Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Moc bych prosila o radu nějakého právníka či člověka skutečně znalého. Ukončila jsem smluvní vztah s mobilním operátorem Bonerix. Jednání, které nastalo po písemné výpovědi smlouvy překročilo všechny pro mě únosné meze. Dle mého názoru protiprávně pro ukončení smlouvy požadovali zaslání hesla pro komunikaci, které mi kdysi při uzavření smlouvy mělo být sděleno. Nové zaslání hesla za poplatek. Toto jsem řešila s právní poradnou D-testu - prý neoprávněné a výpovědní lhůta běží i bez hesla, no chtěla jsem mít pokoj, zaplatila jsem 100,–Kč a smlouvu vypověděla, samozřejmě dvouměsíční výpovědní doba běžela až poté, co mi heslo zaslali a já jej zaslala zase jim ![]()
Nyní mi přišla sms, že jsem v prodlení s úhradou faktury (výhružky zařazením do Solus). Já jim zaslala doklad o platbě své poslední faktury u této společnosti a oni odpověděli, že mi běžnou poštou zaslali fakturu ve výši 690,–Kč za porušení smluvních podmínek. Dotazem na zákaznické lince jsem zjistila, že toto porušení spočívalo v tom, že smlouva mi byla automaticky prodlužována a já ji tedy nevypověděla v tom krátkém časovém období, kdy jsem „mohla“. Ano, ve smluvních podmínkách jsem našla, že před vypršením smlouvy mi má přijít sms, která mě o tom informuje s tím, že pokud nebudu reagovat, smlouva se automaticky prodlužuje. Nikdy mi taková sms nepřišla, což samozřejmě budu těžko prokazovat.
Jsem už skutečně rozhořčená a silně zvažuji, že fakturu uhradím a celou věc budu dále řešit občanskoprávním sporem. Nejde mi o ty peníze, ale opravdu jen o princip. Když vidím, co je tato společnost schopna dělat, aby svým odcházejícím klientům házela klacky pod nohy.
A teď se dostávám k dotazu: poradí mi zde někdo, zda na mou písemnou žádost mi musí společnost vydat potvrzení, že k ní již nemám žádné závazky? Ráda bych se vyhnula zjištění, že existuje další smluvní pokuta apod. a já se skutečně nedostala do registru dlužníků.
@kopretina 12 S tím heslem to je celkem úsměvné, ale to záleží, jak to má ta firma nastavena.
Ta smluvní pokuta to je ale věc známá a funguje snad u každého operátora. Když prostě ukončuješ smlouvu před jejím koncem, tak to musíš doplatit. Všechno by ses to měla dočíst v podmínkách smlouvy.
Potvrzení o vyrovnání závazků bys dostat měla, když o něj požádáš.
Heslo pro komunikaci jste si volila sama. Že jste ho zapomněla, nebo třeba v mailech nedohledala, je váš problém.
Pracovala jsem na správě pohledávek jiného operátora, ale postupy jsou všude obdobné. Tvůj případ teĎ už nejspíš taky řeší správa pohledávek, nevím tedy, jak je to dlouho, co dlužíš a jak dlouho to řešíš, ale reklamační už se s tím nejspíš zabývat nebude.
Doporučila bych ti, aby sis vyžádala přehled faktur a plateb (pokud to nemáš v nějakém internetovém účtu), přehled zaslaných faktur (kdy ti byly odeslány) a přehled upomínek (sms, dopisy,…). Všechno tohle mají v systému. Budou sice prskat, ale já bych si na tomhle stála a chtěla to zaslat. Elektronickou formou je to pro ně pár minut.
Dlužnou fakturu bych zaplatila (pokud pro tebe 640 kč není životně důležitých) a rozporovala případně až potom, protože rozporování nemá odkladný účinek splatnosti faktury. Tzn., že ty ji třeba budeš reklamovat(rozporovat), nicméně vymáhací proces bude běžet. Předání inkasní agentuře probíhá celkem rychle, náklady sice nejsou nijak extrovní (u téhle částky odhaduju do 500), nicméně je to vopruz zbytečně platit.
Potvrzení o bezdlužnosti ti vydají na požádání po uhrazení veškerých pohledávek. Doporučuji nechat si zaslat elektronicky i písemně…snad jsem to napsala srozumitelně ![]()
edit: možná, že budou mít potvrzení o bezdlužnosti zpoplatněné. Např. u bank je to běžné.
