Jak mluvit s předškolákem o "světě okolo nás"?

18305
17.12.13 21:27

Předškoláci a "svět okolo nás"

Dobrý večer, zase jsem měl jednou volnou chvilku a „trochu“ jsem přemýšlel… :oops:
Po tom, co jsem se stěhoval, jsem přistál v paneláku s dvěma desítkami partají - a jedni ze sousedů mají dva předškoláky. Hned jsme se skamarádili. No, předškoláky… Klučina už chodí do první třídy.
A něco mi vrtá hlavou a chci se vás zeptat. Mluvíte s předškoláky o tom, jak funguje svět okolo nich? Co má na práci výpravčí, co starosta, co prezident… O tom, že aby stát fungoval, potřebuje velké množství úředníků… A že jsou na světě nejenom hodní lidi, ale třeba i zloději nebo ti, co ubližují malým dětem.
Mluvíte s nimi i o takových věcech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30965
17.12.13 21:30

Samozrejme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
17.12.13 21:30

@Jura007 Nemám ještě vyloženě předškoláky, ale mluvíme o takových věcech furt. Ona řeč plyne tak nějak sama a tak se dostáváme do různých oblastí, o kterých by mi třeba ani jinak nenapadlo mluvit :) Ale to je furt takových otázek, že ze mě bude za chvíli chodící encyklopedie :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.12.13 21:31

Asi bych měl dodat, ženechci z nikoho tahat nějaké citlivé informace. Berte prosím celé téma spíš konverzačně, bez emocí a bez vyžadování precizních formulací… :think: Tož tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
17.12.13 21:33

Doma i ve školce…ve školce formou hry: „Co by se stalo, kdyby…??“ A „povolání“…i když, teď co mám samé 3 leťáky frčí jiné hry… :roll: Úchyláky má dcera (10) zmapovaný dobře…včera jsme probírali i erekci…trochu neplánovaně, ale…zeptala se, no…tak jsem vysvětlovala… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
10937
17.12.13 21:35

Mám doma předškoláka, dceru, bavíme.
Sama se ptá, proč je třeba vězení, kdo co dělá, jaké má kdo zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.12.13 21:35

Zatím řešíme jenom toho výpravčho - kluk je blázen do vlaků a navíc jednoho v rodině máme. Ale pokud by na to přišla řeč, tak bych se mu snažila vysvětlit cokoliv.

• Citovat
  • Upravit
20777
17.12.13 21:36

@Jura007 Mně by spíš zajímalo, co tě k té konverzaci vedlo :lol: To že to ty děti ví a nebo neví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26247
17.12.13 21:37

No jasně - doma, ve školce, ve škole…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.12.13 21:38
@Amys píše:
@Jura007 Mně by spíš zajímalo, co tě k té konverzaci vedlo :lol: To že to ty děti ví a nebo neví :lol:

Tak trochu oboje. Ale hlavně jdou do všeho moc po hlavě, že o ně mám občas i strach… A to nejsem jejich rodič. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
17.12.13 21:39
@Jura007 píše:
Dobrý večer, zase jsem měl jednou volnou chvilku a „trochu“ jsem přemýšlel… :oops:
Po tom, co jsem se stěhoval, jsem přistál v paneláku s dvěma desítkami partají - a jedni ze sousedů mají dva předškoláky. Hned jsme se skamarádili. No, předškoláky… Klučina už chodí do první třídy.
A něco mi vrtá hlavou a chci se vás zeptat. Mluvíte s předškoláky o tom, jak funguje svět okolo nich? Co má na práci výpravčí, co starosta, co prezident… O tom, že aby stát fungoval, potřebuje velké množství úředníků… A že jsou na světě nejenom hodní lidi, ale třeba i zloději nebo ti, co ubližují malým dětem.
Mluvíte s nimi i o takových věcech?

Juro, snažím se. Výpravčí, to je jednoduché - prezident je složitější, v tomto směru přebírá štafetu manžel - starostu máme v rodině, tj. vysvětluje on. Co se zlých lidí týče, to je problematika sama o sobě - vést k tomu děti určitou formou odmalinka je nejen samozřejmost, ale v dnešní době nutnost k přežití.

Ale jdeš mi do rány - víš, co jsem tyto Vánoce zjistila? Že nedokážu dětem vysvětlit, co přesně dělá pan farář… :oops:

Jakmile do tohoto tématu zabředneme, zasekneme se na dalších milionech otázkách souvisejících s katolickou problematikou… a já, byť v tomto směru relativně velmi dobře informovaná, tyto informace nedokážu srozumitelně dětem předat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.12.13 21:43

@BohunkaP No záleží, jestli toho faráře pojmeš při vysvětlování spíš žertem nebo se vší vážností. Podle toho se pak vyloupne výsledek.
BTW: On takový otec Mulcahy ze seriálu M. A.S. H. nebyl taky jenom srandovní figurka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
17.12.13 21:48
@Jura007 píše:
No záleží, jestli toho faráře pojmeš při vysvětlování spíš žertem nebo se vší vážností. Podle toho se pak vyloupne výsledek.
BTW: On takový otec Mulcahy ze seriálu M. A.S. H. nebyl taky jenom srandovní figurka…

Určitě ne žertem - jakkoli sama nejsem praktikující katolík, nevidím na tom nic k zlehčování. O to je to právě složitější - srandu si můžu dělat z čehokoli, ale vysvětlit dítěti katolickou problematiku tak, aby to v rámci možností pobralo a přitom nemělo trauma z toho, že chudinku Ježíška ukřižovali, to je momentálně nad moje schopnosti.

Takže pátrám po vhodné literatuře :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.12.13 21:52

Dneska jsem vysvětlovala, jak funguje záchod :mrgreen: A snažila jsem se mu vysvětlit, že se nemá bavit s cizími lidmi, a hlavně s nimi nikam chodit. Ovšem zasekli jsme se trochu terminologicky - kdo že je teda vlastně cizí. A pak na tom, že takový policajt je ale přece taky cizí, tak jaktože s ním by mluvit mohl :lol: No shrnula bych to, že chválabohu, že zatím nikam sám nechodí :lol: A pak teda jako korunu odmítl komunikovat s jedním babiččiným známým, protože je cizí, takže jsme museli přidat další pravidlo, že když je u toho maminka a spol., tak s nima taky mluvit může… Takže z toho má v hlavě tak akorát slušný maglajz :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.12.13 21:56

No u faráře bych asi začal u toho, že to je poslání (ne zaměstnání), které se během času zase tak moc nemění. Ve srovnání s řemesly, spousta jich zanikla (třeba kolář nebo provazník), ale v době zlatého věku těchto řemesel existovali taky faráři a dělali plus mínus to, co dneska (Přeháním, ale v hrubých obrysech to tak je.) Takový kovář dneska ková jiné věci a ková je jinak, než před několika stoletími. No a moje zaměstnání - kalič - vyoadalo před 30-40 lety úplně jinak; oceli se kalily do vody, do oleje a taky do solí, které byly jedovaté (kyanidy a soli barya). Dneska máme úplně jinou techniku a hlavně nám profese neohrožuje zdraví - čili změna jako hrom. Ale naproti tomu farář vykonává víceméně stejné obřady jako jeho předchůdci. A kdybych to měl zjednodušit - dává věřícím lidem útěchu a naději, připomíná jim, aby se chovali řádně a ctili i lidi okolo sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová