Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Co konkrétně s danemi myslíš? Roční zúčtování za 2019 ti může udělat bývalý zamestnavatel když o to požádáš, nebo si můžeš udělat přiznání sama. Na FÚ chodit nemusíš.
@Anonymní píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, dala jsem vypoved v praci ted v patek a pujdu na urad prace se prihlasit. Ale jak to je s danema, musim na financni urad nebo ne?
Nez odejdes ze stavajici prace, tak u ucetni podepis vyuctovani a zamestnavatel to za tebe udela.
Na FÚ jít nemusíš. Vyúčtování daní za 2019 udělá poslední zaměstnavatel, pokud jsi u něho měla podepsané prohlášení k dani a pokud o ně do 15.2. požádáš (růžový papír) a doložíš potřebné. Za tento rok požádej o potvrzení o zdanitelných příjmech, abys mohla příští rok vyúčtovat daně.
Mám taky otázku. Měla jsem pracovní smlouvu na dobu určitou, která skončila 31.12.2019. Od září jsem v pracovní neschopnosti a budu na ni až do května, kdy mi začíná mateřská. Mám rizikové těhotenství. Co se týče ochranných lhůt tak to splňuji. Má otázka ale zní jak to bude s daněmi od ledna do srpna, kdy jsem pracovala a následně od září do prosince když jsem byla na neschopence a od ledna do května? Děkuji za odpověď
Pokud nemáš povinnost podávat daňové přiznání, lze požádat posledního zaměstnavatele v roce o provedení zúčtování.
Mohu se připíchnout s dotazem na daně prosím? S partnerem máme prvního potomka, jsem s ním doma od února 2019 kdy se narodil, nyní na rodičáku. Účetní z partnerovy firmy chce nějaký papír, že si nebudu já v daních malého odečítat, jestli to chápu správně? Ale nedokáže mi říct co konkrétně tedy chce? Nějaký formulář od mého zaměstnavatele? Nebo jak to funguje? Jsou malinká firma a jezdí jen muži kamioňáci bez dětí, tak s tím nemá žadné zkušenosti. Děkuji za rady. ![]()
Ja uz výpověď mam podepsanou, takze uz nikoho zadat nemuzu, takze mam jit na financak a tam vyplnit ten papir tedy?
@Anonymní píše:
Ja uz výpověď mam podepsanou, takze uz nikoho zadat nemuzu, takze mam jit na financak a tam vyplnit ten papir tedy?
To je jedno že máš podepsanou výpověď i kdyby si tam už nepracovala a požádás v te praci tak ti to zúčtování udělají.
@Anonymní píše:
Ale můžeš, pokud to byl tvůj poslední zaměstnavatel v roce a nemáš povinnost podat daňové přiznání a požádáš do 15.2. a doložíš veškeré doklady, je zaměstnavatel podle zákona povinen jej povést.
@Beth 92 daně do srpna nebo přesněji do 31.12.2019 ti udělá daňové zúčtování bývalý zaměstnavatel, podepsala jsi u něj určitě růžové prohlášení, a když ho do 15.2. požádáš, tak ti ty daně udělá. Daně za neschopenku nejsou, protože v době neschopnosti žádné daně neplatíš, dostáváš jen nemocenské, tak že od ledna do nástupu na mateřskou žádné daně platit nebudeš, t. j. nemají ti za tuhle dobu co vracet.
@CarnivoraKurama mělo by stačit tvoje čestné prohlášení tebou podepsané, že si dítě neodečítáš…ikdyž nechápu proč to chce, když jsi ještě na rodičovské dovolené.
@boruvkay píše:Čestné prohlášení nestačí. Pokud je na RD, má zaměstnavatele a tím pádem musí mít Potvrzení od zaměstnavatele druhého z poplatníků. Už to platí několik let. I když je na RD tak to neznamená, že nemůže mít příjem a tím pádem uplatňovat dítě.
@CarnivoraKurama mělo by stačit tvoje čestné prohlášení tebou podepsané, že si dítě neodečítáš…ikdyž nechápu proč to chce, když jsi ještě na rodičovské dovolené.
@Hanula1212 tak možná to platí, ale firmy to dělají každá jinak. Já jsem taky byla na RD, a žádný papír od zaměstnavatele po mém manželovi nikdo v práci nechtěl. A to teď půl roku zpátky jsem už jen na neschopence a taky nic. A u nás v účtárně hlavní účetní stačí čestné prohlášení.
Ahoj, chtela jsem se zeptat, dala jsem vypoved v praci ted v patek a pujdu na urad prace se prihlasit. Ale jak to je s danema, musim na financni urad nebo ne?