Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tímto zakládám diskuzi, nenašla jsem vyhovující téma jinde.
Poslední dobou jsem si všimla kvůli nějakým akutním psychickým a díky tomu i fyzickým problémům, že mám problém s emocemi. Často je neumím pojmenovat, spíš jen co cítím fyzicky (treba tlak na hrudi) nebo se cítím utlumeně a nebo že mám víc pocitu najednou, prostě v nich mám zmatek a nevím, jak je zpracovat. Například se rozhodují, jestli někam půjdu a nemohu se rozhodnout, protože jednu chvíli když si tu situaci představím, tak je to ok a pak je mi to za chvíli třeba nepříjemné.
Dívala jsem se na YouTube na různá videa a jsou tam rady, ale přijde mi, že si s tím neumím poradit sama.
Docházím k psychiatrovi kvůli úzkostem ale tento problém jsme neřešili zatím, vyvstanou opravdu nedávno.
Máte pro mě nějaké tipy, knihy, zdroje nebo nějakého dobrého psychoterapeuta/odborníka?
Předem děkuji.
Hele primárně opravdu chceš psychoterapii, jen videa, nebo jen knihy jdou pouze informacích, ne po integraci emocí do tvého života.
Ale dobrá kniha je třeba
https://obchod.portal.cz/…zivat-emoce/
Psychoterapeuta/ku vol spíš z těch směrů, co jsou integrativnější - třeba gestalt, nebo rovnou biosyntézu.
Časem, až budeš mít bezpečný základ ze kterého se do těch emocí budeš pouštět, tak se mrkni na koncept všímavosti - ale dokud ještě nemáš prozkomané a ošetřené ty rány, které vedou k odříznutí emocí od tvého vědomí, tak žádné větší experimenty s meditacemi a nebo přímo změněnými stavy vědomí spíš nedoporučuju, taky by se ti to mohlo dost prolomit.
Ta hráz, to oddělení mělo kdysi svůj závažný důvod. Proto chceš průvodce, když půjdeš do svých vlastních hloubek. A chceš průvodce s pořádným výcvikem a praxí.
adresář lidí co umí gestalt najdeš tady
https://csgt.cz/#…
biosytnéza změnila stránky a adresář lidí s platným výcivkem zmizel ![]()
Kdyžtak googli tvůj kraj/biosyntéza (a vyhni se Martinovi Hofmanovi)
Příspěvek upraven 20.10.22 v 17:15
Zkus přímo techniky Mindfulness. Najdeš na internetu. Vem to od úplných základů. Mindfulness právě pomáhá s pochopením vlastních emocí, tělesných prožitků a uvědomováním si spojitostí mezi tělem-emocemi- myšlenkami. Není to žádná ezoterika, ale velice praktická a uklidňující záležitost.