Pravidelné ježdění na kole...které partie se posilují?

310
26.7.17 10:41

Pravidelné ježdění na kole...které partie se posilují?

Ahoj, mám dotaz na zkušené sporťačky. Začala jsem pravidelně jezdit na kole. Jezdím 2× denně ráno a večer. MInimálně jedu okruh 10 km - 1km rovinka, 2 km do prudkého kopce, 2 km z kopce + 5 km rovinka. Denně tedy ujedu minmálně 20 km, ale někdy jedu delší okruh, o víkendu i trasy na celý den. Vždy se snažím zařadit kopec.

Jednak by mě zajímalo, zda takovéto pravidelné ježdění může mít efekt na zhubnutí (momentálně mám cca 56 kg, ale vždy jsem měla kolem 50 kg, tak bych aspoň tři kila chtěla shodit).

A dále by mě zajímalo, zda se při pravidelném ježdění na kole (i do kopce) se kromě nohou posiluje třeba i břicho, protože především to, bych chtěla shodit, zpevnit. V ostatních partiích bych ani změnu nepotřebovala.

Kromě pravidelného ježdění jsem uprvila i stravu.

Přivítám každou radu, jak se zbavit přebytečného špečku na břiše. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
915
26.7.17 10:53

Já tedy jezdím na kole hodně, přes léto skoro denně 25km do práce, ale pomoc zhubnout mi vždy pomohla spíš pevná a trvalá změna jídelníčku a speciální cvičení. Mám z kola lepší fyzičku, svalnatá lýtka, ale to je tak vše. Asi tak. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
26.7.17 10:55

Bez úpravy jídelníčku, hlavně zpravidelnění stravy, nepomůže žádná aktivita. S vhodnou výživou je dobrý jakýkoli pohyb.
Mě kdysi samotné ježdění na kole srazilo za měsíc 5kg. Po zlepšení jídelníčku to šlo ještě lépe. Ale můj váhový problém byl daleko větší, než vaše pouhé „zlepšení postavy“ :-)
Dnes jezdím minimálně 1,5h denně - 35km.

Každopádně jezdit je nutné alespoň hodinu denně, stačí normální tempo. Kopec nemá žádný vliv. Tepovka vyskočí do výšin a spalovat se budou cukry. Navíc netrénovanému jedinci spíše zakyselí nohy a odpraví ho. Vliv na hubnutí nebude mít vůbec žádný.
Zato točit 80-90 otáček v mírném terénu a jet takhle hodinu, to je daleko lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
26.7.17 11:07

@páájaa2 @BukajAktobos

Je mi jasné, že sport musí být jít ruku v ruce s úpravou jídelníčku, to taky dělám. Denně jezdím tak hodinu a půl, i víc. Na víc nemám s malými dětmi čas. Nemám ráda jakékoliv cvičení, v posilovně už vůbec ne. Radeji bych se zpevnila na kole a badmintonu, ale nevím, zda tyto sporty mjí vůbec vliv třeba konkrétně na břišní partie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
26.7.17 11:22

Hodina a půl je super. Vnímejte to hlavně jako prostředek k výraznému zlepšení kondice a lepšímu pocitu. Postupně odbouráte i ty kila.
Na kole zpevníte nejvíce v tomto pořadí stehna (logicky), hýždě, lýtka a trapéz. Na vše ostatní to bude mít marginální vliv. Břicho bez trochy cvičení nezpevníte.
Já taky kolo doplňuji tak 30 minutami lehčího cvičení na ruce a právě břicho/záda, protože tyto partie na kole prakticky nezapojíte. Potažmo 3-4× týdně hodina plavání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.7.17 11:25

