Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
chtěla bych se zeptat jak to je s přechodem z MD na rodičák. Mě skončila mateřská 26.10.07 a od 27.10.07 jsem na rodičáku. Z pracáku mi přišel dopis, že ho mám rodičák přiznaný za celý říjen a bude krácený o peněžitou podporu v mateřství a nebo nemocenskou v souvislosti s porodem, pokud mi na ní vznikne nárok.
Někde jsem četla(samo že nevím kde), že dostanu za říjen celý rodičák a současně i poměrnou část mateřské(za 26 dnů). Nevíte některá jak to je? Penízky navíc by se mi před vánocemi hodili, a komu ne, že?
Díky za Vaše poznatky a rady.
Ivule
Asi Te zklamu,
aby jsi dostala za jeden mesc jak materskou, tak rodicak - tak to umoznoval nejasny vyklad zakona - takze nektere urady to skutecne umoznily, ale to bylo nekdy v roce 2004 nebo 2005. Pak se na to prislo a zakon byl zpresnen.
Takze ted se nemuze stat, aby se Ti davky sesly v jeden mesic.
Verveve
Naopak. tentoo humbuk jak píše Verveve vznikl loni touto dobou, kdy některé úřady mylně-skulina v zákoně-vyplácely RP i PPM první měsíc PO PORODU DÍTĚTE.
Ale jinak je to tak, že dostaneš poměrnou část PPM za těch 26 dní plus rodičák za celý měsíc-ten se poměrně nekrátí.
Já to tak měla stejně v r. 2005, i nyní, kdy jsem přecházela naopak z rodičáku opět na PPM-v srpnu jsem jěště měla nárok na RP plus jsem 4.8. nastupovala opět na PPM, tu jsem dostala vpoměrn= výši od 4.-31.8.
Musím potvrdit, že u mě to bylo stejné jako u Kristain.
Já jsem teď na mateřské s druhým dítětem, kterou jsem nastoupila když starší dceři byli ještě necelé 3 roky. Tzn. mezi dětmi jsem do práce vůbec nenastoupila. I přesto mám nárok na čerpání dovolené z doby, kterou jsem byla na mateřské. Nevíte od kdy potom začnu pobírat rodičovský příspěvek? Doteď mi byla vyplácena peněžitá pomoc v mateřství od zaměstnavatele.
zhruba za měsíc až dva, zeptej se vaší mzdovky, kdy ti končí a hned tentýž měsíc si jdi požádat i o rodičák…ono se pak asi v lednu bude hromadně žžádat znovu…
Díky za Vaše odpovědi.
Dneska jsem byla i na ÚP ohledně přídavků na dítě a tam mi řekli, že v lednu se skutečně budou vyzývat pobíratelky rodičáku a budou žádat všichni znova. Všichni tam z toho mají nervy už teď. Moje pracovnice se mnou konzultovala výklad nového zákona a ptala se a ujišťovala jestli to pochopila stejně jak já. No bude to paráda.
Hermi, zeptej se účetní, kdy ti končí MD. Musí Ti to zodpovědět a pak jdi zažádat o rodičák jak ti radili už předchozí. Pokud máš nárok na dovolenou, tak žádej o její čerpání po skončení MD.
Díky a ahoj Ivule