Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, dnes jsem nastoupila do práce, ale pouze na dohodu o pracovní činnosti-zdrav. a soc. budu mít normálně placené, ale budu chodit jen na 20 h týdně, vydělám si cca 5000 hrubého, dávala jsem to do mzdové kalkulačky na Netu a vzhledem k tomu, že mi řekli, že si mohu uplatnit děti- podepsala jsem růž. papír,,kde jsem je uvedla, tak jsem to tam zadala a čistá mi vyjde vyšší než ta hrubá. Kamarádka mi ale tvrdí, že já na daňový bonus nárok nemám, před touto prací jsem byla na ÚP, předtím na RD a prý bych musela mít mzdu vyšší jak 10tis. hrubého. Děkuji za odpovědi, jsem v tomhle fakt mimo.
Na bonus na děti nárok máš, akorát pokud si za celý rok nevyděláš víc jak 48 tis. hrubého, tak si nesmíš nechat udělat roční zúčtování daní, protože by ti ho zase sebrali.
Mám podobný dotaz, tak nebudu zakládat nové téma, našla jsem na stránkách ÚP nabídku jedné firmy na práci na plný úvazek, na pohovoru mi řekli, že první dva měsíce jen na brigádu a smlouvu dají až potom(od lidí z firmy jsem se dozvěděla, že tam pracují už několik let brigádně), ale co mě zajímá, v jaké výši se platí zdravotní a sociální pojištění? když dostanu minimální mzdu 8000, tak kolik z toho zaplatím na tomto? není lepší být doma a brát podporu? když ještě k tomu dva tisíce projezdím? ![]()
Něco jako brigáda neexistuje, tedy myslím ve smyslu smlouvy… a ad ty peníze, pokud dostaneš 8000,– hrubého na klasický pracovní poměr, tak čistého je to 7120, pokud neuplatňuješ další odpočty jako třeba děti.
Děkuji za odpověď, na netu jsem koukala, ze aby na ten bonus človek dosáhl musí mít alespoň 4tis.hr/měsíc,to je těch 48 tis/rok. Takže když si teď za březen vydělám 3700 kč(budu mít totiž málo hodin),tak se mi asi v dubnu ten bonus ve výplatě neobjeví, co?
Jo a ještě otázečka, teď si logicky ročni zučt. dělat nebudu, protože loni jsem byla 3 měs. na ÚP a předtím na RD, ale v roce 2014 si to roč. zůčt. udělat musím n.ne,protože se bojím, že na těch 48 tis. nedosáhnu, snížili mi počet hodin, tak si vydělám málo-nebudu pak muset ten bonus vracet?
@Marketafo Pokud hrozí, že bys musela bonus vracet, tak ho prostě neuděláš, pokud si pouze zaměstnanec, tak nejsi povinna si ho nechat udělat.
Aha a nemůže to pak po mně zaměstnavatel požadovat? A zobrazí se mi ten bonus už v dubnové výplatě, když budu mít pod 4 tis. hrubého? Díky
Ne nemůže… a jak je to s tím bonusem v dubnové výplatě nevím, mzdovka nejsem.
@Marketafo píše:
Aha a nemůže to pak po mně zaměstnavatel požadovat? A zobrazí se mi ten bonus už v dubnové výplatě, když budu mít pod 4 tis. hrubého? Díky
Bonus ve výplatě nebude.
Aha, děkuji a když si např. další měsíc vydělám nad 4 tis.hr,tak se mi ten bonus ve výplatě zobrazí, nebo to dostanu až při ročním zúčtovaní?
@Marketafo nad 4000,– se ti zobrazí a pokud budeš mít v součtu za celý rok výdělek alespoň těch 48 tis. tak v ročním zúčtování dostaneš ty bonusy za měsíce kdys měla pod 4000,–
Dobry den, rada bych se zeptala, kdyby nekdo vedel. Jsem osoba pecujici o osobu ve tretim stupni zavislosti. K tomu pracuji na DPČ, privydelam 5000 mesicne. Od listopadu roku 2023 jsem rozvedena. Deti mam ve vyhradni peci, byvaly manzel je nechtel, nebere si je, nestara se. Vidi je jednou za dva mesice, to mu staci. Je OSVČ, deti uplatnoval vzdy on. Letos prisel s tim, at mu dam zase cestne prohlaseni, ze si je neuplatnuji, ze mi ten bonus pak da. No ted se mi vysmal a penize si nechal. Muj dotaz prosim, mohu si ja pristi rok 2024 zadat o danovy bonus na deti, kdyz muj jediny prijem je tech 5000 z ze DPC? Mnohokrat dekuji za informavi.
Bohužel uplatnit si je nemůžeš. Příjem máš na uplatnění bonusu malý. On si děti taky uplatnit nesmí, pokud s nima nežije ve společné domácnosti.
@Sněženka12 Takže bych ho za odměnu nahlasila na financaku, ze si je uplatnoval neoprávněně…