Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Svistice proč to píšeš takhle ad absurdum?
Že mu řídí každý krok…že si má u babi číst… vždyť tady o tom nic nepsala. Taky nevíme, v jakém věku a zdravotním stavu jsou prarodiče, jakou zábavu či činnost mu můžou nabídnout. Šlo jí o to, aby neseděl u tabletu celý víkend, ještě když je tam táta který snad to páření aspoň občas může proložit nějakou podnětnější aktivitou…
Obvykle s Tvými názory poměrně rezonuji, ale tady mi přijdeš už dost vostrá ![]()
@E-V-C-A 30 píše:
@Amandine ale já toho nechci přece moc. Nekouřit, nahrát celý den na tabletu. Přála bych si, aby mi přijel a vykládal mi.co zažil s babi a dědou a ne, nějaký řeči o tabletu.
Hele to se pochopit dá, tohle co píšeš fakt chápu. Ale asi to nevyhraješ. A zpřetrhávat vztahy syna a prarodičů taky není dobré.
@Bábrdl spíš za dědou a babi, tatinekmoc zájem nikdy neměl. Kolikrát kluk dojel, že tam táta nebyl. Je to spíš o tom, že nechám kluka samotného s otcem.
@Bábrdl Ja se musela naucit byt asertivni, prave aby ty vztahy fungovaly a fungovat mohly, kdyz si clovek necha kalet na hlavu, je frustrovany, tak vztahy jsou posramocene, ackoliv naoko to vypada, ze je vsechno v poradku. Zadny vztah nemuze fungovat tak, ze jeden si dela, co chce a druhy to „pro klid“ toleruje. Ja ziju tak, ze nikoho neobtezuju, nikomu nic nedluzim, nikoho nepoucuju, nelajnuju nikomu zivot, totez ocekavam. Mam dite v peci, takze rozhoduju ja. I kdyby se prarodice staveli hlavu a odpichovali usima.
@Anna766 já to ani nechci, napsala jsem.jim že tam prostě nebude spavat, ale že za ním můžou chodit na basket, vzít ho ven. Na brusle do kavárny.
@Anna766 píše:
Ty bys byla spokojená, mít dítě co čtrnáct dní dva dny v kouři z cigaret? Já ne, mě to zase tak vtipný nepřipadá.
Myslím si, že tady se většinově shodneme. Že největší problém by bylo to kouření.
Ale otázka je, jak jim to tady exsnacha podává. Jestli vyhrožuje, zakazuje kluka. Prezentuje se, že kluk je pouze její. Jak tady čteme. Matka je zvláštní.
@E-V-C-A 30 píše:
@Amandine ale já toho nechci přece moc. Nekouřit, nahrát celý den na tabletu. Přála bych si, aby mi přijel a vykládal mi.co zažil s babi a dědou a ne, nějaký řeči o tabletu.
Chápu. Já bych šílela z toho kouření. Ale to už je asi pozdě, to se mělo nastavit hned zkraje. Taky (asi naivně) si myslím, že komu na dítěti/vnukovi záleží, dbá na jeho fyzické i psychické zdraví. I přes nějaké svoje omezení či námahu (zahrát si s ním, povídat, jít ven).
@E-V-C-A 30 píše:
Chceš, už ten tablet je požadavek přes čáru.
@E-V-C-A 30 píše:
@Bábrdl spíš za dědou a babi, tatinekmoc zájem nikdy neměl. Kolikrát kluk dojel, že tam táta nebyl. Je to spíš o tom, že nechám kluka samotného s otcem.
A je to na základě rozsudku, nebo to máte jen domluvené?
@Amandine Protože z ní to generalstvi (asi ještě umocněné tím, že ex je ex a prarodiče jsou taky od ex přímo stříká).
Venku by koukání s kámoši netolerovala, má přesnou představu, co by dítě melodělat… No překvapivě její synek by doma na tom tabletu seděl imrvere taky, kdyby měl moznost. A prarodiče a otec jen prostě nevidí duvod proč si kazit víkend „výchovou“, což je celkem běžné u těch rodičů, co mají dítě min. Nechtějí být za ty hyeny, co nastavují hranice, aby je dítě nepřestali mít rádi, nejezdilo min.
Jaký sra. t ji to může, v zájmu kluka tahle anarchie u babi a dědy úplně není, ale to je asi tak všechno, co s tím může dělat. Rozhodně nemá nárok dítěti zarazit kontakt s prarodiči a otcem.
@E-V-C-A 30 píše:
@Anna766 já to ani nechci, napsala jsem.jim že tam prostě nebude spavat, ale že za ním můžou chodit na basket, vzít ho ven. Na brusle do kavárny.
A kolik je prarodičům roků?
Jinak bych si uvědomila, že tohohle otce a tyhle prarodiče jsem si vybrala sama.
Zřejmě to je rodina, kde se kouří, otec, jak píšeš, tam ani kolikrát není, už nenaděláš nic.
Poprosila bych o to kouření, aby se omezilo, zbytek nemá cenu nějak víc dramatizovat.
Každá babička prostě nebude s vnukem bruslit ![]()
@Amandine píše:
Opravdu myslíte vážně, že na konto toho, že matka vyzaduje regulaci času stráveného na herních zařízeních, bude dítě preferovat pobyt u otce, ten požádá o střídavou nebo výlučnou péči?
Ne, ale na konto přístupu matky „moje pravidla platí všude a vy všichni se jim podřídíte“ úplně klidně. Nebyl by to první ani poslední případ.
Já myslím, že se to samo vyřeší tím, že se syn naučí lépe, tj. mnohem méně podrobně, odpovídat na otázku, co dělal u babičky. V tom má ještě rezervy.
Mimochodem jak se liší podívat se na hezký film, jak navrhuješ, a hraní na PS? Celkem nijak, akorát když hraje s tátou, oba si to víc užijí a je to aktivní činnost, ne pasivní.
Doporučuju zaměřovat se na to, co je důležité (to kouření) a realistické (ať u babičky dělá aspoň i něco jiného než koukání na různé obrazovky), protože ty mu, až bude větší, taky nebudeš schopná organizovat každou minutu volného času.
Známe to všichni, kdo má trochu odrostlejší děti. Pak je akorát potřeba trvat na plnění povinností, nějakých dostatečných volnočasových aktivitách samostatně i s rodinou, a zbytek si řídí sami a všichni tušíme jak (pokud jim ty mobily nezabavíme, což já osobně nemám potřebu dělat) ![]()
@Svistice ať se válí u super filmu, ať se cpou popkornem, je to lepší, než tablet a cígo v hubě u nosu mého kluka.