Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Helenko,
já jsem rodila na Mělníku v říjnu 2006. Porod probíhá klasicky na koze. Epidural nenabízejí. Je to malá porodnice, nebývá tam nával, takže máte klid. My jsme tam byli sami. Na přípravě si můžeš vybrat zda klistýr a nebo yal. K dispozici je sprcha - hodně malá a neodvětraná a balon. Podávají léky proti bolesti bez tvé konzultace, ale možná to bylo i tím, že jsem se neptala. Nějak mi to v tu chvíli bylo jedno
. Personál příjemný, lékaři milí. Po porodu dítě ihned odnesou k ošetření, nepoloží na břicho rodičky. Po ošetření ti dítě přinesou a při tom šijou. To není vůbec špatná metoda, soustředíš se na miminko. Na sále nepřiloží dítě k prsu!!! I přes mou žádost, řekli ať jí nechám klid, že je unavená. Pak strávíš 2 hodiny na sále, pak ti pomůžou s osprchováním a odvedou na pokoj. Tam až proběhlo první přiložení, takže cca po 3 hodinách. Já jsem měla nadstandard, moc hezky vybavený pokoj. Otec může přespat na rozkládacím gaučíku. Váha, přebalovák, myčák na pokoji. Vlastní sociální zázemí, TV, rychlovarná konev a lednička. Pokoj vybaven dřevěnou postelí a kobercem. Hezké prostředí, trochu jako hotel. Každý dne si můžeš na nadstandardu vybrat z několika jídel. Vložky, pleny, potřeby pro miminko a oblečení dostáváš erární. S kojením nedělají žádnou vědu, ale asi to bylo tím, žá nám to prostě šlo. Hned první den dostala glukosu, protože měla žloutenku. Z klasického dudlíku! Informace musíš páčit, ale když se zeptáš vždy ochotně odpoví. Sestry opravdu milé, personál ochotný, lékaři také velmi vstřícní.
Závěrem, porod bez problémů, ale neočekávala jsem nějaký zázrak a nějaké spešl procedury. Po porodu jsem očekávala víc, především co se kojení týče. Ale zvládli jsme to bez problémů.
Tak hodně štěstí a krásného potomka!
Soňa
Ahoj Soni,
jsem ráda, že jsi mi napsala jak to probíhalo u Tebe. Tady jsem zas ve vysvědčení porodnice četla že po porodu přikládají na bříško, ale asi jak kdy, někdo tam psal že ano, někdo že ne. Že by záleželo na doktorech popřípadně PA?
Docela mi vadí, že nepřiloží dítě na sále k prsu. Až se tam půjdu podívat, tak se jich na to přesně optám, zda se náhodou něco nezměnilo.
Ještě jedna věc, co „hekárna“ v neratovické porodnici ji třeba nemají, takže musí být maminy na chodbě - pokud nemají nadstandart.
Jak je to s hekárnou fakt nevím. Byla jsem tam sama takže jsem byla přímo na porodním pokoji (sále) - vykachlíčkovaná místnost s kozou, postelí, monitorem, rádiem a balonem.
Položení na břicho si asi musíš domluvit předem, prý akceptují porodní plány. Já než se rozkoukala, byla malá ve vedlejší místnosti na ošetření.
Joo a ještě jeden bonus! Prvorodičky z 99% nastřihují. Toto jsou slova vrchní sestry.
Neratovice jsem si taky byla prohlédnotu. Moc hezká porodnice. Super nadstandardní porodní lehátko za 500,– (škoda peněz na 10 minut
). K dispozici je i vana na 1. dobu porodní. Ale platíš si ubytování i na 3 lůžkovém pokoji! Platíš tam skoro všechno. Snad, ale víc dohlížejí na desatero kojení. Mnoho mamin bylo v této porodnici spokojeno. Zpětně bych volila pro první porod Neratovice. Ale kdo ví jak bych byla spokojená tam
.
Soniku, díky.
O Neratovicích jsem vůbec nepřemýšlela, protože mi vadí že za každé prdnutí s promunutím si musíš zaplatit. To křeslo je myslím za 1000kč. A pokoje mají i po 6 - docela síla. prostě platíš za pobyt v nemocnici ať jsi kde jsi.
Docela jsi mě šokovala s tím že prvorodičky nastřihují, tak to se mi zdá jako vrchol. A ještě takové procento!!! Kdyby 50 % tak snad neřeknu, ale přeci i prvorodička může být tak otevřená, že se nástřih konat nemusí.
