Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Byly jsme ted v pátek poprvé na endokr. a zatim jen prohlídka a rtg zápěstí. Brala krev ale výsledky bude volat v pondělí až. Právě si myslím, ze když to necháme tak a dle dr dostane ms do roka, ze za ten rok nestihne vyrůst vic jak 10cm a to by byla i tak hodně malá![]()
![]()
ale i těch injekci se bojím, zas nějake sracky do malého těla. Ja osobně jsem dostala ms az v 16ti a i tak jsem zacala nesnášet své tělo, nechci aby tohle prožila dcera v 10ti letech. I tak, pokud to oddálí, tak to bude jen na rok ( injekce se můžou dávat jen do 12ti let kostního věku a pokud uz ted ma kostni vek 11, tak to nemá moc casu) takže kdyby ji dávali injekce do jejich skutečných 10ti let ( kostních 12ti), tak i tak pak dostane ms celkem brzo, jestli to přijde hned po tom co ji přestanou dávat injekce
On se tím zpomalí i ten kostní věk, takže bude mít delší čas vyrůst.
Hmm tak dle krevních testů, krev plná hormonů, takže se injekcí nevyhnem, v pátek jde na první ![]()
@Anonymní píše:
Hmm tak dle krevních testů, krev plná hormonů, takže se injekcí nevyhnem, v pátek jde na první
Je dobre, ze ta léčba vůbec je a ze to doktoři řeší.. Urcite injekce pomůžou ![]()
@Alušáček píše:
Je dobre, ze ta léčba vůbec je a ze to doktoři řeší.. Urcite injekce pomůžou
Já vím…jen mam v sobě rozpor..nechat dceři píchali 1-2 roky injekce ( které třeba budou mit nějaké vedlejší účinky… možná..v budoucnu), nebo ji nechat prožívat ms od 10 let..( ja sama jsem to dostala až v 16ti a i tak jsem měla z toho celkem dlouhou psychické problémy, nesnášela jsem své tělo atd…ale je fakt, ze mohe matka se mnou o tom nemluvila, nic mi nerekla atd…,coz s dcerou o tom mluvim raději právě už teď, když hrozí, že to dostane tak brzo)
@Anonymní píše:
Já vím…jen mam v sobě rozpor..nechat dceři píchali 1-2 roky injekce ( které třeba budou mit nějaké vedlejší účinky… možná..v budoucnu), nebo ji nechat prožívat ms od 10 let..( ja sama jsem to dostala až v 16ti a i tak jsem měla z toho celkem dlouhou psychické problémy, nesnášela jsem své tělo atd…ale je fakt, ze mohe matka se mnou o tom nemluvila, nic mi nerekla atd…,coz s dcerou o tom mluvim raději právě už teď, když hrozí, že to dostane tak brzo)
To je hrozně těžko…rozumím ti. Na jednu stranu v dnešní době MS v deseti letech není nic zvláštního. U dcery ve třídě (4 třída) už TO mají dvě holky, normálně o tom mluví a pohoda. I s klukama bez problémů. Je jina doba. Ale chápu že pro tebe jako matku čím později tím lépe
taky budu doufat že to dcera dostane později ale když ne…budu to brat jako součet vývoje. Já osobně se injekcím budu snažit vyhnout co to půjde
držím palce pokud u vás již není zbytí
@Anonymní píše:
To je hrozně těžko…rozumím ti. Na jednu stranu v dnešní době MS v deseti letech není nic zvláštního. U dcery ve třídě (4 třída) už TO mají dvě holky, normálně o tom mluví a pohoda. I s klukama bez problémů. Je jina doba. Ale chápu že pro tebe jako matku čím později tím lépetaky budu doufat že to dcera dostane později ale když ne…budu to brat jako součet vývoje. Já osobně se injekcím budu snažit vyhnout co to půjde
držím palce pokud u vás již není zbytí
Ono i to, že je holka malá - kdyby měla o 10 -20 cm víc, nikdo by to neřešil a MS by dostala v 10 letech
@Havlova to jo no..ma 143cm a pochybuju, ze kdybychom to tak nechali, tak by za rok vyrostla alespon o 10 cm.. ![]()
@Anonymní píše:
@Havlova to jo no..ma 143cm a pochybuju, ze kdybychom to tak nechali, tak by za rok vyrostla alespon o 10 cm..
Právě, proto to dr řeší.
@Anonymní píše:
Naprosto chapu, nebýt té malé výšky, tak by bylo asi lepší nechat vše jak jde přirozeně.. Ale takhle má tvoje dcera šanci vyrůst o par cm více.
Ahoj,
Na endokrinologii chodíme dva roky, dceři bude 10. Kostní věk 12. Injekce jsem odmítla, dr souhlasila. Dcera měří 145 cm, a je ve třídě jedna z nejvyšších.
Byl vyloučen tumor přívěsku mozkového, a problém nadledvin. Nadbytek hormonů, způsobující předčasnou pubertu, ochlupení a růst prsů dr neřeší, menstruaci tipuje na 12-13 let. Je nejlepší v kraji, důvěřuji jí. Aplikace hormonální substituce bych si sakra rozmyslela, pro tělo je to velká zátěž, a to i u dospělých. Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv, ať to zvládnete ![]()
@Eli3005 píše:
Ahoj,
Na endokrinologii chodíme dva roky, dceři bude 10. Kostní věk 12. Injekce jsem odmítla, dr souhlasila. Dcera měří 145 cm, a je ve třídě jedna z nejvyšších.
Byl vyloučen tumor přívěsku mozkového, a problém nadledvin. Nadbytek hormonů, způsobující předčasnou pubertu, ochlupení a růst prsů dr neřeší, menstruaci tipuje na 12-13 let. Je nejlepší v kraji, důvěřuji jí. Aplikace hormonální substituce bych si sakra rozmyslela, pro tělo je to velká zátěž, a to i u dospělých. Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv, ať to zvládnete
Tak tam je šance ještě vyrůst. Té druhé dívce tipuje dr. menstruaci za půl roku až rok.
Obecně: Možná bych se zeptal na nějaká rehabilitační cvičení, mohou pomoct s růstem. ![]()
To samozřejmě hormonální modulaci nenahradí, ale může pomoct.
Příspěvek upraven 08.02.24 v 08:48
@Havlova
Přesto bych problém neřešila hormonální substitucí. Zkusila bych jiného endokrinologa pro druhý názor. ![]()
@Eli3005 píše:
@Havlova
Přesto bych problém neřešila hormonální substitucí. Zkusila bych jiného endokrinologa pro druhý názor.
Pozor ale! Odklad ale může vést k nenapravitelným škodám!
Tak jsme podlehli, dnes první injekce, uvidíme co to udělá..