Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Šarlota4 píše:
Zas na druhou stranu kazdemu profikovi v jakemkoliv oboru musi byt jasne, ze laicka verejnost muze mit zkresleny pohled. A 4,5k za detsky dort ( na malem meste ) minimalne vybizi profika k tomu, aby rekl “ mlada pani, ac se to nezda je to velmi narocny a tezky dort a cena muze byt vyssi. Hrubym odhadem XYZ”. Netvrd mi, ze profesionalni cukrarka nepozna jestli bude pec dort za 1.5k nebo 5k.
Uprimne ja bych na prvni pohled taky rekla, ze je to asi easy ( ptz jsem laik) a ocekavala bych cenu nekde kolem 2,5k -3,5k. Zvlast kdyz jsem za fantasticky dort pro 65 lidi dala 6.500,–.
Pri blizsim ohledani je videt, ze dort na obrazku je krasna cista prace a pokud je pouzit marcipan, tak ta cena bude vysoko. Ja jednou taky myslela, ze me svihne. Za 4 postavicky Peppa Pig jsem dala 1.200samotny dort stal 600
![]()
ale zakladatelka psala, že tam byla nová prodavačka, která neměla tušení kolik ten dort bude stát.. takže předpokládám, že zakladatelka zadala objednávku, nevím proč hned zaplatila zálohu, prodavačka to předala cukrářce a ta to nacenila..
@a12 píše:
ale zakladatelka psala, že tam byla nová prodavačka, která neměla tušení kolik ten dort bude stát.. takže předpokládám, že zakladatelka zadala objednávku, nevím proč hned zaplatila zálohu, prodavačka to předala cukrářce a ta to nacenila..
Rozumim. Jsem si to blbe precetla. V tom pripade mi prijde korektni vratit zalohu a netreba se vztekat ani na jedne strane, zvlast kdyz slo o velmi brzkou objednavku. Nevim o co te cukrarne jde
ja bych 4,5k za dort k beznym narozkam taky nedala, ptz mi to prijde totalne zbytecny. Dite to oklove a nechce.
@Šarlota4 píše:
Za 4 postavicky Peppa Pig jsem dala 1.200samotny dort stal 600
![]()
Takže přicházím také se svou troškou do mlýna: v dubnu jsem pořídil vnukovi „prostý“ dort (průměr 32 cm) jen se jménem a číslicí a vešel jsem se do 900 Kč, bylo to v Brně u fi Bukovský (cukrárenský řetězec), cena mně byla na korunu vyčíslena při objednávce.
@Luboš P píše:
Takže přicházím také se svou troškou do mlýna: v dubnu jsem pořídil vnukovi „prostý“ dort (průměr 32 cm) jen se jménem a číslicí a vešel jsem se do 900 Kč, bylo to v Brně u fi Bukovský (cukrárenský řetězec), cena mně byla na korunu vyčíslena při objednávce.
To je dobry ne?
@nuklear90 Zálohu ti vrátili, takže to asi napsali na objednávku nebo jsi dostala doklad o vrácení zálohy. Tak nějak z toho logicky vyplývá storno objednávky. Pokud to nechápou, pošli jim email, že objednávka je ze tvé strany stornovaná a tím to končí. Dort se měsíc dopředu nedělá a hned po nacenění by stejně měli čekat na schválení cenové nabídky.
Moc se s nimi mažeš, na hádky se vyprdni, písemné storno dostatečně dopředu to vyřeší.
Já tedy jsem takhle dort na objednávku pořizovala naposled před 12 lety na svatbu (učňovský, tak vyšel i cenově dobře)
ale podle mě: 1. cena dortu by se měla udávat za kilo (plus třeba připočíst nějaké extra zdobení). U nás v cukrárně sice počítají taky za porci, ale to proto, že ty dorty běžně prodávají jako kousky (nejsou to tyhle zdobené, ale třeba normálně ovocný, harlekýn apod.), připočítají třeba cedulku se jménem, když člověk chce, a hned na místě při objednání je cena jasná. 2. žádný dort ještě vyroben nebyl - vy jste objednali, dali zálohu, ještě než jste věděli cenu (což trošku nechápu - zálohu přece dám až na základě vypočítané ceny?) a pak si to rozmysleli a objednávku zrušili. Na to máte podle mě normálně nárok, je to dostatečně dopředu, cukrárně nevznikla žádná škoda, není co řešit ![]()
Jinak ne, 4500 za dort pro dítě bych nedala ani omylem. Já bych nedala ani půlku, mně to celkově přijde strašně zbytečný
Ale my nejsme zvyklí na nějaký velký oslavy, nás bývá pár a dítěti by se to sice líbilo, ale nejspíš by to nejedlo. Takže my se cenově pohybujeme úplně jinde no.
@krtek93 píše:
Já tedy jsem takhle dort na objednávku pořizovala naposled před 12 lety na svatbu (učňovský, tak vyšel i cenově dobře)ale podle mě: 1. cena dortu by se měla udávat za kilo (plus třeba připočíst nějaké extra zdobení). U nás v cukrárně sice počítají taky za porci, ale to proto, že ty dorty běžně prodávají jako kousky (nejsou to tyhle zdobené, ale třeba normálně ovocný, harlekýn apod.), připočítají třeba cedulku se jménem, když člověk chce, a hned na místě při objednání je cena jasná. 2. žádný dort ještě vyroben nebyl - vy jste objednali, dali zálohu, ještě než jste věděli cenu (což trošku nechápu - zálohu přece dám až na základě vypočítané ceny?) a pak si to rozmysleli a objednávku zrušili. Na to máte podle mě normálně nárok, je to dostatečně dopředu, cukrárně nevznikla žádná škoda, není co řešit
Jinak ne, 4500 za dort pro dítě bych nedala ani omylem. Já bych nedala ani půlku, mně to celkově přijde strašně zbytečný
Ale my nejsme zvyklí na nějaký velký oslavy, nás bývá pár a dítěti by se to sice líbilo, ale nejspíš by to nejedlo. Takže my se cenově pohybujeme úplně jinde no.
ono ty ceny za porci jsou docela běžný, kdysi jsem takhle poptavala dort u cukrarky a taky mi rekla cenu za porci a kolik zhruba by ren dort měl porcí
Já nepeču za peníze, ale doma něco patlám pořád a za mě je to tedy naprosto adekvátní cena. Není to úplně mrňous a na zdobení, pokud to má vypadat opravdu tahle a ne jako od amatéra, jsou to hodiny a hodiny práce. Pokud k tomu používají kvalitní suroviny, tak to fakt nemůžou prodávat za levno.
@boball píše:
Stačí na obyčejný dort koupit postavičky a ty svíčky je stejně zajímají nejvíc, to je fakt.
přesně. Nejvíce efektu udělají postavičky a věcičky z marcipánu i klidně čerstvé kytičky a svíčky. Co je pod dítě neřeší.
@nuklear90 píše:
@Semtex Tak ještě jednou. Chtěla jsem fondánem potažený dort (dvoupatrový) se třemi postavičkami lesních zvířátek. Nechtěla jsem kopii toho dortu a nikde to ani neuvádím, žádné žaludy, tráva, houby ani zelené okraje.
Jasný, ale pokud jsi tam šla přesně s tímhle obrázkem z Pinterestu, tak to prostě vzali doslovně a že chceš takový pracný dort..
Což pracný a nákladný je, takže ta cena je adekvátní.
Spíš bych se teda vykašlala na takové dokonalé obrázky a řekla to co tady, že chceš třípatrový obyč dortík, potažený fondanem a s pár lesnima postavickama..
To by asi bylo taky jiné ![]()
Mě cena přijde vysoká, pokud se neplatí za značku. Věnovala jsem se dortům jako amatér, nakoupila spoustu kravin, potravinových fixů, forem, gelových a prachových barev, válečků… A jako průměrně zručná modelářka jsem zvládla zhotovit podle předlohy kdeco, klidně podle papírových předloh, které jsem použila jako střih, celý dort jsem dělala 4 hodiny se vším, v noci, nejhorší bylo barvení, najít odstín. Upéct korpus, ušlehat krém a promazat dort, natáhnout fondán, ono to fakt není těžké, jen mít čas mrknout na videa, nakoupit správné pomůcky, tvarovací špachtle, přísady. Věřím, že když se někdo věnuje profesi cukrářky, jde do toho s tím, že umí modelovat a kreslit, takže mu nebudou postavičky trvat hodiny. Třeba ty žaludy, tráva, houby, to je otázka minut, ale za předpokladu, že mám profi materiál, pak je to, jak pracovat s modelínou. Navíc zvířátka z fota mohou být i z forem. Už z principu bych takto drahý dort nekoupila.
@nuklear90 Objednávku jsi stornovala, záloha je vrácená. Už bych jim napsala, že mě jejch kontatování obtěžuje a ukončuji s nimi komunkaci. Jsou nějací urputní, mooc by ti dort chtěli prodat
.