Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud se ukončuje smlouva bez přepisu na nového zákazníka, tak dochází k demontáži měřidla. Předchází se tím černému odběru. Souhlas vlastníka nemovitosti není třeba, jelikož nevstupuje do smluvního vztahu mezi dodavatelem a odběratelem. Až budeš chtít smlouvu obnovit nebo sjednat na nového podnájemníka, dojde k opětovné montáži měřidla.
@cilly píše:
Pokud se ukončuje smlouva bez přepisu na nového zákazníka, tak dochází k demontáži měřidla. Předchází se tím černému odběru. Souhlas vlastníka nemovitosti není třeba, jelikož nevstupuje do smluvního vztahu mezi dodavatelem a odběratelem. Až budeš chtít smlouvu obnovit nebo sjednat na nového podnájemníka, dojde k opětovné montáži měřidla.
Jo, ale to se platí, že? Je mi divný, že 14 dní před uplynutím uzivaciho práva k bytu si najemnice požádala o demontáž elektroměru, když mě by tím pádem vznikla škoda. Věděla, že v bytě budu bydlet já a kdybych tam dnes nedošla a nenechala si vše přepsat na sebe, tak zítra by proběhla demontáž a ta se přeci taky platí, nebo ne?
Nevím, jak to má tedy ČEZ (pracuji jinde), ale myslím, že distribuční záležitosti jsou všude stejné. Demontáž měřidla je bezplatná - u opětovné montáže je tam tzv. rezervace (asi 2 roky), kdy je to též bezplatné.
Tohle bych spíš viděla na menší zlomyslnost ze strany nájemníka (nic neobvyklého, setkáváme se s tím v práci dost často). Nemstí se ti za něco? ![]()
@cilly píše:jo mstí, že jsem ji poskytla hezký bydlení, jenže se situace změnila a já se vracím do svého bytu a ons musela odejít dřív, než bylo ve smlouvě.
Nevím, jak to má tedy ČEZ (pracuji jinde), ale myslím, že distribuční záležitosti jsou všude stejné. Demontáž měřidla je bezplatná - u opětovné montáže je tam tzv. rezervace (asi 2 roky), kdy je to též bezplatné.Tohle bych spíš viděla na menší zlomyslnost ze strany nájemníka (nic neobvyklého, setkáváme se s tím v práci dost často). Nemstí se ti za něco?
Tak hlavně, že jsi zabránila demontáži měřidla.
Někdy je lepší si smlouvy na odběr energií nechat na sebe a zahrnout to podnájemníkovi do nájmu. Nemůže pak bez tvého vědomí změnit dodavatele nebo nechat sundat měřidlo. ![]()
Demontáž se ČEZu neplatí a jak psala Cilly 2 roky je tam rezervace na odběr elektřiny. Ke znovuzapojení a montáži elektroměru je ale do smlouvy potřeba mít revizi odběrného místa a ta se platí. Revizi dělají smluvní partneři ČEZu. Mně to stálo 1.600,– když jsem po nájemníkovi nechávala připojovat elektroměr ![]()
Buď ráda, že jsi to stihla a nemusíš revizi platit a příště si to dej do smlouvy a event. znovuzapojení zaplatíš z kauce od nájemníka ![]()
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele ![]()
@cilly píše:asi jo, ale stalo se mi u pronájmu garáže, že mi došel pak účet na z16 000 a nájemník mi dal jen 10 000, tak nevím, jak zs tomu vyhnout. Dát vez do nájemní smlouvy?
Tak hlavně, že jsi zabránila demontáži měřidla.Někdy je lepší si smlouvy na odběr energií nechat na sebe a zahrnout to podnájemníkovi do nájmu. Nemůže pak bez tvého vědomí změnit dodavatele nebo nechat sundat měřidlo.
@Zozole píše:a jak to mám formulovat do smlouvy, že se nájemník zavazuje el.přepsat na mě?
