Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Liberalissima píše:
A to teda jako rodič právo má. Neexistuje žádné právo prarodičů na to, mít dítě bez dozoru a nastavovat mu výchovná pravidla. I soud dá většinou návštěvy s dohledem.
U prarodičů, s dohledem. Jasně.
@Bábrdl řeším tady tablet, kouření a to že mého syna učí lhát. Protože, když se zeptám hral jsi? Tak řekne, že ne a on se u toho vždy tak zvláštně usměje a přesně podle toho poznám, že lže. Já mu taky můžu cpát tablet horem a spodem a koupit mu mobil a můžu ho nechat hrát od rána do večera, že tam k nim nebude chtít jezdit. Protože mu dám to co mu dávají oni a u mě to nemá. Ale proč. Chci z něj mít normálního kluka, který si umí hrát s legem.
@E-V-C-A 30 píše: řeším tady tablet, kouření a to že mého syna učí lhát. Protože, když se zeptám hral jsi? Tak řekne, že ne a on se u toho vždy tak zvláštně usměje a přesně podle toho poznám, že lže. Já mu taky můžu cpát tablet horem a spodem a koupit mu mobil a můžu ho nechat hrát od rána do večera, že tam k nim nebude chtít jezdit. Protože mu dám to co mu dávají oni a u mě to nemá. Ale proč. Chci z něj mít normálního kluka, který si umí hrát s legem.
a co ti brání hrát si s klukem a legem v době, kdy je doma s tebou?
@ZustanSeMnou hele toho kluka vídá u rodičů schválně. Jemu ho nedám. Nebudu říkat proč.
@Liberalissima píše:
A to teda jako rodič právo má. Neexistuje žádné právo prarodičů na to, mít dítě bez dozoru a nastavovat mu výchovná pravidla. I soud dá většinou návštěvy s dohledem.
Ale tak vždyť jo. Ať jim dítě nedává. Akorát není jediná, kdo má na styk s dítětem právo - ještě tu máš otce. Ono je klidně možné, že když bude dělat obstrukce, rodiče naočkují syna (otce dítěte) a syn navrhne rozšířený styk nebo střídavku. A pak už si zakladatelka bude moct prudit, jak bude chtít, a nebude jí to nic platný. Nebo se za pár let dítě samo rozhodne, že nechce trávit čas jenom s otravnou přepjatou matkou.
Mezilidský vztahy fakt nejsou jenom o právu (i když tady minimálně to právo otce a dítěte je). Ale kdo chce kam… akorát teda nechápu smysl týhle diskuse.
@E-V-C-A 30 píše:
@Sany80s ne u mě doma pod mým dohledem
pokud ti to soud posvětí, tak směle do toho.
@neumisa u mě doma si hraje a je hrozně hezké to pozorovat. A nepotřebuje sedět na tabletu
@E-V-C-A 30 píše:
@neumisa u mě doma si hraje a je hrozně hezké to pozorovat. A nepotřebuje sedět na tabletu
v pořádku. a u prarodičů si hraje s tabletem a nepotřebuje sedět u lega. rovnováha.
@E-V-C-A 30 píše:
@ZustanSeMnou hele toho kluka vídá u rodičů schválně. Jemu ho nedám. Nebudu říkat proč.
On má soudem omezená rodičovská práva? Nebo není zapsaný v rodném listě?
@neumisa píše:
pokud ti to soud posvětí, tak směle do toho.
Jssně, už vidím ten soud, který to posvětí, protože dítě tráví u prarodičů čas převážně na tabletu. Aby zakladatelka ještě náhodou nedostala na zaplacení soudní výlohy za zahlcování soudu hovadinama.
@E-V-C-A 30 píše:
@Bábrdl řeším tady tablet, kouření a to že mého syna učí lhát. Protože, když se zeptám hral jsi? Tak řekne, že ne a on se u toho vždy tak zvláštně usměje a přesně podle toho poznám, že lže. Já mu taky můžu cpát tablet horem a spodem a koupit mu mobil a můžu ho nechat hrát od rána do večera, že tam k nim nebude chtít jezdit. Protože mu dám to co mu dávají oni a u mě to nemá. Ale proč. Chci z něj mít normálního kluka, který si umí hrát s legem.
Tak to bych šla na sociálku a řešila to. Řekni jim, že podle toho, jak se syn usmívá poznáš, že tam nedělal nic jiného, než hrál na tabletu a nikdo si s ním nepovídal.
@E-V-C-A 30 já tě rozumím, 8 letý je opravdu moc malý, aby seděl celý den na tabletu. A jaké to má škodlivé následky, si může každá maminka dohledat, i když tady v diskuzích se všichni notoricky tváří, jak je v pohodě cpát tablet už batoleti. Kouření by mi taky vadilo fest - obě věci přímo poškozují zdraví a nemyslím si, že takové jednání prarodičů je v pořádku. I když si oni nejspíš myslí, že nic špatného nedělají. Je spousta lidí, co jinak trávit čas neumí. Ale jak to řešit? Nemohlabys tam prostě jezdit s ním?
@Bábrdl píše:
Dítě tam jezdí za otcem. Sama to i psala. Že s ním hraje playstation.
Tak to má blbé, nevšimla jsem si, že jsou rozvedení. Pokud je to „jeho“ víkend, nenadělá asi nic.
Nicméně pokud jde vysloveně o práva PRARODIČŮ pak by se skutečně měli snažit pravidla rodičů dodržovat a ne se vztekat, lhát a vymrnčovat si jak kdyby jim bylo šest a ne šedesát. Ono i když dají rodiče k soudu, tak pravděpodobně dostanou návštěvy pod dohledem, případně dvě hodiny každých 14 dní a podobně. Žádná velká výhra. A to ještě jen pokud mají už s vnoučaty vybudovaný vztah - neexistuje např žádné právo na vnouče, pokud se odmítám stýkat s jeho rodiči ![]()
Jinak naschvál to beru trochu do extrému, ale to hlavně pro to, že zdejšímu fórum je extrémně vychýlené na opačný extrém: matka je tu jen inkubátor, jejíž jediné právo je doma napravovat dítěti režim a trávení jen proto, aby si s ním babička mohla dělat, co uzná za vhodné. A ještě s tím, že když se babičce nechce, nemusí vnouče vidět třeba nikdy a rodiče to mají v tichosti akceptovat. To najednou vztahy s prarodiči zásadní nejsou, kupodivu ![]()
Sorry, ale ne
Rodiče mají hlavní práva vůči dětem, rodiče si zaslouží slušné a ohleduplné chování stejně jako prarodiče a prarodiče by se měli snažit dohodnout a vyjít vstříc úplně stejně, jako rodiče.
Příspěvek upraven 30.01.22 v 16:48
@Capelucia nee, já bych tam jezdit ani nechtěla. Mrzí mě, že to nechápou. A Mrzí mě, že se tady většina z vás staví k tabletum pozitivně a napadáte mě, když chci jít jinou cestou. A chci mu do života dát jiné věci. Prostě zastávám názor, že by se měli nastavená pravidla dodržovat. A ne je furt obcházet. Já seo něco snažím a oni mi pořád podraží nohy.