@kopretina 12 po ukončení smlouvy zvlášt´ u operátorů si nechávám zasílat potvrzení o bezdlužnosti přímo od nich..vždy mi to na základě mé žádosti od nich přišlo a mám to založeno…takže až si toto vyřídíte, tak jak psala na de mnou @marrlinka, nechte si tu bezdlužnost potvrdit ![]()
Příspěvek upraven 11.11.14 v 12:22
@blecha72 píše:
Heslo pro komunikaci jste si volila sama. Že jste ho zapomněla, nebo třeba v mailech nedohledala, je váš problém.
ono v dnešní době hesel a přístupů do čehokoliv, kdy tím má člověk zaspamovaný mail, se není čemu divit
Bohužel přesně tohle mě odrazuje od virtuálních operátorů. Ráda přijdu na pobočku, bouchnu do stolu, hodím po nich občanku a řeknu „končím“. Tahle hesla, to by nebylo nic na mě ![]()
@marrlinka Přesně. Když už mě někdo má naštvat, tak pěkně osobně, abych si to s ním mohla rovnou vyříkat ![]()
Heslo jsem si nezvolila, bylo mi přiděleno. Byla jsem u tohoto operátora cca 6 let a nikdy ho nikdo po mě nechtěl. Při změnách se mě po telefonu zeptali např. na datum nar. pro potvrzení, že já jsem já. Heslo bylo nutné až při výpovědi. Proto mi i v d-testu řekli, že pokud dosud šly všechny operace bez něj, nemůžou si to dávat jako podmínku výpovědi.
Faktura je prý po splatnosti 5 dní. Žádná mi nepřišla, samozřejmě jí obratem uhradím a pak budu reklamovat. Ono je problematické to dokazování. Jak oni můžou dokázat, že mi fakturu poslali, nevěřím jim to, pošta mi chodí bez problémů. Neumím si představit, že by mě na základě nezaplacení mohli dát do registru dlužníků. A pokud půjdu do sporu, oni by měli nějak prokázat, že mi zaslali sms s upozorněním na blížící se konec smlouvy, protože jenom tak mohla být smlouva automaticky prodloužena a oni mi tedy mohou účtovat smluvní pokutu za předčasné ukončení.
To potvrzení si vyžádám doporuč. dopisem, děkuji za rady ![]()
@kopretina 12 Tak než půjdeš do toho sporu, tak si pořádně přečti smlouvu a všechny ostatní dokumenty, které k ní patří. Aby ses pak nedivila. Mně vždycky SMS o konci smlouvy a prodloužení přišla, ale neměla jsem to napsaný ve smlouvě.
Ale že ta faktura nepřišla, to bych řešila. Pročti si řádně všechny podmínky a podle toho jednej dál ![]()
@kopretina 12 píše:
Heslo jsem si nezvolila, bylo mi přiděleno. Byla jsem u tohoto operátora cca 6 let a nikdy ho nikdo po mě nechtěl. Při změnách se mě po telefonu zeptali např. na datum nar. pro potvrzení, že já jsem já. Heslo bylo nutné až při výpovědi. Proto mi i v d-testu řekli, že pokud dosud šly všechny operace bez něj, nemůžou si to dávat jako podmínku výpovědi.
Faktura je prý po splatnosti 5 dní. Žádná mi nepřišla, samozřejmě jí obratem uhradím a pak budu reklamovat. Ono je problematické to dokazování. Jak oni můžou dokázat, že mi fakturu poslali, nevěřím jim to, pošta mi chodí bez problémů. Neumím si představit, že by mě na základě nezaplacení mohli dát do registru dlužníků. A pokud půjdu do sporu, oni by měli nějak prokázat, že mi zaslali sms s upozorněním na blížící se konec smlouvy, protože jenom tak mohla být smlouva automaticky prodloužena a oni mi tedy mohou účtovat smluvní pokutu za předčasné ukončení.
To potvrzení si vyžádám doporuč. dopisem, děkuji za rady
Pokud je po splatnosti 5 dní, tak ji zaplať, aby ses vyhnula zpoplatněné upomínce. Do Solusu tě dát samozřejmě mohou, pokud nezaplatíš, navíc pokud je číslo zrušené, jde to velmi rychle.
Ta poslední faktura…to je faktura za volání nebo smluvní pokuta? Pokud je to právě smluvní pokuta, případně zpoplatněná upomínka, chtěla bych vědět, na jakou adresu dopis posílali. Mají takový „blbý zvyk“, že faktury chodí na korespondenční adresu, zatímco upomínky/výpovědi/pokuty/jiná doporučená psaní zasílají na adresu účastníka. Často se stává, že pokud zákazník mění adresu, operátor změní právě jen tu korespondenční. Takže pokud jsi u nich měnila adresu, je možné, že se stalo toto a dopis ti proto nepřišel - šel na starou adresu.
To už je dost sci-fi, neznám tvůj případ, tudíž tu vytvářím slušné konspirační teorie. Nicméně možnost to je ![]()
@kopretina 12
Já to heslo zrovna nedávno hledala. U Bonerixu jsme si ho vyplňovali sami- dali jsme si datum narození někoho z rodiny (sedmimístný kód), našla jsem ho normálně v mailu.