Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsem sice křesťanka, ale tato věta je super
je stále správné čekat na manželství až po svatbě? manželství tak nějak vzniká až po svatbě.
Jinak mě toto osobně přijde jako přežitek a asi bych to nedržela. On ten soulad v posteli je celkem důležitý. A člověk se změnit může. Mám kolem ženské, které měly divoké mládí, ale pak našly toho pravého a žijou spořádaně.
@Aspera píše: Více
Souhlas, je to přežitek. Středověk nekončí, středověk trvá.
Nežila jsem správně. Ale mě to ani až tak nebavilo, prostě jsem trpěla impulzivním chováním, mám HPO.
Už s nikým nespím, nepiju a chodím na psychoterapii. Jednou bych chtěla mít normální vztah, manželství, ale chci se nejdřív změnit, zlepšit vzorce chování a do té doby být sama. Jen se bojím, že si nikoho pak nenajdu s takovou minulostí.
Prostě bych to s partnerem nechtěla rozebírat co jsem dělala, ale lhát mu, že jsem měla jen 1 taky nebudu
@Anonymní píše: Více
Všechno, co jsi prožila patří k Tvému životu. Není mi sympatické, pokud se lidé - věřící musí neustále za něco omlouvat a kát se.
Chodila jsem na křesťanskou střední školu a obecně byl u silně věřících lidí zastávaný názor, že pokud s tím druhým plánuješ zůstat, je možný i sex před svatbou. Z okolí, ty které randily na střední s tím, teď už chlapem, opravdu zůstaly.
Anonymní: souhlasím, až na ty potraty.
Bohužel jsem na interrupci byla 2× za mlada. Samozřejmě, že to hřích byl: nikdo mě nenutil s těmi chlapy spát. Nějak jsem k nim necítila ani lásku. Prostě jsem si hledala chlapy, jen abych zapadala a byla jako ostatní, taky jsem hodně pila.
Ale moje chování, které k těhotenství vedlo bylo samozřejmě hříšné.
Spát s někým jen tak, ani se mi to nelíbilo, chlastala jsem.
Ale nesouhlasím, že potrat je hřích vždy: kdyby mě znásilnili, pouze v tomto případě bych tam šla nebo kdyby bylo ohroženo zdraví moje nebo dítěte, jinak ne.
A tak s nikým už nespím.
@Anonymní píše: Více
Nenech minulost, aby tě trápila. Jednou jsem slyšela takový úsměvný, i když povzbudivý příměr. Že je člověk nakřáplé vajíčko (myšleno poznamenaná nějakými přešlapy v minulosti) neznamená, že je rozbitý a nepoužitelný. Znamená to, že je potřeba něco se sebou udělat - začít vařit něco dobrého. (Slyšela jsem to v angličtině, tam to vyzní líp, ale smysl je stejný.) Je to naopak radost, vidět někoho, kdo se předtím v životě plácal, že se z toho dostal a žije šťastně a má smysl života. Ať už je to, co je to. Špatné zkušenosti se dají proměnit v něco dobrého. Minimálně budeš mít pro takové lidi víc pochopení, když narazíš na někoho, kdo má problém v tom, v čem jsi třeba dřív měla ty.
Také si myslím, pokud ti lidé spolu chtějí zůstat a plánují snatek, jsou si věrni tak to není tak hrozné jako kdyby spali s někým jen tak nezávazně.
Potrat je pro mě hřích. Kdybych byla znásilněná - doufám, že nebudu - a vzniklo z toho dítě, nevím, zda bych ho dokázala přijmout, ale i tak bych na potrat nešla, dítě bych možná dala k adopci.
Antikoncepci jako hřích nevnímám. Pán Bůh dal lidem rozum a bez ní bych měla dvacet dětí a pak vysílením umřela, to asi Pán Bůh nechce.
Předmanželský sex nevnímám jako špatný, ale vyspat se s každým koho potkám jako špatné vnímám.
@Anonymní píše: VíceČili se v obou případech jednalo o ohrožení zdraví nebo znásilnění, ano?
Ahojky. Pokud jste křesťanky, katoličky, pravoslavné atd
Mam pár otázek, můžete anonymně
Nebo jsou muži, co by čekali do svatby na ženu, která předtím smilnila?
Pokud jste vy samy byly takové a víru našly až potom, jak jste si našli manzela, který byl věřící a neřešil minulost?
Podle mě ne, vždyť by lidé měli 10 dětí a co když manželé nechtějí děti nebo jen 1?
Podle mě je antikoncepce správná.
Zas není dobré se nijak nechránit a pak již na potrat.
Výjimečně by potrat neměl být tak těžký hřích, ne?
Spíš je hřích to chování ženy, že se opije a spí s někým? U znásilnění to přece nemůže být hřích vůbec.