Já podobnou trasu jezdila několik let denně do práce, v létě-v zimě.
Časem se s toho stal opruz, hlavně proto, že když vyrazím jen občas, mám plno síly, dokážu zatnout aerobně, vydat větší výkon.
Touhle pravidelností jsem jezdila spíše pomaleji, prostě jsem byla s té rutiny utahaná, nedokázala jsem zrychlit, nakopnout se. Prostě nebyly síly.
Nijak extra jsem nezhubla, taky mě trápí(snad pořád :lol: )cca 5kg. Mě pomáhá na hubnutí spíše divočější pohyb(běh, H.E. A.T, TRX…)na kole toho nedosáhnu.
Měla jsem zpevněné stehna, manželovi se líbily, i když mě trápily. Ted druhý rok nejezdím a s nohama jsem spokojená více. Ano svaly jsou super, ale když chci vypadat dobře ve slimkách, tak svalnaté(široké)stehna neocením. Břicho jsem nezhubla nikdy, bývalý přítel tvrdil, že na kole hubne břicho, ale chlapi jsou přece jenom jiní jak ženy.
Takže asi moc neporadím, každý jsme jiný, mě třeba denní rutina nepomohla zhubnout. Dělala jsem to hlavně kvůli hlavě ;) přece jenom jet do práce a vidět východ slunce, dýchat ranní vzduch, poslouchat ptáky…je prostě krása a relax. V noci to bylo horší, ale i tak zážitek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.7.17 11:27

…a jinak tradiční heslo trenérů je, že břicho se dělá v kuchyni, né v posilovně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
26.7.17 11:31

@axlpol
Nemyslím si, že by žena dokázala získat z běžného ježdění na kole kdovíjak svalnatá stehna. Zpevněné nohy to ano, svalnaté nikoli. Nebavíme se tady o profi cyklistice, kde je klasickým tréninkem 150km a posilovna.

Ale taky, do práce jezdím výhradně na kole, v zimě v létě. Pomáhají tomu i mírné zimy. Ten pocit toho pohybu je super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
26.7.17 11:34

@BukajAktobos @axlpol

Tak co byste doporučily za pohybovou aktivitu po čtyřicítce? Nějaké posilovací cviky a pposilovnu nedám, to vím. Nejde mi tak ani o zhubnutí, jako spíš udržení váhy kolem 55 kg a aby tělo mělo trochu fyzičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.7.17 11:37

@BukajAktobos ano,však já nemyslí, že by se mi rýsovaly svaly na stehnech jak na soutěžích kulturistů. Ale vždycky jsem měla stehna takov鄚palky“můj sen, tenkých nohou nebyl. Nikdy jsem neměla rovné nohy, ale takvé jak hohy od starých vyřezavaných židlí :lol: Vždycky mi rifle zadrhly na stehnech a v pase volné :roll:.taky jsem se svou trenérkou chodila na aerobic atd. takže bylo i posilování stehen cca 2-3týdně.
Co mám děti, tak není kdy jezdit, ani nikam jinam, tak se nohy"spravily"tak jak mi to vyhovuje i když chlapovi se více líbily ta trénované„barokní“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
26.7.17 11:41

@Marakuja já si zamilovala Walking(asi to znáte jako H. E.A. T.)u nás to každá trenérka pojala po svém, jedna tam dává prvky aerobiku, druhá to bere více aerobně na další to bere hodně jako chůzi, takže tam chodí spíše paní v letech 40-60let…mě to sedlo na kondičku i na hubnutí. Čas je problém :nevim:,taky se ted neurvu, jen občas, takže více asi neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
26.7.17 11:51

@Marakuja na kole nejezdím, ale logicky zpevníš nohy. Břicho asi úplně nezhubneš, možná trochu, ale říká se, že se břicho hubne jídlem, že sport na to až tak vliv nemá. Já mohu doporučit koloběžku, dávám 15 km za hodinku, takže to není o moc pomalejší než kolo a je efektivnější, pomáhá proti bolesti zad (máš- li skoliózu, tak to máš o dost efektivnější než cvičení na ni), zpevňuje zadek, nohy a i to břicho, rozhodně více než kolo. Navíc je to větší zábava! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
26.7.17 11:55

@Marakuja jo a koloběžka je řekla bych posilovna s kardiem v jednom, prostě super pohyb :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
26.7.17 11:56

Mě vždycky z jízdy na kole-pravidelné- strašně narostly stehna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
26.7.17 11:56

Na zhubnutí by spíš bylo lepší jezdit na tom kole hodinu a půl v kuse, ne dvakrát poloviční dobu. Jinak břicho se podle mě jízdou na kole neposílí. Plavat nechceš chodit? já běhám a na břichu se to trochu projevilo, ale plavání by bylo asi nejlepší na zpevnění břicha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková