Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Uslava nestýkali se, protože její máma od něj utekla, když byla kamarádka sotva na světě, s tím, že biootec je hrubián nejvyššího zrna, o dítě neměl zájem, neplatil alimenty, navíc matka i blízká rodina navíc o biootci mluvila vždy velice nelichotivě (jemně řečeno).
Otec jí vyhledal až „na stará kolena“, některé věci se vysvětlily, některé se jen shodli na tom, že těžko říct, kde je pravda, atd. no a některé se prostě hodily za hlavu.
Kamarádka je každopádně ráda, že tomu tu šanci dala, i když to, co celý život o tátovi slýchala, bylo fakt nepěkný…
@Mar__tanka1983 píše:
@Uslava nestýkali se, protože její máma od něj utekla, když byla kamarádka sotva na světě, s tím, že biootec je hrubián nejvyššího zrna, o dítě neměl zájem, neplatil alimenty, navíc matka i blízká rodina navíc o biootci mluvila vždy velice nelichotivě (jemně řečeno).
Otec jí vyhledal až „na stará kolena“, některé věci se vysvětlily, některé se jen shodli na tom, že těžko říct, kde je pravda, atd. no a některé se prostě hodily za hlavu.
Kamarádka je každopádně ráda, že tomu tu šanci dala, i když to, co celý život o tátovi slýchala, bylo fakt nepěkný…
Možná je lepší, že ho znala tak málo. Možná by si zkazila mínění. Stačí už jen to, že neplatil alimenty. Já osobně bych mu šanci nedala, ale každý žijeme jinak.
@Mar__tanka1983 Ale u nás o něm nikdo nemluvil špatně, máma mi akorát řekla, když jsme ho jednou potkali, že tohle je můj táta. On se ke mě vůbec neměl a já k němu také ne, bál jsem se ho. Byl velký, plešatý a samá kéra. Tak jsem to obrečel, doma mě pak utěšovali, táta říkal, že mi to mamka řekla, aby mi nelhali, ale, že mě má on pořád stejně rád a že se na tom nikdy nic nezmění. A pak byl několik let klid, akorát jsem ho občas potkal a jednou jsem mu řekl dobrý den. On mi neodpověděl, tak jsem ho přestal zdravit. A pak za dlouho mě začal zdravit, tak mu vždycky odpovím, ale víc se s ním nebavím. Akorát poslední dobou co se začal angažovat, tak se mu snažím vyhnout, ale jako naschvál ho hodně potkávám a on vždycky řve, že mě táta jemu ukradl a podobné kraviny a dělá ostudu. Psal mi pod fotky i na fb, tak jsem si ho zablokoval. Dělá zlo i tátovi. Kecá blbosti i před moji sedmiletou ségrou a ta se ho bojí. Minule přiběhla ubrečená, že potkala toho zlého pána. Je to ale všechno až co zjistil, že jsem měl maturák, předtím si nás vůbec nevšímal, jen mě od těch 18 začal zdravit a vyptávat se jak se mám, ja ho jen pozdravil a šel dál. Nikdy jsme se o něm doma nějak nebavili, nebylo proč.
@Denego
To psala mě na vysvětlenou. Netýká se to tebe, ale její kamarádky.
@Uslava píše:
Možná je lepší, že ho znala tak málo. Možná by si zkazila mínění. Stačí už jen to, že neplatil alimenty. Já osobně bych mu šanci nedala, ale každý žijeme jinak.
ono to tam bylo právě komplikovanější, protože přišla na to, že máma je odmítala…
No, to už je jedno ![]()
Každopádně to, co píše zakladatel, je ještě trochu jiná káva (hlavně to, že biootec i teď v dospělosti spíš než o navázání kontaktu má zájem jen nadávat a řvát, a na to bych taky neměla vitamíny).
@Denego ve světle prvního a pak i doplňujících příspěvků bych ho na svatbu nezvala. Jak sem psala, pokud bys to jooo chtěl zkusit pro klid svědomí (a i pro tátu), tak si sednout někdy někde neutrálně, ale rozhodně bych si chlapa, co umí akorát tak řvát, nezvala na svatbu, to ani náhodou…
Já svého otce na svatbu nepozvala a k oltáři mě vedl otčím.
Otec na nás ovšem neplatil alimenty, nestaral se, nevidal se a v naší pubertě si pořídil „druhou sadu“ dětí se stejnými jmény.
V té době jsem s ním byla v nuceném kontaktu, protože rok předtím jsem si vzala jeho děti do péče, když je strčil do decaku a on mi dělal naschvály a obstrukce, nadával mi a tak…
Jako, pokud se o tebe ten pán nijak nezajímal, asi bych ho na svatbu nezvala. Zkusila bych mu ale dát možnost a nabídnout mu posezení někde, pod podmínkou, že se nebude navážet do tvé rodiny…
Jinak tatík mi taky vykládal, jak se o nas nestaral, protože jsme měli nového tatínka a on nechtěl bojovat… Kecy v kleci, prostě na nás kaslal. Nikdo ho nenahrazoval…
Ahoj, mám obdobný dotaz akorát se týká mé matky. Před dvěma a půl lety se s tátou na její popud rozvedli po delší době manželství. Od té doby jsou vztahy na bodě mrazu. Matka má totiž za to že my jsme ji měli podporovat ve lžích a výmyslech, které napovídala i u rozvodu. Bohužel ona těmto lžím i věří. Je to hodně labilní člověk do kterého chvíli stačí klavírovat a ona tomu uvěří a pokládá to za pravdu.
Teď se jedná o to že s přítelem plánujeme svatbu a já nevím zdali ji pozvat. Bojím se že bude dělat ostudu, stěžovat si že jsme se spolčili se ségrou proti ní, dělat ostudu. Další možnost je pozvat ji jen na obřad, ale to zas bude mít hubu plnou keců. Prosím o názor zvali by jste si takového člověka na svatbu? Popřípadě zvali by jste jen na obřad?
Ať mi matka provedla cokoliv, pozvala jsem ji. Pokládala jsem to za základní slušnost. Ale na 99% jsem věděla, že nepřijde (což se potvrdilo).. na svatbě jsem měla stranu od táty (kterou ona nenávidí z duše) a manželovu rodinu a bylo to fajn ![]()
na druhou svatbu (to už jsme se tehdy 14let vůbec nestýkaly) jsem ji už z více důvodů nezvala.
Vztahy jsou prostě složité, udělej si to tak, jak to cítíš. Já chtěla tehdy (poprvé) mít sama před sebou „čisté svědomí“
, což se i stalo.. Jen ty sama víš, jak se správně rozhodnout a co vše mezi vámi je nebo není.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám obdobný dotaz akorát se týká mé matky. Před dvěma a půl lety se s tátou na její popud rozvedli po delší době manželství. Od té doby jsou vztahy na bodě mrazu. Matka má totiž za to že my jsme ji měli podporovat ve lžích a výmyslech, které napovídala i u rozvodu. Bohužel ona těmto lžím i věří. Je to hodně labilní člověk do kterého chvíli stačí klavírovat a ona tomu uvěří a pokládá to za pravdu.Teď se jedná o to že s přítelem plánujeme svatbu a já nevím zdali ji pozvat. Bojím se že bude dělat ostudu, stěžovat si že jsme se spolčili se ségrou proti ní, dělat ostudu. Další možnost je pozvat ji jen na obřad, ale to zas bude mít hubu plnou keců. Prosím o názor zvali by jste si takového člověka na svatbu? Popřípadě zvali by jste jen na obřad?
S tím ti nikdo neporadí. To musíš zvážit ty. jaké to bylo před rozvodem, jak jste vycházeli. Já si to za sebe třeba vůbec nedovedu představit, že bych jednoho rodiče nepozvala.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám obdobný dotaz akorát se týká mé matky. Před dvěma a půl lety se s tátou na její popud rozvedli po delší době manželství. Od té doby jsou vztahy na bodě mrazu. Matka má totiž za to že my jsme ji měli podporovat ve lžích a výmyslech, které napovídala i u rozvodu. Bohužel ona těmto lžím i věří. Je to hodně labilní člověk do kterého chvíli stačí klavírovat a ona tomu uvěří a pokládá to za pravdu.Teď se jedná o to že s přítelem plánujeme svatbu a já nevím zdali ji pozvat. Bojím se že bude dělat ostudu, stěžovat si že jsme se spolčili se ségrou proti ní, dělat ostudu. Další možnost je pozvat ji jen na obřad, ale to zas bude mít hubu plnou keců. Prosím o názor zvali by jste si takového člověka na svatbu? Popřípadě zvali by jste jen na obřad?
Nejde až tolik o to, jaké vztahy máte poté, co se rodiče rozvedli - jde o to, jaký vztah jsi s maminkou měla předtím.
Máma Tě vychovávala a starala se o Tebe celý život - tedy, předpokládám, že do rozvodu jste žili v celkem normální rodině. Pokud ano, pak nevidím důvod ji nepozvat, resp. její nepozvání na svatbu bych osobně brala jako velké hulvátství.
Pokud je to jinak, pak by samozřejmě záleželo na konkrétní situaci ![]()
Půjdu proti proudu. Já bych ji nepozvala pokud bych věděla, že bude dělat vyrvál, ostudu a komentovat dění. Je to váš den, má to být o vašem štěstí a prostě o vás. Jak si to uděláte je jen na vás. Maximálně bych se s ní spojila a dala jí podmínky účasti, ale to je takový blbý, protože ji tím určitě naštveš. Na svatbě jsme neměli žádného z rodičů, měli jsme malou jen se svědky. S rodiči máme skvělé vztahy a brali to všichni v pohodě. Pokud bysme ale dělali velkou svatbu, určitě bychom nezvali manželova otce, jen tchýni. Je to už úplně vymazanej alkoholik a riziko toho, že tam všechno vypije a bude dělat bordel by bylo skoro 100%…
Nemáš zákonnou povinnost zvát někoho na svatbu.
Bohužel jsi v situaci kdy všechny varianty nebudou dobré - tedy nepozvat (urazí se), pozvat (nejspíš budou problémy), pozvat jen napůl - urazí se a ještě bude dělat problémy.
Varianta pozvat jen na obřad z toho vychází jako nejhorší možnost.
Je někdo z vašich příbuzných, s kým matka vychází a není úplný pitomec? Že by ses s ní/m domluvila, že by si vzal matku na starost během svatby, aby si to nemusela řešit ty a zabránil ji v tom, aby vznikaly scény?
Osobně mi přijde optimální varianta ji pozvat, nějak se emocionálně obrnit proti tomu abych se trápila tím, že bude taková, jaká je celý život a našla někoho, kdo mi pomůže minimalizovat škody, tedy bude na ní dávat bacha.
Pak víš že si udělala co si mohla a to že ona zase něco poničí holt není tvoje zodpovědnost.
Nemá smysl očekávat pohádkouvou 100% dokonalou svatbu plnou pohody, klidu a jednrožců zvracejících duhu - to nikdy nenastane. Svatba je slavnost spojení dvou rodin a to jak v dobrém, tak ve zlém…
Jo jinak na srovnání se s tím, že holt sis vylosovala matku takovou jaká je je docela fajn tahle kniha - mimo jiné dost pomůže zjištění, že to fakt není ojedinělá záležitost.