Vyrozumění poškozeného o hlavním líčení

1349
15.10.17 09:41

Právní porada

Mohl by me někdo vYsvětlit co znamena pozvánka na termín v listopadu s názvem vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19789
15.10.17 09:46
@B4RC3LON4 píše:
Mohl by me někdo vYsvětlit co znamena pozvánka na termín v listopadu s názvem vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni

Právní akty se nehodnotí podle názvu, ale podle obsahu. Co ta pozvánka znamená, se nejspíš dozvíte, když si ji přečtete.

Nejspíš to znamená, že jste poškozený trestným činem a soud vás vyrozuměl o hlavním líčení.

Jinak, § 198 odst. 2 trestního řádu říká, že :

O hlavním líčení se vyrozumí státní zástupce, zákonný zástupce a obhájce obžalovaného, jakož i poškozený a zúčastněná osoba. Mají-li poškozený nebo zúčastněná osoba zmocněnce, vyrozumějí se o hlavním líčení jen jejich zmocněnci. Poškozeného je třeba ve vyrozumění upozornit, že nedostaví-li se k hlavnímu líčení, bude se o jeho nároku na náhradu škody nebo nemajetkové újmy nebo na vydání bezdůvodného obohacení rozhodovat na podkladě jeho vlastních návrhů, jsou-li už obsaženy ve spise nebo dojdou-li soudu dříve, než se přikročí k dokazování.

Příspěvek upraven 15.10.17 v 09:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
15.10.17 09:54

To bude asi od soudu sdělení, že můžete přijít na hlavní líčení. Pokud to chcete vědět jistě, pozvánku sem naskenujte a třeba se najde někdo ochotný, kdo vám z toho textu opíše podstatné věty :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.10.17 09:57

@enyf Podstatné může být cokoliv. Spíš by měl(a) napsat, čemu na tom nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
15.10.17 10:20

Prave ja mam jeden datum na to vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni a asi mesic a neco po tom je dalsi papir kde je svedek a tam je napsane hlavni liceni tudiz nechapu proc me dosel jeste 1 termin driv kdyz soud je az mesic po tom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
15.10.17 10:29

Promiň, ale takhle přece žádat o radu nemůžeš. Jak se z tvého původního příspěvku dá poznat, že ti přišly dva papíry se dvěma termíny a že nechápeš proč ti přišly dva? Co sis myslela, že ti na ten první příspěvek někdo poradí?

I z tvého druhého příspěvku se dá jen hádat, o co jde. Prostě si to přečti, zjisti z textu, na které jednání jít musíš, a podle toho jednej. Je na obou papírech stejná spisovka? Pokud ano, jde o stejnou věc. Na internetu můžeš i podle spisovky zjistit, jestli hlavní líčení v těch termínech opravdu bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
15.10.17 10:32

Mam zvyraznene oba terminy me jen zajima jestli tu ma nekdo zkusenostco se resi na vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
15.10.17 10:41
@B4RC3LON4 píše:
Mam zvyraznene oba terminy me jen zajima jestli tu ma nekdo zkusenostco se resi na vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni

Moje zkušenost je, že se v tom textu řeší, že poškozený může přijít na hlavní líčení. Stejně ti to psal i eumedon. Co se v tom textu opravdu řeší, můžeš poznat jen ty nebo někdo, kdo si ten text může přečíst. :pocitac: Ale pokud v té samé věci máš jít o měsíc později i svědčit, tak tě na to líčení nepustí.

A tvoji poznámku o tom, že máš oba termíny zvýrazněné, nechápu vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.10.17 10:43
@B4RC3LON4 píše:
Mam zvyraznene oba terminy me jen zajima jestli tu ma nekdo zkusenostco se resi na vyrozumění poškozeného o hlavnim liceni

Já zkušenost mám, ale moje zkušenost ti je na prd. Rozhoduj se podle toho, co jsi dostal od soudu (či soudů) černé na bílém v řízeních, jichž jsi účastníkem, ne podle toho, co dostali v jiných řízeních jiní lidé.

Na vyrozumění poškozeného o hlavním líčení se řeší to, co je v tom vyrozumění napsáno.

A napsáno je tam především to, co soudu ukládá napsat v trestní řád v § 198 odst. 2: Poškozený se vyrozumí, kdy a kde proběhne hlavní líčení v trestním řízení identifikovaném spisovou značkou.

Poškozený je upozorněn, že nedostaví-li se k hlavnímu líčení, bude se o jeho nároku na náhradu škody nebo nemajetkové újmy nebo na vydání bezdůvodného obohacení rozhodovat na podkladě jeho vlastních návrhů, jsou-li už obsaženy ve spise nebo dojdou-li soudu dříve, než se přikročí k dokazování.

A já jsem byl taky upozorněn, že nejde o předvolání (čili nejsem povinen se dostavit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová