Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@FraDeu píše:
Co by ne, měsíčně každý vydělá 60 litrů, to máš 60122 = 1 440 000. To je cajk, zato koupíš v Ostravě 2+1. V karviné zato máš 2× 2+1 byty.
60 to ne
bydlime v menším městě. Byt jsme si museli zrekonstruovat. A máme 3+1 cca 84m2. A jak jsem psala, něco jsme už našetřené měli ![]()
@Anonymní píše:
@beruska9 jojoo, mu dam ted o vikendu kurz uklizeni![]()
materskou planujeme za par let (3-4roky) a i proto bych si prave chtela udelat finacni rezervu. Jsme mlady par (22-23let) a penize bokem nejsme nejak schopni nasetrit z beznych platu.Zakl.
Chápu a fandím. Jen trochu čísel pro motivaci: Když z roku 50 týdnů budete s přítelem oba pracovat 16h navíc na brigádě a budete mít 100,–Kč/čistého/hod., tak je to 32×100×50= 160 000,–Kč za 1 rok.
Já když šetřila v období 25-30 let na svoje bydlení, tak jsem pracovala taky na víc úvazků a dost různě. Nejvíc mi vyhovovalo období, kdy jsem nad rámec HPP chodila 2× týdně 16-20h + v sobotu 6-18 a neděli jsem měla volnou. Těch cca 20h týdně navíc jsem chodila v období září-květen, červen-srpen jsem si užívala klid. Dovolené jsem měla 5 týdnů a 2 týdny z toho jsem vždycky taky pracovala intenzivně jinde (třeba jsem so-út šla na dvanáctky někde, st-pá na dvanáctku jinde a so+ne odpočívala a zotavovala se).
Pokud je to váš společný sen a přítel počítá i se svým zapojením, tak je to v pořádku. Jen je fajn si nastavit i nějaké užívání si (odměňovat se za to, že je člověk šikovný) a občas si od toho udělat prázdniny.
Není lepší období na úspory, než teď. Jste mladí, hodně vydržíte, nemáte žádné vyživovací povinnosti, jen tak dál.
@FraDeu píše:
Co by ne, měsíčně každý vydělá 60 litrů, to máš 60122 = 1 440 000. To je cajk, zato koupíš v Ostravě 2+1. V karviné zato máš 2× 2+1 byty.
Tak já počítala jen ty peníze z brigády o víkendech. Přece z něčeho žít musí, to není, že vydělají 30 táců a vše dají na spoření. ![]()
Zvládnout se to dá zvlášť pokud je to opravdu jen třeba na půl roku. Já dělala od 16 při škole v mcd, všechny víkendy a svátky a minimálně 3× v týdnu po škole do 22 do večera. Fakt jsem byla ráda, že jsem odmaturovala, protože jsem už byla před zhroucením. Pak jsem dělala práci kde jsme ze začátku chodily do práce po-pá 11-19 a sobota 10-16 skoro dva roky a to byla fyzicky náročná práce. A třešnička na závěr, pak jsem skoro 3/4 roku dělala v Lidlu plný úvazek a k tomu ještě půl úvazek v McD. Takže jsem třeba vstala ve čtyři, do 14 hodin byla v Lidlu a pak od 15 do 22 v mcd. To bylo peklo… snad už nikdy nebudu muset takhle dřít
@Anonymní píše:
Tak já počítala jen ty peníze z brigády o víkendech. Přece z něčeho žít musí, to není, že vydělají 30 táců a vše dají na spoření.
To je právě o tom jak kdo to vidí. My jsme měli sen, vlastní bydlení a na ten rok a půl jsme vlastně platili jen jídlo a bydlení. Porovnávat kdo kolik útrati z výplaty je těžké. Někdo ze 30k neušetří nic a někdo si v pohodě spoří a ještě se občas rozšoupne
my jsme ten druhý případ. Oba jsme vždy byli šetřílci a spíš minimalisté a tohle pro nás byla výzva.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Omluvte anonym, ale nechci aby nekdo vedel blizsi info o mne z prace.
Chci se zeptat, zda je tu nekdo, kdo pracuje kazdy den po-pa a kazdy vikend chodi jeste na brigady?Po-pa mam klasickou praci, ktera neni nejak fyzicky narocna (pracuji v kancelari), ale jelikoz bych si rada privydelala penize abych si neco nasetrila, tak chci pracovat jeste o vikendu. Byla mi nabidnuta slusna brigada za hodne dobry penize ve skladu, ale podminka je, abych chodila opravdu kazdy vikend. A ja se chci zeptat na vas nazor, zda je tohle zvladnutelny? Brigada by byla treba na pul roku, do te doby, nez bych si neco nasetrila, protoze vim, ze z dlouhodobeho hlediska se to zvladnout neda. Brigada by byla hodne fyzicky narocna, ale pres tyden se opravdu zase nepredru (jenom psychicky
Prosim rejpalky aby se zdrzely, dekuji). Je mi jasny, ze bych nemela moc volneho casu. Deti nemam, pouze pritele. Brigadu mam 2 minuty od baraku autem. Prosim, reknete mi, kdo taky pracuje kazdy den, jak to zvladate? Padate na hubu? Da se to?
