Práva nájemníka - demontáž elektroměru

Anonymní
4.3.13 22:17

práva nájemníka a

Ahoj holky, stala se mi nepříjemná věc. Můj nájemník si odhlasil odběr elektřiny u ČEZu o 10 dní driv, než mu končilo užívací právo k mému bytu. A zároveň s tím si zažádal o demontáž elektroměru. Má na to právo? Byt je můj. Je mi divný, že by to šlo bez mého souhlasu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22236
4.3.13 22:35

Pokud se ukončuje smlouva bez přepisu na nového zákazníka, tak dochází k demontáži měřidla. Předchází se tím černému odběru. Souhlas vlastníka nemovitosti není třeba, jelikož nevstupuje do smluvního vztahu mezi dodavatelem a odběratelem. Až budeš chtít smlouvu obnovit nebo sjednat na nového podnájemníka, dojde k opětovné montáži měřidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 22:43
@cilly píše:
Pokud se ukončuje smlouva bez přepisu na nového zákazníka, tak dochází k demontáži měřidla. Předchází se tím černému odběru. Souhlas vlastníka nemovitosti není třeba, jelikož nevstupuje do smluvního vztahu mezi dodavatelem a odběratelem. Až budeš chtít smlouvu obnovit nebo sjednat na nového podnájemníka, dojde k opětovné montáži měřidla.

Jo, ale to se platí, že? Je mi divný, že 14 dní před uplynutím uzivaciho práva k bytu si najemnice požádala o demontáž elektroměru, když mě by tím pádem vznikla škoda. Věděla, že v bytě budu bydlet já a kdybych tam dnes nedošla a nenechala si vše přepsat na sebe, tak zítra by proběhla demontáž a ta se přeci taky platí, nebo ne?

• Citovat
  • Upravit
22236
4.3.13 22:50

Nevím, jak to má tedy ČEZ (pracuji jinde), ale myslím, že distribuční záležitosti jsou všude stejné. Demontáž měřidla je bezplatná - u opětovné montáže je tam tzv. rezervace (asi 2 roky), kdy je to též bezplatné.

Tohle bych spíš viděla na menší zlomyslnost ze strany nájemníka (nic neobvyklého, setkáváme se s tím v práci dost často). Nemstí se ti za něco? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 23:02
@cilly píše:
Nevím, jak to má tedy ČEZ (pracuji jinde), ale myslím, že distribuční záležitosti jsou všude stejné. Demontáž měřidla je bezplatná - u opětovné montáže je tam tzv. rezervace (asi 2 roky), kdy je to též bezplatné.Tohle bych spíš viděla na menší zlomyslnost ze strany nájemníka (nic neobvyklého, setkáváme se s tím v práci dost často). Nemstí se ti za něco? :nevim:
jo mstí, že jsem ji poskytla hezký bydlení, jenže se situace změnila a já se vracím do svého bytu a ons musela odejít dřív, než bylo ve smlouvě.
  • Citovat
  • Upravit
22236
4.3.13 23:08

Tak hlavně, že jsi zabránila demontáži měřidla.

Někdy je lepší si smlouvy na odběr energií nechat na sebe a zahrnout to podnájemníkovi do nájmu. Nemůže pak bez tvého vědomí změnit dodavatele nebo nechat sundat měřidlo. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
4.3.13 23:13

