme a stát bude pořát stejně zadlužený!!! ![]()
Dobrý den dámy, četla jsem diskuzi o porodném na rok 2012, jelikož mě to taky čeká. Pokud z Vašich příspěvků chápu dobře, tak se porodné týká jen sociálně slabších rodin a prvorodiček. a Další podmínka je, že příjem rodiny nečiní víc jak nějakých 17 000 Kč.
Takže pokud máme s manželem příjem 30 000 dohromady tak já se můžu jít klouzat je to tak?
a jak je to s mateřskou? četla jsem, že je výše stanovena na 7500 Kč.
Pigi2110 píše:
Dobrý den dámy, četla jsem diskuzi o porodném na rok 2012, jelikož mě to taky čeká. Pokud z Vašich příspěvků chápu dobře, tak se porodné týká jen sociálně slabších rodin a prvorodiček. a Další podmínka je, že příjem rodiny nečiní víc jak nějakých 17 000 Kč.
Takže pokud máme s manželem příjem 30 000 dohromady tak já se můžu jít klouzat je to tak?
a jak je to s mateřskou? četla jsem, že je výše stanovena na 7500 Kč.
Ano s porodným se můžeš jít klouzat. Mateřská se počítá podle platu, to o čem mluvíš to bude nejspíše rodičovský příspěvek a ten záleží na tvé volbě podle toho na kolik let si to dáš… nevím ty částky přesně, na dva roky to bylo něco okolo 11,5 tis. na tři okolo 7,5 a na čtyři tuším 3,6? Však on ti to tu někdo informovanější napíše přesně…
Přesně tak.Pokud je příjem obou vyšší než necelých 17tis.(což má snad každý) tak nedostaneme nic, ani na první dítě. Mateřská je určité procento z příjmu za loňský rok, takže to vychází cca o 2 tis víc než byla nemocenská v těhotenství no a pak 5 měsíců po porodu je rodičovská a ta je zatím asi těch 7500kč,ale už zase řeší cosi o snížení o 300- 400kč a možná to do ledna projde, takže zase utřeme.No děs
hm tak to je perfektní, už se nedivím, že u nás porodnost klesá. Hned po škole člověk - když dobře - nastoupí do práce, platí daně jak mouorvatej, a když chce založit rodinu, tak ani nemůže, protože s touhle almužnou to dítě ani pomale neuživí.
Přesně tak,manžel naštěstí vydělává dost,aby nás normálně uživil,ale i tak by to porodné mohli dát. Základní výbavička je doost drahá, tak aspoň na ten kočárek. No jo jiný už to tady asi nebude,ale je to nefér. Jiní dostali třeba i 17tis na jedno dítě a nějakých 14 na druhé a my ani vindru!!:-(.
Pigi2110 píše:
hm tak to je perfektní, už se nedivím, že u nás porodnost klesá. Hned po škole člověk - když dobře - nastoupí do práce, platí daně jak mouorvatej, a když chce založit rodinu, tak ani nemůže, protože s touhle almužnou to dítě ani pomale neuživí.
Ale to dítě ti nemá živit stát… akorát to je to, co tu lidi nějak pořád nechápou.
Macito píše:
Přesně tak,manžel naštěstí vydělává dost,aby nás normálně uživil,ale i tak by to porodné mohli dát. Základní výbavička je doost drahá, tak aspoň na ten kočárek. No jo jiný už to tady asi nebude,ale je to nefér. Jiní dostali třeba i 17tis na jedno dítě a nějakých 14 na druhé a my ani vindru!!:-(.
Jiní třeba zase dostali menší rodičák, menší mateřskou, či si museli platit některá očkování, která ty budeš mít zadarmo.
A hlavně, svět není spravedlivý…
Akle to já ani nechci aby mi moje dítě živil stát. Jen říkám jak to vidím, když vidím kolik stojí i třeba „nošenej“ kočárek, tak na to ti ta mateřská ani nestačí. Jen říkám jak to vidím v porovnání my a jiní.
teda, vy už se uplně orientujete:) já si ještě budu musem oběhat všecky možný úřady. vubec netuším, z čeho mi budou počítat mateřskou, když sem hned po škole…
No pokud jsi hned po škole a nikdy jsi nepracovala tak to jsi na tom uplně nejhůř. Pokud jsi nic neodpracovala, neodvedla žádné daně státu, tak stát ti teď nic nedá pokud já vím,ale jistá si nejsem.
No zrovna ti co znám a měli tenkrát to nejvyšší porodný tak měli skoro stejnou mateřskou a očkování pokud vím tak i teď je hrazené snad jen jedno nepovinné a druhé co k němu musí být si člověk doplatí už stejně sám,ostatní se samozřejmě platí pořát tak jako se platala vždycky.A to ještě dřív měli společné zdanění manželů, kde si mohli taky přijít na hooodně slušné peníze a to už letos taky není.Takže ikdyž vím a chápu, že nic není spravedlivý,tohle mi příjde neféér.Měli by ubrat sobě na platech a až pak ostatním.
Máš pravdu, kamarádka měla porodné 17 000kč a rodíčák myslím byl 7 800kč, já ho měla 2500 kč a porodné 6000..
Macito píše:
No zrovna ti co znám a měli tenkrát to nejvyšší porodný tak měli skoro stejnou mateřskou a očkování pokud vím tak i teď je hrazené snad jen jedno nepovinné a druhé co k němu musí být si člověk doplatí už stejně sám,ostatní se samozřejmě platí pořát tak jako se platala vždycky.A to ještě dřív měli společné zdanění manželů, kde si mohli taky přijít na hooodně slušné peníze a to už letos taky není.Takže ikdyž vím a chápu, že nic není spravedlivý,tohle mi příjde neféér.Měli by ubrat sobě na platech a až pak ostatním.
Tak ohledně společného zdanění manželů, i kdyby teď bylo, tak na něm nic neušetříš, protože je jednotná daň 15% a je tudíž úplně jedno, jestli to zdaní jeden nebo dva. Takže proto bylo zrušeno - nemá smysl.
Ano, třeba rodičák byl vyšší a do 4 let, ale to už neplatí pár let.