Jak to tak vidím, tak není porodnice, kde by dělali přirozené porody. kdysy vyhlášené Vrchlabí, ale primář a doktoři utekli od té doby co je tam jiný, je to prej horší. Asi si budu muset mít porodní plán abych byla spokojená, ach jo.
Ahoj holky!
nemáte některá aktuální zkušenosti s mělníkem?
díky moc!!!
Helčo,
ty Neratovice bych nezatracovala. Já tam rodila v listopadu minulého roku (bydlím kousek od Nera) a od první chvíle,kdy jsem zjistila, že jsem těhu, jsem věděla, že jedině tam a děsila se myšlenky, že bych měla rodit na Mělníku, a nebo v té nejhorší variantě Brandýse.
V Nera se platí, to ano, ale Epi se tam neplatí, a jinak ostatní věci ano. Neratovická nemocnice je akciová společnost, tudíž soukromá nemocnice a tam se s poplatky musí počítat.
Já třebas neplatila malý porodní sál, sice jsem tam skučela asi 8h, pak mi udělali císaře a ten osmihodinový pobyt na sále mi neúčtovali. Za celou dobu tedy 5dní jsem platila asi 1500kč, což se mi na tamní komfort zdá pakatel (mimochodem, jak jsem tam vypozorovala, tak to platí tatínkové, u nás to nebylo jinak
, funguje to tam, jako pravidlo, jelikož žádný tatínek neměl šanci se tomu vyhnout
). Nadstandard jsem neměla a ani toho nelituji. Byly jsme super parta na pokoji (3rodičky) a jelikož jsem byla prvorodička, byla jsem ráda za každou radu od zkušené spolubydlící.
Já osobně bych na Mělník nešla, jelikož asi z mého okolí vím, že tě tam nechají dusit do poslední chvíle, než Ti udělají císaře. Někomu zase Mělník vyhovuje, je to individuální.
Jinak co vím, a to říkala zatím každá má známá, která na Mělníku rodila, že je tam příšerné novorozenecké oddělení, sestřičky se tam s tím nemazlí. Takže nějaké kojení atd. tam žádná sláva.
V Nera to bylo naopak, nikdo mi nedával najevo, že otravuji, i když to bylo třebas o půlnoci a s kojením se tam sestřičky věnují a snaží se rozkojit maminky. Také se mi třebas v Nera líbil barevný interiér porodnice, hodně to působí pozitivně na psychiku. Lékaři se v Nera věnují maximálně. Vizita miminek (jedna velká na ordinaci a jedna večerní) a vizita pro maminky (jedna večer a jedna ráno na pokoji a 2× týdně velká vizita s primářem).
Co se týče nástřihů, tak si myslím, že je lepší rovně nastřihnout, nežli se nechat křivě roztrhat.
Hodně lidí také říká, že je v Nera velké procento císařů, ale není se čemu divit, rodí tam převážně holky kolem 30tky a otevírání v tomto věku už není, jako když rodily naše maminy kolem 20tky. Holt už nejsme tak pružné
a z druhé strany je lepší udělat císař, nežli aby bral lékař kleště do ruky (toho jsem se děsila já, naštěstí byl císař a jsem za to vděčná, jelikož si neumím představit, že by mě malej vyšel hlavičkou a tělíčkem zůstal ve mě a musel by se tahat kleštěma či vakupumpou.
V Nera jsem se cítila spokojená a hlavně jsem mohla mít v tamní porodnici důvěru.
Sice jsem více mluvila o Nera, nežli o Mělníku, ale můžeš alespoň porovnat.
Měj se fajn.
yvn
Máte některá čerstvou zkušenost s porodem v Mělníku? Chtěla bych tam rodit, a tak bych ráda věděla, jak to tam chodí a jak jste byly spokojené.
Ahoj teť to bude rok co jsem tam rodila ale já tam i tejden před porodem ležela a s porodem tam jsem byla spokojena mohu to srovnat ještě z druhou porodnici ve které jsem taky rodila a Mělník vede o 100% všichni ochotní příjemní a to i sestřičky a to se mi často nestává že potkám tak příjemné a ochotné sestry jako jsou v Mělníku takže porod fajn i ta doba před porodem super ale jak se malej dostal na svět tak to už tak chválit nemohu pár sester z novorozeneckého to dokázaly celé pokazit,
Porod 6/2011. Spokojenost maximální. Pří porodu byly jak Pa, tak doktorka vstřícné, pohladily slovem. Po porodu malýho přede mnou osušily, nadepsaly, pomohly přisát a měli jsme dvě hodinky klidu i s manželem(občasné kontroly krvácení). Byla jsem na nadstandartu, tam se mnou manžel dvakrát spal. Vzhledem k pozdějším komplikacím se šitím jsem tam strávila týden. A během této doby se ke mě nikdo nechoval ošklivě, často mě sestřička i doktorka pohladila. Stále se ptaly, zda něco nepotřebuju, ať si řeknu. Malýho mi nikdo zbytečně nebral. Přišla sestřička zeptat se na kojení, přišla další sestřička, zda chci zkusit lehké rehabilitace po porodu, že by mi ukázala, jak na to. Ukázali koupání (kdykoli během dne). Tuhle porodnici budu volit znovu ![]()
@Helenka píše:
Prosím nějaké maminky, které chtějí rodit na Mělníku a nebo už rodily, aby mi napsali jak to tam probíhá a jak byly spokojené. Zda se dodžuje správné kojení, přístup porodníků a PA atd. Děkuji
Ahoj, tak já rodila na Mělníku 1/12 a naprostá spokojenost. Porodnice je po rekonstrukci, takže porodní sál jako celou místnost se dveřmi k dispozici se sprch míče. Nové lehátko a barevné povlečení. Akorát nemají hekárnu, takže dávají rovnou na šestinedělí a až se to rozjede přesuneš se na sál. Pokoje na šestinedělí po dvou a ke dvoum pokojům koupelna a WC. Nadstandart za 900 Kč to mi bylo líto vyhodit peníze.
No já přijela dlouho šla jsem rovnou na sál, měla jsem dulu sebou naprosto bez problémů. Malou mi po porodu nikam neodnesly dětský lékař přišel se sestřičkou a ošetřily vedle mě na dětském lůžku. Malá byla v pořádku zabalily a dali mi jí do ruky změřily tlak a nechaly nás s manželem a dulou.Po hodině dokonce pustily na sál sestru s přítelem. Sestřička akorát chodila na měření TK a kontrolu jak krvácím. Po 2 hodinách jsem se šla vysprchovat to až odnesly malou umyly a oblékly a už mi jí přinesly na pokoj. A už mi jí nechali u sebe rodila jsem v 17 hodin. A přiložení k prsu není problém já nechtěla hned, ale asi za půl hodinky.
A šestinedělí hodně dbají na kojení poradí přijdou jsou tam i spešl laktační poradkyně každý všední den.
Kdybys chtěla foto zašlu do SZ. Za mě maximální spokojenost
Ahoj holky, jsem teprve ve 3.měsíci těhotenství, ale slyšela jsem, že v některých porodnicích je nutná registrace k porodu již nyní. Nevíte, jak je to na Mělníku? Musí se i tam registrovat porod takto brzy dopředu? Slyšela jsem to hlavně o Apolináři v Praze, ale tam je to asi jak na běžícím páse… díky za rady
SidiS: To jsi mě uklidnila:-) nejdřív jsem přemýšlela spíš o té Praze, ale když jsem si přečetla recenze, Mělník vychází nejlíp. Dřív jsem o Mělníku neslyšela nic dobrého, když tam rodily maminky v 80-90.letech, ale asi se to od té doby opravdu změnilo, recenze maminek mluví za své. Navíc mi připadá, že to tam není jako na běžícím páse, že se tam v průměru rodí 2-3 děti denně, což mi přijde akorát, aby doktoři a sestřičky zvládali péči o všechny stejně. Ještě jsem se chtěla zeptat, nevíš, zda je možné vyžádat si u porodu svého doktora? Můj gynekolog je můj soused a zároveň i porodník, ještě jsem se ho ale na detaily k porodu neptala, ale ráda bych, aby mě odrodil on ![]()
@tyna.andilek Já jsem teda byla registrovaná u Apolináře, tak pro sichr kdyby něco, ale byla jsem rozhodnutá jít tam.
No a on tam asi nepracuje ne? To by se chtělo domluvit tam. Já tam mám svojí doktorku byli jsme domluvený, že mě odrodí, ale nakonec to nestihla a rodila mě službu majíc doktorka a úplně v pohodě.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Prosím nějaké maminky, které chtějí rodit na Mělníku a nebo už rodily, aby mi napsali jak to tam probíhá a jak byly spokojené. Zda se dodžuje správné kojení, přístup porodníků a PA atd. Děkuji