Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, obnovuji diskuzi, vůbec se v tom nevyznám.
Začínám s prodejem oblečení, ráda bych to pro jistotu posílala jako cenný balík, u toho je většinou cena do 80 Kč. Pokud bude chtít zákazník poslat zboží na dobírku, budu k tomu cennému balíku ještě něco doplácet a případně kolik je tedy příplatek za dobírku? A celkové poštovné přičtu k ceně zboží nebo se to někde píše zvlášť? Každý mi říká něco jiného, jsem z toho jelen… ![]()
@Verca1989 za dobírku si k poštovnýmu přičti cca 50kč a je celkem rozdíl, jestli má balíček 500g nebo 20kg. Když posílám na dobírku, tak na okýnku řeknu, že chci např. 300kč za balíček a ať k tomu ještě přičte poštovné s dobírkou, ona si to spočítá na kalkulačce, a pak mi to tam dopíše.
No je to oblečení, takže to bude mít většinou max 1 - 1,5kg…
Mě jde o to, že zákazníkovi samozřejmě musím říct dopředu, kolik bude poštovné, takže řešit to až na poště je pro mě pozdě ![]()
Když občas odněkud objednávám, tak se ty ceny dost liší, někdo ma za dobírku 130 Kč, někdo 80 Kč…nebo jsem koukala na balík do ruky, ten vychazí docela draho i u lehkého zboží ale jednou jsem objednávala balík do ruky a vyšlo mě to na sotva 50 Kč, takže nechápu, jak to ti lidi dělají… ![]()
@Verca1989 já za dobírku platila vždy cca 50 kč (bez poštovného) a to posílám celkem často, obvykle zákazníkovi píši orientační cenu, kterou si spočítám na stránkách české pošty, stává se mi, že i tak se to liší +-10kč.
@Verca1989 taky dost zálěží na tom, jak je balíček tlustý, jestli do 5ti cm, tak by to odpovídalo těm 80kč, jestli nad 5 cm, tak zase odpovídá těm 130kč. U nás na poště tloušťku měří pravítkem. Taky teda ještě záleží na rozměrech balíčku - šířka a délka. Nejlevnější to je, pokud nebude balíček větší než rozměr A4, nebude mít víc než 5cm a ještě je tam limit váhy a to teď nevím (kilo nebo 2).
Poštovné máš v ceníku na stránkách pošty. www.cpost.cz. Zadáš si rozměry a váhu a přesně Ti vyhodí cenu. Dobírka se podle mne připočítává nezávisle na váze a to tak, že pokud Ti peníze přijdou na účet, který na dobírkové složence vyplníš, tak zaplatíš navíc 34 Kč. Pokud chceš, aby Ti peníze přišly složenkou zaplatíš víc - tuším kolem 40 Kč. Teď přesně nevím, využívala jsem tu první možnost. Osobně bych ale na dobírku posílala jen výjimečně. Může se Ti stát, že Ti osoba balíček nevyzvedne a projedeš celé poštovné s dobírkou, což může být i stovka.
@micelinka díky za rady, to se asi fakt nevyplatí
@LL já bych právě taky radši upřednostnila platbu předem ale nejsem si jistá, že se do toho lidem bude chtít. Prodávám na aukru a zatím tam nemám moc hodnocení, tak je to takový naprd no ![]()
@Verca1989 dělávám to, že po lidech chci předem zaslat částku na poštovné s dobírkou a obvykle to chápou.
Příspěvek upraven 19.02.13 v 16:18
Já prodávám přes MMB a stalo se mi jen párkrát, že chtěli na dobírku. Myslím, že už je to tak nějak zažité, že se platí předem. Taky nemám moc hodnocení. Když chtějí na dobírku, domlouvám se tak, že aspoň peníze za poštovné a za dobírku pošlou předem. Jinak je to fakt risk, už se mi to tak stalo, že se mi balík vrátil bez zaplacení a od té doby to praktikuju takto.
Dobrý den,
Poslal sem dnes zboží, které vážilo 0.210 kg, přičemž dobírková částka byla 739 Kč a nechal sem to pojistit na 500 Kč. Je možné, abych platil za cenu služby dobírky 120 Kč? Nezdá se mi to… 120 Kč za takový malý a lehký balík.
Balík měl rozměry:
Délka 14 cm šířka 10 cm
výška 5 cm
Vzdálenost od mé pošty k dotyčné poště je 130 km, což mi přijde taky jako malá vzdálenost vzhledem k ceně dobírky
Zkoušel sem vypočítat cenu přes ten kalkulátor zásilek, ale nejde mi to. Vyplnil sem všechny pole dal spočítat a nic mi to nevyhledalo.
Děkuji Všem za odpovědi ![]()
Pokud to byl balík do ruky + dobírka + pojištění, tak to možné je. Balík do ruky je totiž dražší, než normální doporučený balík. To pojištění je u balíků automaticky do pětistovky zdarma. Někdy ale stačí, že řeknete, že chcete pojistit NA pětistovku a už to tam naskočí na vyšší částku. Záleží to na pošťačce a nevím, jak je to možné. Už se mi to taky párkrát stalo. Takže vyždycky říkám, že pojistit navíc nechci.
Děkuji Vám za info.
No minule u jiné poštačky sem platil místo 120 Kč, pouhých 86 Kč se stejnou váhou, i rozměry. Takže mě poštačka natáhla? Ona jde dobírka posílat doporučeně o tom ani nevím a to chodí stejně jako u balíku do ruky a nebo to přijde prostě jen na poštu a oni si to musí vyzvednout, poté zaplatit a mě přijdou peníze. Vždy to jen zabalím vypíšu podací lístek, pak poukazku dobírkou, myslím s číslem 118 a cenově se to pohybuje 86 Kč až 120 Kč, záleží k jaké poštačce jdu. Takže příště mám říct, že to nechci pojistit a že to chci poslat doporučeně na dobírku a nemůže se pak zásilka ztratit, když ji pošlu a nepojistím a nebo se to také pojistí automaticky? Abych byl v obraze. Děkuji moc
Doporučený balík je pojištěný automaticky do 500Kč. Vyplňuje se k němu podací lístek, takže se neztratí. Když si zadáte podací číslo uvedené na lístku do sledování zásilek (na ceskaposta.cz), tak vidíte, kde se zásilka nachází, i kdy si ji příjemce vyzvedne. Doporučený balík normálně doveze pošta domů.
Balík do ruky je v podstatě to samé, jen garantují dodání do dvou dnů (a informují příjemce o dodání sms nebo mailem). Doporučený balík má dojít asi do 4 pracovních dnů (ale když není zrovna období před Vánoci, chodí taky občas i druhý den).
Já teda za zhruba tkahle velkej balíček platila 106kč..tak jak mne to vyšlo na kalkulace na strankách posty tak sem i platila na poste..jen připomínám že taky záleží jestli tu dobírku chcete na ucet nebo složenkou protože u složenky se počítá este dalších 22kč navíc