nepracuju takto pro zamestnavatele, ale pracuju dost intenzivne vlastne cely tyden jak je tyden dlouhy. Ted se mi narodilo mimco, ale predtim jsme pracovala 20h v praci, pak doma pece o dite a domacnost (to prace je, obzvlaste pokud to clovek neflaka), po vecerech uklid, zehleni, etc. K tomu ale siju, takze casto jsem po vecerech, kdyz mi dite usnulo, tak mezi 9-12 vecerni jsem sila, nebo alespon predstrihavala latky a podobna priprava. Kdyz ma clovek deti, tak je uplne jedno, zda je to pracovni den nebo vikend, dny vypadaji stale stejne. Furt stejny zaprah, litam od plotny k pracce, od uklidu k zehlicce. Do toho kazdou volnou chvilinku se snazim sit a pripravovat. To siti mi samozrejme nejakou tu kacku vydelava, takze to si tam dosad jako tvou brigadu. A kez bych na to mela neprerusovane cas, coz nemam.
Ted se mi narodilo miminko a pres den se siti nemuzu venovat vubec, zaprah 150% az do pozdnich vecernich hodin. Takze priprava nejakeho siti je casto mezi 10 az pulnoci s tim, ze musim byt ticho jako myska a siti neprichazi v uvahu. Takze pak pres den lovim par minut tady, par minut tam, abych usila co se da.
Spim v prumeru 6h a to velmi spatne a perusovane. Zacinam byt unavena a to je malemu teprve 2,5m.
Osobne si nedovedu predstavit, ze pul roku nemam ani jeden vikend pro sebe. Ja kdybych treba s tim mym sitim sekla, tak bych mela „volno“, jak to jenom jde s dvema detma na hrbu.
@tmavíček píše:
To je právě o tom jak kdo to vidí. My jsme měli sen, vlastní bydlení a na ten rok a půl jsme vlastně platili jen jídlo a bydlení. Porovnávat kdo kolik útrati z výplaty je těžké. Někdo ze 30k neušetří nic a někdo si v pohodě spoří a ještě se občas rozšoupnemy jsme ten druhý případ. Oba jsme vždy byli šetřílci a spíš minimalisté a tohle pro nás byla výzva.
Tak to smekám, opravdu. Já jsem to zkoušela několikrát, se uskromnit, ale vždy bylo něco potřeba zaplatit, koupit…Takže jste dobří. I v tom, že jste se na tomto dokázali domluvit a oba dodržovali,,nulovou variantu". ![]()
@Anonymní píše:
@FraDeu A jak si zvladala domacnost? Ja se bojim toho, ze budu padat na hubu, predstava ze prijdu domu a jeste musim uklidit, uvarit.. no ale penize hold potrebuji (nemam dluhy nebo tak, ale chceme si s pritelem usetrit na bydleni).
@shadowbabe tyjo tak to obdivuju, kteri pracuji skoro nonstopakorat u chlapa je vyhoda, ze starost o domacnost (uklid, vareni) se ho moc netyka
![]()
Zakl.
netyka? ![]()
Ale jo, týká
Je šikovný a podílí se na chodu domácnosti, jasně, že když jsem byla na RD, tak více jsem tomu věnovala já. Ale v rámci časových možností si fakt nemůžu stěžovat
akorát v rámci lásky k naší kuchyni nesmí na dlouho sám ke sporáku ![]()
Tak já vstávám cca v 5:30, do kanclu jezdím na 8:00, domů v 15:00. Po kolečku pošta, obchod, masna, družina jsme doma kolem 16:00, pak domácnost, úkoly atd. ve 20:00 zasedám k PC a do 22 - 23 další práce. V sobotu a neděli dopo domácnost, rodina atd. odpo zase práce na PC. Sobotní a nedělní večery si teda nechávám volné. Jako neřekla bych, že bych nějak padala na hubu. Akorát teda teď mám HO a pracuju s dítětem za krkem + do toho učení. Jestli budou ty školy zavřené déle než měsíc, tak si jdu nechat napsat lexaurin ![]()
@Anonymní píše:
Tak to smekám, opravdu. Já jsem to zkoušela několikrát, se uskromnit, ale vždy bylo něco potřeba zaplatit, koupit…Takže jste dobří. I v tom, že jste se na tomto dokázali domluvit a oba dodržovali,,nulovou variantu".
No spíš si okolí ťukalo na čelo
dnešní doba je taková, že je všude všeho plno. Každý vše potřebuje a chce si užít života. Pak je to o prioritách. Třeba auto jsme koupili až těsně před porodem, z manžela si kolegové v práci dělali srandu, že na kole pojedeme i k porodu.
Zakladatelko, držím palce ať si najdeš fajn brigádu. Já toho roku a půl nelituji. Ano, občas jsem toho měla až nad hlavu, ale to mám i s dětmi doma🙄 😄