Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, už je listopad a jelikož na konci listopadu je první advent, už uvažuju kdy začít s předvánočním úklidem a výzdobou( předvánočním úklidem rozumej to čištění koberců, skříni, leštění nábytku, mytí porcelánu atd atd.) Kdy začínáte vy aby na dvent bylo hotovo a do Vánoc už dělat jen běžny úklid aby bylo čisto a voňavo na svátky. Kde všude si dáváte výzdobu? Miluju vánoce každý rok se snazim aby to nebylo okoukaný. Dávám adventní stromečky malé různě po bytě a pak velký hlavní strom do obýváku 23.12. jsem asi cvok.
![]()
Nevím, porcelán a chytače prachu nevedeme. Takže stačí běžný úklid který děláme o víkendu. A s výzdobou až někdy v prosinci.
@Sundlinka píše:
Zdravím, už je listopad a jelikož na konci listopadu je první advent, už uvažuju kdy začít s předvánočním úklidem a výzdobou( předvánočním úklidem rozumej to čištění koberců, skříni, leštění nábytku, mytí porcelánu atd atd.) Kdy začínáte vy aby na dvent bylo hotovo a do Vánoc už dělat jen běžny úklid aby bylo čisto a voňavo na svátky. Kde všude si dáváte výzdobu? Miluju vánoce každý rok se snazim aby to nebylo okoukaný. Dávám adventní stromečky malé různě po bytě a pak velký hlavní strom do obýváku 23.12. jsem asi cvok.![]()
![]()
Neřeším nějaký šílený úklid. Uklízím denně a průběžně. Max než dám světla a samolepky do oken, tak je umyju
advent začíná první adventní nedělí nebo 1.12.
@Sundlinka nemám koberce, nemám porcelán a takový věci do pamatuji z dětství a ne, nedělala bych to jen proto, že je advent a budou Vánoce.
Je to o klidu a o pohodě.
Takže pokud mám neumytá okna, je mi to jedno.
Hlavní je být s rodinou a v klidu a pohodě
@Sundlinka píše:
Zdravím, už je listopad a jelikož na konci listopadu je první advent, už uvažuju kdy začít s předvánočním úklidem a výzdobou( předvánočním úklidem rozumej to čištění koberců, skříni, leštění nábytku, mytí porcelánu atd atd.) Kdy začínáte vy aby na dvent bylo hotovo a do Vánoc už dělat jen běžny úklid aby bylo čisto a voňavo na svátky. Kde všude si dáváte výzdobu? Miluju vánoce každý rok se snazim aby to nebylo okoukaný. Dávám adventní stromečky malé různě po bytě a pak velký hlavní strom do obýváku 23.12. jsem asi cvok.![]()
![]()
Porcelan, to jsem cistila naposledy v 18 u me mamy. ![]()
Koberce cistim pravidelne, stejne tak uklid. Adventni venec v adventu a zbytek tak v pulce prosince.
Cisto a vonavo na svatky? Jak to u vas vypada tedy mimo svatky?
Okna jsem myla v říjnu… porcelán, koberce nemám, jen dcera v pokojí takový ten mensí 2×3m… ten se čistil na jaře. A jinak uklízím průběžné pořád… v záři myla důkladně kuchyň i lednici… to ještě do vánoc beztak budu muset umýt po pečení, teď minulý víkend třídila v obývaku skřínky, papíry… Jindy vezmu důkladně koupelnu… jindy dětský pokoj… nedělám vánoční úklid… mám pořád nějak uklizeno. A výzdobu děláme tak pár dní před vánocemi. Na advent jen adventní věnec v obývaku. A naše výzdoba je jen pár keramik nějaký sněhulák, stromeček dřevěny… dokupy cca 5-7ks toho máme co se tak někde vždy koupilo. A do kuchyně na stůl větvičky ozdobíme. V obýváku stromeček vánoční 23.12.
Nezačínám, nemáme žádné koberce, porcelán co by se musel extra čistit, nábytek co by potřeboval leštit
dělám průběžně normální úklid, před Vánoci max tak vytřídíme s dětmi hračky, aby bylo místo na nové a umeju okna, abych měla kam nalepit vánoční samolepky, práce tak na půl hodiny ![]()
Leštění nábytku a mytí porcelánu
dobrej vánoční humor.bude to probíhat, jak se to stihne. Výzdoba do obýváku a na zahradu.
Až se mi bude chtít, tak nalepím do oken zimní motivy a jinak nic neřeším, prostě uklízíme průběžně
a někdy po půlce prosince postavíme stromek, ať si ho doma užijeme, protože na svátky odjíždíme pryč ![]()
@Sundlinka píše:
![]()
Zbytečné pracholapače nevedu, okna jsou mytá cca před měsícem, koberec nemám ani měsíc…
Leštit nábytek, to je jako na co dobré? Utře se prach a hotovo.
Skříně dtto.
Výzdoba sestává ze světýlek ve váze, a když se mi moc chce, nějakého chvojí na dveřích.
Sice úklid jako nutnou činnost nenávidím, ale dělám to průběžně, a hodně v tom pomohl robotický vysavač a robotický mop. Kdyby tak vymysleli něco automatického na sporák
a vyndavání nádobí z myčky.
Koberce mají v pokojíčcích děcka takže vyčistíme asi teď o víkendu. Okna jsem myla před 2 dny. Dcera má za 3 týdny narozeniny a to už mám zároveň i nazdobeno na vánoce - nějaká girlanda, okna nazdobit, děckám pokojíček. Ale úklid tak nějak normálně, nehrotím to, uklízím pravidelně. A porcelán fakt nemáme naštěstí
![]()
My máme čisto a voňavo i mimo svátky, nějaký šílenství kvůli uklidu nevedu. Výzdobu dávám před první adventní neděli. Když se tedy povede.
Vanocni uklid neprovadim, nejsem blazen
Naklizeno nemam nikdy, takze ani na Vanoce
Uklizim provozni bordel, jinak me to nedere. Zdobim nekdy v prosinci, az zacnou decka tahat dekorace vyrobene v institucich. Vcera jsme meli teprve Halloweenskou party
Potrebuji zazimovat zahradu a tak…do Vanoc jeste casu ![]()
Okna umyju po sezóně berušek, které okupují náš dům a já jich nechci mít plný byt. Spolu s tím operu i záclony a hodím do oken světýlka.
Zbytek je běžný úklid, který sfouknu během víkendu. A k tomu vytáhnu nějaké vánoční svíčky.
Hotovo dvacet.
Nehrotíme. Není třeba. Bude akorát normální, průběžný úklid doma, jak ho děláme. Plus okna, vchodové dveře a oboje garážová vrata umyjeme. Ale to se dělá pravidelně, že se práší od cesty/ venku. My máme jen bílý nábytek a v kontrastu k betonově šedé a antracitové. To se dobře průběžně udržuje, leští. Žádné pracholapy, otevřené poličky nemáme. Koberce mají pouze děti každý ve svém pokoji kousek (150×200 cm), ať si mají, kde sednout na zem. A jeden takový malý máme v pracovně a u sedačky. Všede je dlažba kromě těch kousků koberce. Tak to je snadná údržba. Vysát a vytřít. Teď o podzimních prázdninách proběhlo třídění věcí u dětí ve skříních.