Demontáž se ČEZu neplatí a jak psala Cilly 2 roky je tam rezervace na odběr elektřiny. Ke znovuzapojení a montáži elektroměru je ale do smlouvy potřeba mít revizi odběrného místa a ta se platí. Revizi dělají smluvní partneři ČEZu. Mně to stálo 1.600,– když jsem po nájemníkovi nechávala připojovat elektroměr :cert:
Buď ráda, že jsi to stihla a nemusíš revizi platit a příště si to dej do smlouvy a event. znovuzapojení zaplatíš z kauce od nájemníka :palec:
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 23:13
@cilly píše:
Tak hlavně, že jsi zabránila demontáži měřidla.Někdy je lepší si smlouvy na odběr energií nechat na sebe a zahrnout to podnájemníkovi do nájmu. Nemůže pak bez tvého vědomí změnit dodavatele nebo nechat sundat měřidlo. :cert:
asi jo, ale stalo se mi u pronájmu garáže, že mi došel pak účet na z16 000 a nájemník mi dal jen 10 000, tak nevím, jak zs tomu vyhnout. Dát vez do nájemní smlouvy?
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.3.13 23:16
@Zozole píše:
Demontáž se ČEZu neplatí a jak psala Cilly 2 roky je tam rezervace na odběr elektřiny. Ke znovuzapojení a montáži elektroměru je ale do smlouvy potřeba mít revizi odběrného místa a ta se platí. Revizi dělají smluvní partneři ČEZu. Mně to stálo 1.600,– když jsem po nájemníkovi nechávala připojovat elektroměr :cert:
Buď ráda, že jsi to stihla a nemusíš revizi platit a příště si to dej do smlouvy a event. znovuzapojení zaplatíš z kauce od nájemníka :palec:
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele :nevim:
a jak to mám formulovat do smlouvy, že se nájemník zavazuje el.přepsat na mě?
@Zozole píše:
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele :nevim:
  • Citovat
  • Upravit
29350
4.3.13 23:19
@Anonymní píše:
asi jo, ale stalo se mi u pronájmu garáže, že mi došel pak účet na z16 000 a nájemník mi dal jen 10 000, tak nevím, jak zs tomu vyhnout. Dát vez do nájemní smlouvy?

Tak předně požadovat kauci ve výši nejméně jednoho měsíčního nájmu s inkasem a samozřejmě vše rozepsat do smlouvy… nájem zvlášť, zálohy na jednotlivé energie taky zvlášť, aby bylo jasné, co za co má platit… a když nezaplatí, tak máš v ruce platnou smlouvu a tím i podklad pro exekuční vymáhání dluhu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
4.3.13 23:20

Asi bych si nechala od právníka napsat smlouvu, kde by toto bylo ošetřeno.

A dobrý nápad mi přijde i to, co píše zozole - použít na takto vzniklé náklady kauci z bytu. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 23:24

Holky dík, objednám se k právníkovi, mám 2 nemovitosti, jsem na materske a příjem prostě potřebuji

• Citovat
  • Upravit
Retea
4.3.13 23:31
@Regina Hero píše:
Tak předně požadovat kauci ve výši nejméně jednoho měsíčního nájmu s inkasem a samozřejmě vše rozepsat do smlouvy… nájem zvlášť, zálohy na jednotlivé energie taky zvlášť, aby bylo jasné, co za co má platit… a když nezaplatí, tak máš v ruce platnou smlouvu a tím i podklad pro exekuční vymáhání dluhu…

To jsem udělala, ale2000 kč kauce za garaz, kdyz pronajímám A 1000 měsíčně tak při 16000 dluhu je o nicem.

• Citovat
  • Upravit
29350
4.3.13 23:43

@Retea no tak to máš pravdu… tak potom to chce chodit kontrolovat elektroměr každý měsíc a jak uvidíš, že je nějaká větší spotřeba než platí zálohu, tak to hned zvednout… případně raději dát větší zálohy a při vyúčtování mu to vrátit, než aby zůstal on dlužný tobě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.13 23:47
@Regina Hero píše:
@Retea no tak to máš pravdu… tak potom to chce chodit kontrolovat elektroměr každý měsíc a jak uvidíš, že je nějaká větší spotřeba než platí zálohu, tak to hned zvednout… případně raději dát větší zálohy a při vyúčtování mu to vrátit, než aby zůstal on dlužný tobě…

Jj, taky jsem dospělak názoru, že budu své podnajemniky chodit kontrolovat každý měsíc po této zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová