Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bydlíme na vesnici, máme za domem velký pozemek který hraničí s polní cestou která patří obci, za cestou je jeden pozemek a vedle něho je pozemek na kterém chtějí stavět ale není tam el. přípojka, a tak zažádali e-on o nn kabel. Byl nám doručen návrh smlouvy se který jsme nesouhlasili, protože projektant navrhl uložení kabelu 3 m do našeho pozemku, a delká po které by se to táhlo je 50m. S tím jsme nesouhlasili, pototže tam máme ovovcný sad - vzrostlé stromy a novy vysazená řada stromků. Když jsem mluvila s projektantem a řekla mu a i písemně mu dala že nesouhlasíme, souhlasili bychom jenom když by to šlo po hranici pozemku na to mi projektant řekl že to nejde protože tam obec plánuje cestu a bude mít v plánu odkoupit od nás asi nějakou část pozemku. Nicméně mi řekl že to zkusí nějak vymyslet. A v pátek nám došlo oznámení, dnes jsme byly na stavebním úřadě a tam nám ukázali projekt a byl úplně samý s kterým jsme nesouhlasili, čili projektant to odevzdal tak či tak. Na stavebním úřadě jsme teda odevzdali námitku ale pracovnice úřadu řekla že nám to asi stejně zamítnou a že E-on nemusí mít souhlasnou smlouvu na to aby to mohli udělat, ale taky se divila že se s námi nezkusili nějak dohodnout že tak to většinou je to se zkusí po dobré dohodnout. Je nějaká možnost se bránit přes právníka a má to případně šanci u soudu tento spor vyhrát?
Toto lze udelat tusim pouze pres vecne bremeno provozovani vedeni. A kdyz jsme resili neco podobneho tal nam bylo receno, ze s tim musi souhlasit majitel pozemku + se mu musi dat nejaka kompenzace
@sirThommas Děkuji za odpověď, právěže my už máme tolik věcných brěmen že další už opravdu nechceme, nám byla doručena smlouva ve které byla kompenzace tuším blbé 2000,– ale to že nám zničí stromy které jsou tam řadu let a nově vysazené stromy a totálně rozrýpou pozemek to je směšná častka, proto jsme nesouhlasili a na úřadě nám prostě řekla že e-on náš souhlas nepotřebuje. Proto bychom to chtěli svěřit právníkovi.
@Zetmi píše:
@sirThommas Děkuji za odpověď, právěže my už máme tolik věcných brěmen že další už opravdu nechceme, nám byla doručena smlouva ve které byla kompenzace tuším blbé 2000,– ale to že nám zničí stromy které jsou tam řadu let a totálně rozrýpou pozemek to je směšná častka, proto jsme nesouhlasili a na úřadě nám prostě řekla že e-on náš souhlas nepotřebuje. Proto bychom to chtěli svěřit právníkovi.
Já bych právníka určitě zkusila oslovit i teď. A fakt si myslím, že bez věcného břemena nemají šanci. Oni to asi zkouší všemožně.
@Zetmi jop to doporucuju. V rodine se ted neco podobnehobresilo a chteli nam dat kompenzaci 4000 za zniceni koupaciho biotopu v hodnote 1,5M nakonec je pravnik donutil aby to udelali jinak.
@Zetmi nevim, jakou mas predstavu o tom desnem kopani. Bude to nejspis linie siroka asi pul metru, neni nutna tezka technika.
Nedavno nam kopali krajem cesty, teda chteli od nas souhlas a za vecne bremeno jsme dostali 1000
@P4ja Děkuji, ano právě se snažím nějakého dobrého sehnat, je to půl hodiny co jsem totálně vytočená došla ze stavebního úřadu. Příjde mi jako blbost aby si nějaká firma mohla jen tak na pozemek zavést věcné břemeno bez souhlasu majitele…
@matkabagristy Jde mi o to že my věcné břemeno nechceme a hlavně o princip že bez našeho souhlasu chcou uložit na náš pozemek věcné břemeno.
@Zetmi píše:
@P4ja Děkuji, ano právě se snažím nějakého dobrého sehnat, je to půl hodiny co jsem totálně vytočená došla ze stavebního úřadu. Příjde mi jako blbost aby si nějaká firma mohla jen tak na pozemek zavést věcné břemeno bez souhlasu majitele…
No, to nejde. Spíš zkouší cestu nejmenšího odporu. Což výkop u vás bezesporu je. A ta cena asi odpovídá nějakým jejich tabulkám na výkop takové a takové délky. Spousta lidí si řekne, že jim to za problémy a dohady nestojí. Nebo je jim to jedno a vezmou aspoň něco.
Za sebe znám i to kopání. Jestli tě tady chlácholí, že je to jen výkop, tak fakt záleží, kdo to bude dělat. Většina jsou i pěkná prasata, kterým je to fakt jedno. Takže by mě to neuklidnilo.
Jde to asi u veřejně prospěšných staveb, pak se dá nějakým způsobem omezit vlastnické právo… ale nevím asi to nebude tak jednoduché… Jinak pokud stavební úřad smázne námitku, pak vydá povolení, ale než nabude právní moci, musíš se zase odvolat. Pak to jde k nadřízenému orgánu na přezkoumání…minimálně získáš čas. Jinak ty veřejně prospěšné stavby by měly být dopředu zaneseny v územním plánu obce, ona obec si ten územní plán může celkem lehce mění ve svůj prospěch, tak pokud nic takového teď v územním plánu nemáte, sledovala bych každé jednání obce, kde se bude jednat o změnách v územním plánu, protože vám to na ten pozemek klidně můžou dát.
@P4ja Bohužel, jak někdo napíše je to jen výkop, ale tak s tím nesouhlasím. KOr taková věc jako je toto. A abychom měli 150m2 prakticky v háji to jako mi příjde moc, my sme byly ochotní souhlasit s krajem pozemku spíš mám takový dojem že to udělali tak schválně protože počítají že jim těch 150m2 prodáme aby mohla obec udělat 6 m silnici, přitom tam nikdo nejezdí a když už tak 3 metry bohatě stačí.
@Tarinka jenže nás obec o ničem neinformovala co se týče silnice to mi řekl projektant protože je to synovec starosty, na úřadě nám řekli že v nejbližších dnech proběhne na místě setkání a bude diskuze což si myslím že je stejně k ničemu… V patek nám bylo pouze doručeno Oznámení o zahájení územního řízení.
@Zetmi píše:
@Tarinka jenže nás obec o ničem neinformovala co se týče silnice to mi řekl projektant protože je to synovec starosty, na úřadě nám řekli že v nejbližších dnech proběhne na místě setkání a bude diskuze což si myslím že je stejně k ničemu… V patek nám bylo pouze doručeno Oznámení o zahájení územního řízení.
Já bych to taky nechtěla, kdyby jste tam chtěli časem stavět, tak budete dost omezení, pozemek ztrácí do budoucna hodnotu. Stavební úřad by neměl nikdy povolit stavbu na cizím pozemku bez souhlasu vlastníka, jediná možnost jak by toto stavební úřad mohl povolit je právě, jak už jsem psala ta, že to bude veřejně prospěšná stavba, ale to by to muselo být zaneseno v územním plánu…musíš mrknout.
@Zetmi A vy jste povinni jim povolit, aby šel kabel přes váš pozemek? Poslala bych je tam kde slunce nesvítí. Na vlastním pozemku budete pak omezení když budete chtít cokoliv dělat - zahradní domek, jezírko, bazén…budete žádat o povolení eon a ti už nebudou tak ochotní. Ať si to zařídí jak chtějí.
@Tarinka Tak co jsem koukala na usnesení zastupitelstva tak změna co by se týkala nás tam zatím není. A jde tomu nějak zabránit aby to změnili?