Demontáž se ČEZu neplatí a jak psala Cilly 2 roky je tam rezervace na odběr elektřiny. Ke znovuzapojení a montáži elektroměru je ale do smlouvy potřeba mít revizi odběrného místa a ta se platí. Revizi dělají smluvní partneři ČEZu. Mně to stálo 1.600,– když jsem po nájemníkovi nechávala připojovat elektroměr
Buď ráda, že jsi to stihla a nemusíš revizi platit a příště si to dej do smlouvy a event. znovuzapojení zaplatíš z kauce od nájemníka
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele
@Zozole píše:
Demontáž se ČEZu neplatí a jak psala Cilly 2 roky je tam rezervace na odběr elektřiny. Ke znovuzapojení a montáži elektroměru je ale do smlouvy potřeba mít revizi odběrného místa a ta se platí. Revizi dělají smluvní partneři ČEZu. Mně to stálo 1.600,– když jsem po nájemníkovi nechávala připojovat elektroměr
Buď ráda, že jsi to stihla a nemusíš revizi platit a příště si to dej do smlouvy a event. znovuzapojení zaplatíš z kauce od nájemníka
Nájemnice se určitě chtěla pomstít. Pokud žádala o odpojení, tak jí technik/operátor od ČEZu určitě informoval, že je lepší přehlášení na nového majitele
@Anonymní píše:
asi jo, ale stalo se mi u pronájmu garáže, že mi došel pak účet na z16 000 a nájemník mi dal jen 10 000, tak nevím, jak zs tomu vyhnout. Dát vez do nájemní smlouvy?
Tak předně požadovat kauci ve výši nejméně jednoho měsíčního nájmu s inkasem a samozřejmě vše rozepsat do smlouvy… nájem zvlášť, zálohy na jednotlivé energie taky zvlášť, aby bylo jasné, co za co má platit… a když nezaplatí, tak máš v ruce platnou smlouvu a tím i podklad pro exekuční vymáhání dluhu…
Asi bych si nechala od právníka napsat smlouvu, kde by toto bylo ošetřeno.
A dobrý nápad mi přijde i to, co píše zozole - použít na takto vzniklé náklady kauci z bytu. ![]()
Holky dík, objednám se k právníkovi, mám 2 nemovitosti, jsem na materske a příjem prostě potřebuji
@Regina Hero píše:
Tak předně požadovat kauci ve výši nejméně jednoho měsíčního nájmu s inkasem a samozřejmě vše rozepsat do smlouvy… nájem zvlášť, zálohy na jednotlivé energie taky zvlášť, aby bylo jasné, co za co má platit… a když nezaplatí, tak máš v ruce platnou smlouvu a tím i podklad pro exekuční vymáhání dluhu…
To jsem udělala, ale2000 kč kauce za garaz, kdyz pronajímám A 1000 měsíčně tak při 16000 dluhu je o nicem.
@Retea no tak to máš pravdu… tak potom to chce chodit kontrolovat elektroměr každý měsíc a jak uvidíš, že je nějaká větší spotřeba než platí zálohu, tak to hned zvednout… případně raději dát větší zálohy a při vyúčtování mu to vrátit, než aby zůstal on dlužný tobě…
@Regina Hero píše:
@Retea no tak to máš pravdu… tak potom to chce chodit kontrolovat elektroměr každý měsíc a jak uvidíš, že je nějaká větší spotřeba než platí zálohu, tak to hned zvednout… případně raději dát větší zálohy a při vyúčtování mu to vrátit, než aby zůstal on dlužný tobě…
Jj, taky jsem dospělak názoru, že budu své podnajemniky chodit kontrolovat každý měsíc po této zkušenosti.
Ahoj holky, stala se mi nepříjemná věc. Můj nájemník si odhlasil odběr elektřiny u ČEZu o 10 dní driv, než mu končilo užívací právo k mému bytu. A zároveň s tím si zažádal o demontáž elektroměru. Má na to právo? Byt je můj. Je mi divný, že by to šlo bez mého souhlasu.