Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte,
před Vánocemi se vždycky vyrojí strašně moc sbírek na všechno možné a hlavně v obchodních domech postávají lidé a pokřikují „přispějte na…!“ Dáváte jim peníze?
Mně včera zastavil chlapík, že vybírá na asistenční pejsky, dala bych mu peníze, ale měla jsem jenom tisícovku (poslední z mého těhu-účtu
) a spěchala jsem na jedno veřejné zasedání. Ještě za mnou křičel, že mi rozmění, ale já jsem musela jít, teď mám z toho trochu špatné svědomí, na ty psy bych i dala z těch posledních peněz ![]()
na druhou stranu, měsíce chodila po hlavní třídě strašně otravná prapodivná paní a pištěla „přispějte na postižené děti!“ celé dny, byla neúnavná a pak z ničeho nic jezdila se značkovým kočárem
nevím, jestli to má spojitost, ale hodně lidí si myslí, že jo ![]()
Dá se někde zjistit, že je sbírka nahlášená? Na stránkách ministerstva jsem našla totiž sbírky podle názvů, ale ne podle měst, kde probíhají. Vím, že se musí hlásit na městském úřadě, ale evidenci na stránkách nevidím. Musí si vyřizovat zábor veřejného prostranství nebo jenom povolit sbírku? Vůbec nevím, které odbory úřadu by to měly mít na starosti a jak se tudíž dopátrat, jestli je sbírka košer.
Když vidím charitu se zapečetěnými pokladničkami (navíc pracovníky oblastní charity tak nějak člověk od vidění zná, že?), nebo Člověka v tísni, Liga na ochranu zvířat apod., tak těm dám vždycky peníze, to mám jisté, ale nějakým křiklounům se mi prostě nechce dávat ![]()
Oni by ale u sebe vždy měli mít nějaký průkaz od dané organizace na co ta sbírka je spolu s telefoními čísly, kde to lze ověřit.. To většinou podvodníci nemají nebo mají, a nechtějí ukázat nebo to vypadá velice nevěrohodně. V tom případě nepřispívám..
Bydlím momentálně na malém městě, takže jsem nikoho nepotkala. Ale většinou přispívám. Vždy ale chci vidět nějakou prukazku. Je teda pravda, ze ted jsem byla dlouho v zahraničí a na zadnou takovou sbirku jsem nenarazila. Takze jsem naposledy prispela asi pred dvemi lety. ![]()
Do kasicek neprispivam, nesnasim, kdyz me tim nekdo obtezuje. Prispivam jinym zpusobem na konkretni problemy konkretnich lidi/utulku.
@Mamasaurus píše:
Oni by ale u sebe vždy měli mít nějaký průkaz od dané organizace na co ta sbírka je spolu s telefoními čísly, kde to lze ověřit.. To většinou podvodníci nemají nebo mají, a nechtějí ukázat nebo to vypadá velice nevěrohodně. V tom případě nepřispívám..
víš, co ty průkazky, to je těžko rozpoznatelné, podle mě, když nejsi úředník, co se v tom pohybuje a nezná všechny ty náležitosti
raději bych opravdu na stránkách města, kde probíhá sbírka viděla evidenci, kdo a na co bude vybírat.
Do kasicek neprispivam. Kdyz nekam chceme prispet, tak posilame pres ucet. Aspon vime, ze to dorazi, kam ma.
@Cuddy píše:
Do kasicek neprispivam, nesnasim, kdyz me tim nekdo obtezuje. Prispivam jinym zpusobem na konkretni problemy konkretnich lidi/utulku.
Přesně tak, také to nesnáším, neb mě to dostává do trapné situace, byť mám svědomí čisté a přispívám jinou formou (pravidelně se zúčastňuji charitativních aukcí, kde vím, komu pomáhám) A za druhé mě neskutečně uráží, že po matce s malým dítětem chce někdo peníze ![]()
Mám organizace, na které přispívám pravidelně, do kasiček nehážu nic.
@PaníBovaryová - takto venku jen kytičkový den, případně světluška..jinak ne.. Pokud chceš dát něco na pejsky, na každých stránkách mají číslo účtu, popř. jak můžeš přispět..
@želvička28 píše:
Přesně tak, také to nesnáším, neb mě to dostává do trapné situace, byť mám svědomí čisté a přispívám jinou formou (pravidelně se zúčastňuji charitativních aukcí, kde vím, komu pomáhám) A za druhé mě neskutečně uráží, že po matce s malým dítětem chce někdo peníze
Mě, když jsme to měli povinně na střední uráželo, že někteří lidé neumí ani zabučet a slušně odmítnout.
A nevím, proč by matka s dítětem nemohla na něco přispět.
Příspěvek upraven 16.12.15 v 10:02
Taky nepřispívám, jsem hrozně nedůvěřivý člověk a tohle ve mě vyvolává nejisté pocity, kór když už bylo tolik podvodníků.. Navíc z takových sbírek jde většinou na konkrétní věc nula nula nic.. Takže taky raději posílám přímo..
Na ulici nevěřím nikomu. Navíc je to v tom spěchu pod nátlakem, takže už samo o sobě podezřelé. Pokud chce člověk na něco přispět, měl by si to doma rozmyslet, najít si k tomu informace (zda to jde opravdu na to, na co se to prezentuje). A pak to poslat třeba rovnou na účet, tím se minimalizuje riziko podvodu. Často viděným Romům s podpisovým archem pro „neslyšící“ bych nedala ani ten podpis. ![]()
@radkka píše:
Mě, když jsme to měli povinně na střední uráželo, že někteří lidé neumí ani zabučet a slušně odmítnout.A nevím, proč by matka s dítětem nemohla na něco přispět.
Možná proto, že ne všechny matky s dítětem si to mohou dovolit… Já teda v takové situaci naštěstí nejsem - musím zaťukat.
@radkka píše:
Mě, když jsme to měli povinně na střední uráželo, že někteří lidé neumí ani zabučet a slušně odmítnout.A nevím, proč by matka s dítětem nemohla na něco přispět.
Mě to taky strašně štvalo. Dneska už bych to prodávat nešla. Je to fakt urážející spíš pro tu druhou stranu. ![]()
Přispívám jenom z domu nebo na předem vyhlášených akcích v podobě sbírek a následného prodeje nebo když už na ulici, tak jen těm organizacím, které znám. A nemám ráda, když na mě někdo na ulici nebo v obchodě křičí už několik metrů dopředu a pak ještě dozadu, to prostě nesnáším.
Ale tak jsem si teď říkal, kolik lidí asi tak může hodit peníze nějakým podvodníkům. Ti když to dobře vychytají, tak si asi můžou celkem slušně vydělat
![]()